Typowe potrawy kuchni afrykańskiej różnią się w zależności od regionu, ponieważ wyróżnia się wiele grup etnicznych o różnych tradycjach kulinarnych. Możemy jednak postarać się znaleźć wspólne elementy, które w przybliżeniu charakteryzują kuchnię afrykańską.
Kuchnia afrykańska opiera się głównie na naturalnych, lokalnych produktach, nie zawierających substancji chemicznych. Są to głównie zboża, warzywa, owoce oraz mięso. Typowe dania składają się w większości z warzyw, stąd występuje w nich duża zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin, są bardzo aromatyczne z uwagi na użycie dużej ilości często pikantnych przypraw.
Do najpopularniejszych składników tradycyjnych dań afrykańskich należą przede wszystkim:
Sorgo
Proso
Kukurydza
Fasola
Maniok
Ryż
Banan
Melon
Kiwano
Figa
Maniok
Pochrzyn
Kokos
Kakao
Owoce morza
Przyprawy: głównie kawa, pieprz, kardamon, cynamon, chilli, goździki, imbir
Kiwano, nazywany inaczej ogórkiem afrykańskim lub rogatym owocem, ma delikatny smak, stosuje się go zarówno w deserach, jak i daniach głównych. Pochrzyn jest warzywem bardzo podobnym do naszego polskiego ziemniaka, zazwyczaj się je piecze lub gotuje. Maniok natomiast jest najbardziej powszechną rośliną uprawianą w Afryce – zjada się je na surowo, można zrobić z niego mąkę, olej oraz używać jako przyprawę. Z manioku otrzymywana jest również tapioka.
W przeciwieństwie do kuchni wysokorozwiniętych krajów zachodnich, w kuchni afrykańskiej nie używa się produktów wysoko przetworzonych, a także białego cukru. Raczej nie znajdziemy tam również białej mąki z pszenicy. Z uwagi na to, że dieta afrykańska opiera się głównie o nieprzetworzone produkty roślinne i dużo rzadziej spotyka się w niej produkty odzwierzęce, Afrykańczycy wykazują znacznie niższą zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.
Oto tylko kilka tradycyjnych afrykańskich posiłków:
Fufu – danie mączne, przyrządzane z mąki kukurydzianej lub maniokowej
Pap – owsianka z zielonych warzyw, kukurydzy i chilli
Owsianka z sorgo lub prosa
Gotowany pochrzyn z bananem
Zupy warzywne
Tarty z pochrzynu
Mandazi – pączki kokosowe
W Warszawie również otworzyły się restauracje serwujące afrykańskie potrawy. Warto się wybrać, żeby spróbować chociaż namiastki smaków z Czarnego Lądu.