5 super-produktów żywnościowych dla kobiet | VIMED

5 super-produktów żywnościowych dla kobiet

Każda kobieta dobrze wie, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Kobiecy organizm ma złożoną strukturę i unikalne wymagania, które można łatwo spełnić, wybierając odpowiednie pokarmy. Istnieje wiele artykułów spożywczych bogatych w wartości odżywcze, które są szczególnie korzystne dla płci pięknej. Poniżej omówiono 5 produktów, bogatych w składniki odżywcze, które zapewniają kobietom zdrowie i dobre samopoczucie.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]1[/dropcap2] Soja
Soja zawierająca izoflawony, posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe (szczególnie w stosunku do raka piersi). Ponadto obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom estrogenów oraz zapobiega osteoporozie. Stanowi bogate źródło protein, dlatego jest niezwykle cenna dla wegetarianek. Zawiera także duże ilości witamin z grupy B, minerałów tj. wapń, potas, żelazo oraz błonnika. Nasion soi można wszechstronnie używać w postaci całych nasion, pędów, mleka, tofu, pasztecików, sosu, mąki lub pasty miso.
[clearboth]
Mleko sojowe, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, nie zawiera laktozy (cukru mlecznego), dlatego może być spożywane przez osoby nietolerujące laktozy. Tofu lub ser sojowy to produkt o bardzo delikatnym smaku, pochłaniającym smak innych składników. Istnieją 3 typy tofu – twardy, miękki i łagodny. Tofu można przechowywać do 3 miesięcy w lodówce, ale jego struktura stanie się twardsza i bardziej gumowa.
Mąka sojowa jest bogata w wapń, proteiny, błonnik oraz izoflawony.
Zalecane spożycie: 25 g soi dziennie.

[dropcap2 color=”orange”]2[/dropcap2] Ziarna lnu
Ziarna lnu, powszechnie dostępne w Polsce, posiadają kompozycję składników odżywczych podobną do zbóż. Mają dużo witamin z grupy B, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i kwasów omega-3, które są niezwykle ważne dla kobiet. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 mają pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu i utrzymywanie prawidłowej pracy serca.

Zawarty w nich błonnik wspomaga układ trawienny i stabilizuje poziom cukru we krwi. Ponadto ziarna lnu zawierają związki fitochemiczne, które działają jako antyoksydanty i pomagają regulować poziom żeńskich hormonów płciowych. Ziarnami lnu warto posypać sałatki, zapiekanki warzywne oraz kanapki. Należy jednak pamiętać o jednoczesnym piciu dużej ilości wody(ze względu na wysoką zawartość błonnika)oraz o odpowiednim przechowywaniu, bowiem ze względu na wysoką zawartość tłuszczu ziarna lnu szybko jełczeją.
Zalecane spożycie: 1 łyżeczka dziennie.

[dropcap2 color=”orange”]3[/dropcap2]Brokuły
Brokuły należące do grupy roślin krzyżowych, cechują się niską kalorycznością, a dużą zawartością błonnika, witamin A, E, C i K, potasu, selenu i fosforu. Wspomagają trawienie i dzięki działaniu przeciwutleniającemu zapobiegają wielu groźnym, przewlekłym chorobom. Badania wskazują, że brokuły działają m.in. korzystnie na pracę serca u kobiet po menopauzie. Pomagają także równoważyć poziom żeńskich hormonów płciowych.
[clearboth]
Brokuły mogą być przechowywane w lodówce przez wiele dni. Podczas kupowania brokułów należy wybierać te najbardziej zielone o twardej główce, a unikać tych miękkich o żółtych i brązowych przebarwieniach.
Zalecane spożycie: Jeden lub dwa małe kwiaty 3 razy w tygodniu.

[dropcap2 color=”orange”]4[/dropcap2] Zielona herbata
Jak pokazują badania naukowe herbatą zieloną można leczyć wiele dolegliwości – od bólu głowy po depresję. Zawiera dużo katechin (polifenoli), które mają działanie przeciwutleniające.

W przeciwieństwie do zwykłej czarnej herbaty, zielona herbata nie ulega procesowi fermentacji, dzięki czemu zatrzymywane są w niej korzystne polifenole oraz związki biologicznie aktywne.
Zielona herbata pomaga obniżać poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm, równoważy poziom hormonów, chroni serce przed chorobami układu krążenia, działa korzystnie przy reumatyzmie, artretyzmie oraz zwalcza infekcje i hamuje reakcje alergiczne.
Zalecane spożycie: Dwie filiżanki dziennie. Nie należy pić przed snem, ze względu na zawartość teiny.

[dropcap2 color=”orange”]5[/dropcap2]Żurawina
Żurawina należy do grona najzdrowszych owoców. Owoce żurawiny zawierają związki biologicznie aktywne takie jak: proantocyjanidyny, kwasy fenolowe, flawonoidy i garbniki, które wspomagają układ immunologiczny i zapobiegają rozwojowi wielu chorób przewlekłych.

Badania wykazały, że pomagają m.in. w prewencji choroby wrzodowej, choroby przyzębia, chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, a także zapobiegają i leczą zakażenia dróg moczowych, które należą do najczęściej występujących infekcji wśród kobiet. Ponadto owoce żurawiny dostarczają organizmowi wysokich ilości witaminy C, A, B1, B2 oraz potasu i fosforu.
Zalecane spożycie: Garść żurawin dziennie lub szklanka naturalnego, niesłodzonego soku.