[dropcap4]3[/dropcap4] maja 2011 obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Astmy organizowany przez Światową Organizację Zdrowia jako element projektu Światowej Inicjatywy Zwalczania Astmy (GINA).
[notice]
Astma jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aż 300 milionów ludzi na świecie cierpi na astmę, natomiast 255 000 umiera z jej powodu.
[/notice]
[dropcap4]C[/dropcap4]o więcej liczba nowych zachorowań wciąż wzrasta. Szacuje się, że w krajach Europy Zachodniej, zachorowalność podwoiła się w ciągu ostatnich 10 lat. Astma jest także najczęstszą chorobą przewlekłą wśród dzieci.
[dropcap4]A[/dropcap4]stma jest przewlekłym procesem zapalnym dróg oddechowych, który prowadzi do ich nadreaktywności. U osób cierpiących na astmę w wyniku kontaktu z różnymi, nawet neutralnymi czynnikami środowiskowymi dochodzi do skurczu oskrzeli i zwężenia ich światła, a także do nadmiernego gromadzenia się śluzu. W wyniku tego chory odczuwa trudności w oddychaniu oraz ucisk w klatce piersiowej. Chorobę tą najlepiej charakteryzują jej cztery główne objawy takie jak: nawracające ataki duszności, kaszel, ból w klace piersiowej oraz świszczący oddech. Symptomy te pojawiają się kilka razy w ciągu dnia lub tygodnia, a także nasilają się podczas wysiłku fizycznego i w nocy.
[clearboth]
[dropcap4]C[/dropcap4]zęsto powtarzające się objawy astmy powodują bezsenność oraz zmęczenie w ciągu dnia, a także zmniejszają poziom aktywności u dzieci i sprzyjają częstym nieobecnościom w szkole i w pracy. Oprócz wywoływania uporczywych, a momentami niebezpiecznych symptomów, astma sprzyja także rozwojowi innych przewlekłych chorób. Według badań przedstawionych podczas dorocznego spotkania American Academy of Allergy, Asthma & Immunology w San Francisco, astma może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca. Jak podają naukowcy wspólnym mianownikiem tych, tak jak i wielu innych, schorzeń przewlekłych jest długotrwały stan zapalny.
Zwalczenie przewlekłego stanu zapalnego w organizmie staje się więc kluczowym elementem w walce z chorobami cywilizacyjnymi, w tym astmą.
[error]
Specjaliści
Centrum Medycznego VIMED opracowali metodę, która polega na rozpoznaniu produktów spożywczych wywołujących niepożądane reakcje w tym przewlekły stan zapalny, opracowaniu indywidualnie dobranych programów żywieniowych i zapewnieniu pomocy w ich wdrożeniu oraz na zastosowaniu najnowszych osiągnięć nauki w zakresie wspomagania organizmu w usuwaniu toksycznych substancji, złogów, a także pasożytów. Terapie opierają się na smacznych i zróżnicowanych dietach, dopasowanych do indywidualnego fenotypu pacjenta oraz zabiegach ukierunkowanych na oczyszczanie i odżywianie organizmu na poziomie komórkowym.
[/error]
[dropcap4]W[/dropcap4]pływ diety na ryzyko rozwoju astmy potwierdzają także badania przeprowadzone w Mexico’s National Institute of Public Health. Jak wykazano dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko pojawienia się astmy aż o 40%.
W krajach rozwiniętych średnio 1 na 7 dzieci w wieku szkolnym cierpi na astmę.
W doświadczeniu, w którym wzięło udział 1476 dzieci w wieku od sześciu do siedmiu lat, wykazano, że stosowanie diety śródziemnomorskiej, charakteryzującej się wysoką podażą warzyw, owoców, orzechów, roślin strączkowych, ryb i pełnoziarnistych zbóż, a niskim spożyciem produktów mlecznych, mięsa i fast foodów, wiąże się ze znaczną redukcją głównych objawów astmy i alergii takich jak świszczący oddech, kichanie, swędzenie, łzawienie oczu.
[dropcap4]D[/dropcap4]ieta śródziemnomorska dostarcza bowiem znacznych ilości antyoksydantów, które minimalizują ryzyko powstania przewlekłego stanu zapalnego, a także dostarczając wszelkich niezbędnych składników odżywczych zwiększających odporność organizmu. Ponadto wysokie spożycie tłustych ryb morskich oraz oleju lnianego, dostarcza organizmowi znacznych ilości kwasów omega 3, które redukują poziom prozapalnych cytokin we krwi i łagodzą objawy astmy. Badacze szczególnie przestrzegają przed nadmierną konsumpcją żywności typu fast food, a także produktów wysokotłuszczowych, które znacząco zwiększają ryzyko rozwoju astmy u dzieci.
Do tych samych wniosków doszli naukowcy z Garvan Insitute w Sydney, których wyniki badań sugerują, że dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce może być jedną z przyczyn epidemii astmy w krajach zachodnich.
[dropcap4]P[/dropcap4]odsumowując, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju astmy i innych chorób cywilizacyjnych, należy wyeliminować z organizmu przewlekły stan zapalny. Drogą do sukcesu jest wykonanie testu cytotoksyczności na ukrytą nietolerancję pokarmową, zastosowanie diety bogatej w warzywa, owoce, orzechy, nasiona roślin strączkowych oraz zastosowanie zabiegów medycyny fizykalnej, które wzmocnią nasz układ immunologiczny i pomogą pozbyć się toksyn, które przyczyniają się do powstawania procesów zapalnych.