Wielkanoc od kuchni | VIMED

Wielkanoc od kuchni

FB
IN
YT
YT

Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole, z którym na ogół kojarzy się świąteczne przejedzenie. Zgodnie ze zwyczajem pojawi się na nim wiele kalorycznych dań obfitujących w tłuszcze nasycone i rafinowane cukry, takich jak kiełbasy, wędliny, majonezy, pasztety, mazurki, ciasta i inne lukrowane desery. Już samo wielkanocne śniadanie może dostarczyć nam ponad 2000 kcal, czyli tyle, ile przeciętny dorosły człowiek powinien zjeść w ciągu całego dnia.

[framed_box bgColor=”#EEFFD4″]Jeśli zależy Ci na zdrowiu i samopoczuciu najbliższych, zaskocz ich w tym roku lżejszą i zdrowszą wersją świątecznego menu. Poniżej podajemy Ci kilka prostych przepisów na świąteczne smakołyki.

[/framed_box]

1  Żurek

Składniki:

 

  • 2 litry wody,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 l zakwasu do żurku (z butelki),
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 2-3 suszone grzybki,
  • opakowanie kiełbasek sojowych,
  • majeranek suszony (2 łyżeczki),
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • chrzan ze słoika,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Gotujemy osoloną wodę z grzybami. W międzyczasie obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka – woda powinna zakryć warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zostawiamy na gazie przez 15 minut, aż ziemniaki się ugotują, a potem dolewamy zakwas z butelki i dodajemy pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe; całość gotujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy 3-4 czubate łyżki chrzanu. Opcjonalnie można dodać również śmietanę sojową do smaku (aby się nie zważyła, należy rozmieszać ją w osobnej miseczce z niewielką ilością gorącej zupy i stopniowo dodawać do garnka).

2 Pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 500 g soczewicy czerwonej,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz mielony,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru, startego.

Sposób przygotowania:

Cebulkę dusimy na oleju rzepakowym, po ok. 2 minutach dodajemy startą marchew i imbir, dusimy przez kolejne 2 minuty. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy soczewicę i zalewamy wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Doprawiamy i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem miksujemy i studzimy. Dodajemy jajka lub siemię lniane i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 160⁰C przez 30 minut.

3 Majonez wegański (bez jaj)

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz biały do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki, musztardę i sok z cytryny ucieramy mikserem na gładką masę. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej. Gdy majonez osiągnie prawidłową gęstość, doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce.

4 Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 3 ugotowane buraki,
  • 1 duża cebula,
  • majonez wegański,
  • 4 jajka,
  • pieprz,
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy w kostkę i układamy na dnie naczynia. Smarujemy je warstwą majonezu wegańskiego i posypujemy mielonym pieprzem. Cebulę obieramy i drobno kroimy, układamy ją jako kolejną warstwę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i układamy na warstwie cebuli. Całość ponownie smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na tarce o grubych oczkach, a po odciśnięciu z nich soku układamy je w naczyniu. Ponownie smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

5 Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki marchewki drobno utartej,
  • 2 szklanki mąki razowej pszennej,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • ⅓ szklanki oleju (np. z orzechów włoskich lub rzepakowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • pestki dyni,
  • pół szklanki fig zalanych wrzątkiem na 30 minut,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego.

Sposób przygotowania:

Figi miksujemy w blenderze, łączymy z olejem, dodajemy utartą marchewkę, wodę, mąkę, siemię lniane, sodę, przyprawy i miksujemy (w razie potrzeby dolewamy trochę wody). Powstałą masę wkładamy łyżką do wysmarowanej olejem blaszki i pieczemy w temp 200⁰C przez 30-40 minut.

6 Korzenne ciasteczka karobowe (przepis na 6 ciastek 5 x 5 cm)

Składniki:

Suche składniki:

  • 1½ filiżanki zmielonych orzechów włoskich lub migdałów (np. mąka z migdałów),
  • ¼ filiżanki skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżki stołowe karobu w proszku (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej.

Mokre składniki:

  • ¼ oleju np. z pestek winogron,
  • ⅓ filiżanki miodu lub syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180⁰C. W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. W małej misce łączymy mokre składniki. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą plastikowej łopatki odmierzamy porcje masy na ciasteczka, formujemy z nich walce i rozkładamy na papierze do pieczenia. Dociskamy ręką, aby je lekko spłaszczyć. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut, aż powierzchnia ciasteczek zacznie delikatnie pękać. Pozostawiamy do ostygnięcia przy otwartym piekarniku.