Zdrowe jelita - 10 przykazań dla zdrowych jelit | VIMED

Zdrowe jelita – 10 przykazań dla zdrowych jelit

Postaw na zdrowe jelita!

Zobacz co możesz zrobić, by zachować zdrowe jelita. Możesz uchronić się przed bólem brzucha, chorobami jelit, zaparciami, wzdęciami, biegunkami! Jeżeli już rozwinęła się choroba, nie musisz cierpieć z powodu krwawiących jelit – dzisiaj są już dostępne skuteczne metody leczenia przyczynowego.

Przetworzona żywność, wszechobecne cukry, tłuszcze, w tym szczególnie tłuszcze trans, chemiczne dodatki do żywności stawiają niemałe wyzwanie naszym jelitom. Nic dziwnego, że choroby układu pokarmowego dokuczają nam coraz częściej, a rak jelita grubego zajął trzecie miejsce wśród najczęściej atakujących nas nowotworów. Układ trawienny odpowiada za przebieg wszystkich procesów jakie zachodzą w komórkach naszego ciała.

Przestrzegaj tych 10 zasad aby uchronić się przed poważnymi problemami i zachować zdrowe jelita!

Błonnik zapewnia zdrowe jelita.

1. Podstawą dla zdrowych jelit jest błonnik

Aby dostarczyć odpowiedniej ilości błonnika powinniśmy spożywać duże ilości warzyw, owoców. Warto wybierać produkty pełnoziarniste i zastępować nimi te zawierające mąkę pszenną. Dieta ubogobłonnikowa może prowadzić do wystąpienia choroby wrzodowej, powoduje niedostateczny rozwój mikroflory jelitowej i utrudnia przemieszczenie się masy kałowej. Według zaleceń Instytutu Medycyny przy Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych zalecana ilość błonnika w diecie to ok 20-35 g dziennie.1

Sekretem zdrowia jest dieta bez dodatków do żywności.

2. Uważaj na jakość tego co jesz!

Przetworzona żywność jest zła dla Twojego ciała, a w szczególności dla jelit, które są bezpośrednio nastawione na działanie trujących substancji. Zwiększają one ryzyko rozwoju przewlekłych stanów zapalnych. Utrudniają wchłanianie składników odżywczych i mineralnych, co prowadzi do niedożywienia komórkowego, które często towarzyszy także otyłości.

Jedz mniej mięsa by zachować zdrowe jelita.

3. Mniej mięsa =  zdrowe jelita!

Czerwone mięso jest ciężkostrawne i obciąża jelita, żołądek, wątrobę. Zastąpienie czerwonego mięsa białym, nie jest idealnym rozwiązaniem. Współczesne kurczaki czy indyki to nie to samo, co te, które jedli nasi rodzice i dziadkowie. Faszerowane są wytwarzaną przemysłowo paszą, hormonami i antybiotykami, dzięki którym rosną znacznie szybciej niż w tradycyjnej zagrodzie. Spożywając takie mięso zwiększamy ilość toksyn i obciążamy przewód pokarmowy, który staje się bardziej podatny na wszelkie choroby i dolegliwości. Każde mięso zakwasza, więc trzeba starać się odpowiednio łączyć je w posiłkach z produktami zasadotwórczymi.

Jedz mniej przekąsek, by zachować zdrowe jelita.

4. Uważaj na niewinne przekąski!

Garstka chipsów, batonik, lody – nikt tego nie planuje, a po prostu “same” wskakują do żołądka. Razem z dużą ilością cukru i tłuszczu trans dostarczają wiele szkodliwych konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Lepiej wybrać orzechy i nasiona. Zawierają one dużo niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów oraz zdrowe tłuszcze. Warto pamiętać, aby jeść orzechy uprzednio namoczone, bowiem wówczas są o wiele łatwiejsze do strawienia.

Detoks w naturze - kiszona kapusta

5. Pozwól działać dobroczynnym bakteriom!

Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bifidus to bakterie, które powinny obowiązkowo zamieszkiwać nasze jelita. Ich niedobór zwiększa podatność na choroby i dolegliwości, zaburza perystaltykę jelit, powoduje powstawanie wzdęć, gazów, zaparć lub przewlekłych biegunek. Pomagają one w detoksykacji i regulacji poziomu cholesterolu. Aby zwiększyć liczbę dobroczynnych drobnoustrojów warto spożywać większą ilość fermentowanych produktów mlecznych i warzyw, wówczas zachowasz zdrowe jelita.2

Zioła zapewniają zdrowe jelita.

6. Korzystaj z apteki matki natury!

Ziołolecznictwo to pramatka medycyny, która czerpie z dobroczynnych właściwości roślin i leczy w nieinwazyjny, bezpieczny sposób. Jeżeli dokuczają Ci problemy jelitowe, zioła to często dobra alternatywa dla leków, które obciążają przewód pokarmowy i mają zawsze mniejsze lub wieksze toksyczne działania uboczne. Panaceum na zaparcia jest aloes, senes, lukrecja gładka, szakłak amerykański i orzech czarny. Z kolei na poprawę trawienia bardzo korzystnie wpływają imbir, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, bylica pospolita. Czosnek jest bakteriobójczy i przeciwzapalny, a pokonać drożdżycę pomogą jeżówka, gorzknik i lapacho.3

Jedz mniej cukru, by zachować zdrowe jelita.

