Chcieliśmy zbadać efekty włączenia zachodniego stylu fast food do diety i ich związek z ryzykiem sercowo-metabolicznym w populacji chińskiej w Azji Południowo-Wschodniej, w której ostatnio odnotowano wzrost liczby chorych na cukrzycę i choroby serca. Stwierdziliśmy, że importowany z rynku zachodniego fast food ma dramatyczny wpływ na zdrowie publiczne.
Wyniki badań opublikowało w Internecie 2 lipca br. czasopismo „American Heart Association”. [notice]Dowiodły one, że już spożywanie posiłków typu fast food raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca o 20%.[/notice]
Stwierdzono także, że jedzenie fast food dwa lub więcej razy w tygodniu zwiększa do 27% ryzyko rozwoju cukrzycy typu od 2.
Co ciekawe, w grupie, która je fast foody częściej, są ludzie młodsi, lepiej wykształceni, mniej palący, za to bardziej skłonni do aktywności fizycznej. Taki zespół cech jest zazwyczaj związany z niższym ryzykiem sercowo-metabolicznym.
Według Marka Pereiry z Zakładu Epidemiologii i Zdrowia Publicznego School of Public Health, nowe badania dowodzą, że kultura jedzenia w różnych częściach świata rozwija się w złym kierunku. Ludzie zaczynają odchodzić od swojej tradycyjnej diety i stylu życia.
Ogólnie rzecz biorąc, nie najlepiej się dzieje, że wskutek globalizacji rozprzestrzenia się na świecie akurat ten aspekt kultury amerykańskiej, jakim jest fast food.
Działania z zakresu profilaktyki zdrowotnej powinny zmierzać do promowaniu pozytywnych aspektów kultur tradycyjnych, przy jednoczesnym zapobieganiu rozprzestrzenianiu się negatywnych wpływów innych kultur, takich jak śmieciowe jedzenie z Zachodu.