Dieta kluczem do sukcesu
Prawidłowe odżywianie w chorobie refluksowej ma ogromne znaczenie lecznicze – minimalizuje objawy schorzenia, łagodzi jego przebieg oraz przyśpiesza powrót do zdrowia. W wielu przypadkach, w których leczenie antyrefluksowe okazywało się nieskuteczne, stwierdzano u pacjentów również nietolerancję pokarmową. Po wprowadzeniu diety eliminacyjnej, po kilku tygodniach dolegliwości ustępowały.
Dieta w leczeniu refluksu będzie skuteczna wtedy, gdy zostanie ustalona na podstawie testów na opóźnioną alergię pokarmową. Testy cytotoksyczne identyfikują te produkty spożywcze, które wywołują niepożądane reakcje alergiczne i które nie są kompatybilne z układem immunologicznym. Ukazują one także te pokarmy, które są w pełni tolerowane przez nas organizm i dostosowane do naszego fenotypu. Ułożona na takiej podstawie dieta eliminacyjno-rotacyjna (fenotypowa) doprowadza do zdecydowanej poprawy objawów choroby lub nawet całkowitego ich ustąpienia.
Ogólne zalecenia dietetyczne w chorobie refluksowej:
- Zaleca się spożywać 5 posiłków dziennie, niewielkich objętościowo.
- Należy wystrzegać się produktów zawierających duże ilości tłuszczu tj. tłuste mięsa i wędliny, śmietana, sosy, zasmażki, masło orzechowe, sery żółte i pleśniowe, produkty typu „fast food”, które długo zalegają w żołądku.
- Należy ograniczyć produkty wysokobiałkowe (mięso, nabiał), gdyż zbyt duża ich ilość zakwasza organizm.
- W diecie zakazane są napoje gazowane, kawa, mocna herbata, czekolada, alkohol, a także ostre przyprawy: chili, pieprz ,curry.
- Dozwolone są produkty pełnoziarniste, ryby, mięso drobiowe, makarony, fasola, białka jaj, marchew, ziemniaki, kalafiory, szpinak.
- Owoce, bez pestek i skórki, najlepiej spożywać w postaci przecierów.
- Dozwolone napoje to woda niegazowana i herbaty ziołowe z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej.
- Potrawy należy gotować, dusić, piec w folii – nie wolno smażyć.
- Ważne jest także, aby nie spożywać żadnych pokarmów po godzinie 20:00.
Należy także pamiętać, że przy chorobie refluksowej niewskazane jest noszenie ciasnych opinających ubrań i pasków oraz wykonywanie prac w pozycji pochylonej – sprzyja to cofaniu się treści żołądka do przełyku.
2 Komentarze
Witam. Od kilku lat nie mogę spożywać produktów mlecznych (wszelkiego rodzaju sery, mleko,jogurty) oraz słodyczy (wszystkie czekolady lub cukierki i batony zrobione z jakiegoś tam mleka lub serwatki), lody mogę jeść tylko wodne. Wystarczy jeden kęs kanapki z żółtym serem i za kilka minut czuje nieprzyjemny ból w klatce piersiowej/między łopatkami, czuje jakby mi jakis wielki i ostry kamień siedział w przełyku i po milimetrze na 10 minut się przesuwał, podczas tego bólu w ustach szybko gromadzi mi się ciągnąca ślina którą muszę wypluwać. Dzieje się tak po spożyciu niewielkiej ilości każdego z tych produktów. Nie byłem jeszcze u lekarza ale chciałbym się chociaż dowiedzieć czy takie coś jest uleczalne? Chciałbym jeszcze w życiu jak normalny człowiek pójść sobie na lody lub pizzę z serem. Proszę o jakąś odpowiedź.
Pozdrawiam
Niestety, nie możemy na podstawie tylko tej krótkiej informacji udzielić Panu specjalistycznej odpowiedzi. Serdecznie zapraszamy na konsultację wstępną z dietetykiem lub lekarzem w naszej klinice, który odpowie na wszystkie szczegółowe pytania oraz w oparciu o zebrane informacje przeanalizuje Pana dolegliwości i wskaże najefektywniejsze kierunki działań. Więcej informacji znajdzie Pan na naszej stronie: https://vimed.pl/pierwszy-krok/ lub https://vimed.pl/sprawdz-stan-zdrowia/ Pozdrawiamy!