W środowiskach medycznych nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, może wchodzić w interakcje z przepisanymi lekami. Z właściwości takich słynie szczególnie sok grejpfrutowy, jednakże w ostatnim czasie pojawia się coraz więcej informacji o innych interakcjach występujących przy całkiem często spotykanych połączeniach leków i żywności.
Oto kilka z nich:
2 Sok grejpfrutowy – blokuje enzymy, które rozkładają niektóre leki, np. obniżające ciśnienie blokery kanału wapniowego czy leki obniżające stężenie cholesterolu, pozostawiając wyższy poziom leku we krwi, a tym samym prawdopodobnie zwiększając ryzyko wystąpienia efektów ubocznych.
3 Leki stosowane przy niedoczynności tarczycy, zawierające lewotyroksynę, mogą być gorzej absorbowane przez osoby, których dieta jest bogata w produkty sojowe oraz błonnik.
4 Omeprazol, lek obniżający wydzielanie kwasu żołądkowego, może zaburzać wchłanianie witaminy B12 z pożywienia.
6 Jeżeli masz astmę i przyjmujesz albuterol, jednoczesne spożycie kofeiny może zwiększać ryzyko wystąpienia takich działań niepożądanych, jak nadpobudliwość, nerwowość czy przyspieszone bicie serca.
7 Lukrecja może zmniejszać skuteczność leków stosowanych w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, a także zwiększać ryzyko działań ubocznych przy stosowaniu leków na serce.
8 Suplement diety zawierający witaminę E przyjmowany wraz z lekami hamującymi krzepliwość krwi może doprowadzić do ciężkich powikłań krwotocznych (witamina E nasila działanie leku).
10 Popularny suplement diety zawierający wyciąg z ginkgo biloba może zwiększać częstotliwość ataków epilepsji i zmniejszać skuteczność leków przeciwpadaczkowych.
11 Kwas foliowy zawarty m.in. w warzywach liściastych nasila metabolizm sulfonamidów – leków działających bakteriostatycznie, o wysokim stopniu toksyczności.
Skoro już wiesz, jakie zagrożenia wynikają z nieodpowiedniego połączenia leków i żywności, powinieneś poznać kilka prostych zasad, które pomogą Ci skutecznie zapobiec niepożądanym interakcjom leków z żywnością.