7. Powiedz cukrom stanowcze NIE!

Cukier – biała śmierć, a jednak tak chętnie po niego sięgamy. Czasem spożywamy go nieświadomie. Warto sprawdzać etykiety, bowiem cukier jest ukrywany pod wieloma nazwami: sacharoza, maltoza, dekstroza, fruktoza, syrop skrobiowy, miód. Cukry mają wiele niekorzystnych właściwości:

  • hamuje działanie układu odpornościowego, przez co upośledza działanie bakteriobójcze;
  • powoduje nagły wyrzut insuliny, co prowadzi do rozwoju hipoglikemii i cukrzycy;
  • podkrada witaminy i minerały, bowiem jego metabolizm wymaga użycia wielu cennych składników;
  • odżywia nieprzyjazne drożdżaki oraz rakotwórcze bakterie i sprzyja procesom gnilnym;
  • zawiera wiele kalorii nie dostarczając ŻADNEJ wartości odżywczej.
Pij więcej wody, by zachować zdrowe jelita.

8. Pij więcej wody!

Każdy minerał, witamina, aminokwas, enzym, hormon wymaga wody. Bez niej zamierają komórki i cały organizm nie może prawidłowo działać. Przewód pokarmowy nie może pełnić swoich funkcji. Woda jest niezbędna aby zapobiegać zaparciom, wzdęciom, bólom żołądka, żylakom odbytu, wspólnie z wątrobą uczestniczy w wypłukiwaniu toksyn, jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych i wydalniczych.

Warto pamiętać, że cola i inne napoje gazowane to nie to samo co woda. Te napoje najczęściej nie zawierają, żadnych składników, które organizm mógłby wykorzystać. Oprócz smaku, pochodzącego z chemicznych dodatków, zakwaszającego dwutlenku węgla i ogromnej ilości cukru nie dostarczają niczego.

Badania genetyczne pomogą zadbać o zdrowe jelita.

9. Dopasuj dietę do Twojego DNA

Dieta wysokowęglowodanowa, wysokobiałkowa, wegańska, a może kapuściana, mleczna lub dr Dukana? Większość ogólnodostępnych w internecie diet działa niszcząco. Każdy z nas jest inny, jedni lepiej przyswajają tłuszcze, inni węglowodany. Są osoby, które jedzą bardzo dużo i mimo to są bardzo szczupłe, a są też tacy, którzy „tyją na sam widok jedzenia”. Mówi się wówczas, że mają to zapisane w genach. I to jest właśnie często prawda! To nasze DNA, nasz kod genetyczny najściślej opowie jaki sposób odżywiania wpływa najkorzystniej na nasze ciało. Znając listę składników pożywienia, które nam szkodzą możemy eliminować je z codziennej diety tak, by nie obciążały przewodu pokarmowego i by nie narażać się na wystąpienie związanych z tym chorób w przyszłości. Dostępne dzisiaj badania genetyczne dostarczą informacji o tym w jakich proporcjach dostarczać składników odżywczych, jakie jest nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a nawet czy i w jakich ilościach należy suplementować mikro i makroelementy. Pomogą w spersonalizowany sposób zachować zdrowe jelita.

Regularne badania pomogą zachować zdrowe jelita.

10. Badaj się!

Oczywiście konieczne jest kontrolne wykonywanie podstawowych badań, jednak one pozwolą wykryć dopiero zaawansowane stadium choroby przewodu pokarmowego. Często zdarza się, że jesteśmy genetyczne obciążeni podatnością na występowanie pewnych dysfunkcji. Aby wyprzedzić chorobę lub skutecznie ją leczyć, konieczne jest wczesne wykrycie nieprawidłowości mutacji zapisanych w naszym DNA, odpowiedzialnych za proces chorobotwórczy. Dzisiaj dostępne są odpowiednie badania genetyczne, które pozwalają na wdrożenie skutecznego postępowania leczniczego. Badanie nietolerancji pokarmowych pozwoli wyeliminować produkty, które odpowiadają za rozwój przewlekłych stanów zapalnych.

Jeżeli już rozwinęła się choroba, nie musisz cierpieć z powodu krwawiących jelit – dzisiaj są już dostępne skuteczne metody leczenia przyczynowego. Dzięki nowoczesnej diagnostyce oraz nowej metodologii leczenia chorób przewlekłych zwanej medycyną funkcjonalną możesz zachować zdrowe jelita. Nie musisz już cierpieć miesiącami czy latami na bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia, coraz częściej występujący zespół jelita drażliwego czy chorobę Leśniowskiego Crohna


1 – Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients).
2 – A. M. Sorokie Zdrowy układ pokarmowy
3 – G. Frenette Zdrowe jelita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *