Oleje świata

Olive and sunflower oil in the bottles and small decanters isolated on white

Rzepakowy i słonecznikowy są stale obecne w naszej codziennej diecie. Rzadko kiedy sięgamy po inne oleje, a szkoda, bowiem zawierają wiele niezwykle cennych składników odżywczych. Przyjrzyjmy się bliżej olejom z całego świata.

Olej ryżowy

Olej ryżowyOlej ryżowy posiada jasnożółtą barwę oraz bardzo delikatny smak. Pozyskiwany jest z ziaren ryżu i jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to olej, który idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ ma dość wysoki punkt dymienia, a potrawy, które są na nim przygotowane absorbują mniej tłuszczu i są mniej kaloryczne. Idealnie komponuje się z makaronem, ryżem, warzywami, ale także z mięsem, rybami i owocami morza.

Olej lniany

Najwięcej właściwości prozdrowotnych ma olej lniany tłoczony na zimno. Wytwarzany jest z nasion lnu, czyli siemienia lnianego. Wielokrotne badania potwierdzają jego drogocenne właściwości. Jest najlepszym, znanym wśród olejów, źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Potwierdzono, że olej lniany pozytywnie wpływa na kształtowanie się i pracę mózgu, co pozwala zapobiec występowaniu chorób neuropochodnych. Bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju sałatkami nadając im orzechowy aromat.

Olej kokosowy

Olej kokosowyOlej kokosowy zawiera głównie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Ważną cechą tego typu kwasów jest to, że są dość lekkostrawne. W oleju kokosowym znajduje się także kwas laurynowy, który ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Możemy wybrać olej kokosowy bezzapachowy lub olej kokosowy extra virgin, który posiada charakterystyczny zapach i smak kokosa. Olej kokosowy jest znany również jako doskonały kosmetyk. Można go stosować praktycznie na każdą część ciała: jest idealny jako maseczka do włosów, balsam, odżywka do paznokci, krem regenerujący spierzchnięte usta, baza pod peeling do ciała.

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu jest jest tłoczony na zimno z najwyższej jakości nasion ostropestu plamistego. Stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest uważany za jedno z najbogatszych źródeł witaminy E. Dodatkowo zawiera dużą ilość specyficznej odmiany flawonoidów – flawonolignanów, które podwyższają potencjał antyoksydacyjny oleju i umożliwiają skuteczną ochronę i regenerację skóry. Z tego powodu olej z ostropestu plamistego doskonale nadaje się także do użytku zewnętrznego.

Olej sezamowy

Olej sezamowyOlej sezamowy ma jasnożółtą barwę, orzechowy aromat oraz delikatny zapach surowych ziaren sezamu. To bogate źródło witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy A i E. Dzięki dużej zawartości fitosteroli mówi się o jego właściwościach antymiażdżycowych. Białko oraz minerały, takie jak magnez, wapń i fosfor, wzmacniają włosy od samych korzeni, nawilżają je, zapobiegają siwieniu. Olej doskonale oczyszcza ciało i skórę oraz może być stosowany podczas masażu.

Olej arganowy

Olejek arganowy jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Jego właściwości odżywcze wzmacniają nasze włosy, skórę, paznokcie. Uzyskiwany jest z nasion owoców arganii żelaznej, która rośnie tylko w południowej części Maroka. To jeden z najdroższych i najcenniejszych olejów na świecie, nic dziwnego, że nazywa się go płynnym złotem Maroka. Olejek arganowy jest idealnym dodatkiem do bardzo wielu potraw, gdzie jednocześnie poprawia przyswajalność innych składników odżywczych.Tłoczenie na zimno pozwala zachować swoistą barwę, orzechowy aromat i stuprocentową wartość odżywczą. Olej reguluje trawienie i niweluje niestrawność. Zawiera także dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3,omega-6 i omega 9, a obecność schotenolu i spinasterolu – steroli roślinnych, pozwala obniżyć jelitowe wchłanianie cholesterolu.