Awokado powszechnie znane jako maślany owoc, pochodzi z tropikalnej Ameryki. Posiada wysoką zawartość tłuszczu, która nadaje mu charakterystyczną teksturę i czyni go doskonałym składnikiem sałatek i kanapek. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym produktów żywnościowych. Oto dlaczego:
Pozwala kontrolować cukrzycę
Awokado nie zawiera skrobi, a ilość zawartego w nim cukru jest niewielka. Poza tym owoce awokado są bogate w błonnik oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć stężenie triglicerydów oraz zwiększyć poziom cholesterolu HDL, co sprzyja lepszej kontroli poziomu cukru we krwi. Czynniki te sprawiają, że jest on idealnym owocem dla diabetyków.
Walczy z rakiem
Awokado wykazuje właściwości prewencyjne w stosunku do raka jamy ustnej, piersi i prostaty. Związki zawarte w awokado atakują tylko komórki nowotworowe, pozostawiając nietknięte, znajdujące się w pobliżu komórki zdrowe. Niektóre składniki odżywcze zawarte w awokado, zwłaszcza luteina i witamina E, zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych, a nawet biorą udział w naprawie uszkodzonych komórek.