Z pewnością wielu z nas kuchnia hawajska w pierwszej chwili skojarzy się z ananasem i szynką, dzięki dwóm głównym składnikom popularnej pizzy o nazwie hawajska. Faktem jest, że ananas jest jednym z najbardziej popularnych owoców na wyspach, jednak plasterków szynki w potrawach raczej nie znajdziemy.
Kuchnia hawajska to niesamowita mieszanka tradycji kulinarnych różnych kultur i tak naprawdę nie ma wiele wspólnego z kuchnią panującą w większości stanów USA, gdzie królują frytki i hamburgery. Co rzuca się w oczy, a raczej w kubki smakowe, to bardzo wyraźne cechy kuchni azjatyckiej. Kuchnia hawajska jest mieszanką kuchni tajskiej, filipińskiej, japońskiej i koreańskiej z dodatkiem kuchni portugalskiej. Korzenie regionalnej kuchni hawajskiej pochodzą z czasów, kiedy na wyspy zaczęli przybywać pierwsi osadnicy z Polinezji, przywożąc ze sobą wiele warzyw i owoców. Zadomowiły się one na stałe w kuchni hawajskiej, a są to m.in. bataty, owoce chlebowca czy orzechy kokosowe. Znaczna część dań bazuje na owocach morza, głównie grillowanych rybach, jednak bardzo popularne są też dania z ryb surowych, tzw. Poke, które są wcześniej marynowane, a podawane z rozmaitymi sosami. Grillowane ryby swój smak zawdzięczają słodko-kwaśnym marynatom. Najczęściej serwowanym mięsem jest natomiast wieprzowina.
Ahi Poke – to surowy tuńczyk pokrojony w kosteczki, podawany praktycznie ze wszystkim, w zależności od restauracji, bowiem każda ma inną recepturę;
Laulau – wieprzowina owinięta młodymi liśćmi taro; danie było dawniej przygotowywane w „Imu”, tradycyjnym podziemnym piecu. Dziś często obgotowuje się je na parze, dodając do środka warzywa lub rybę;
LomiLomi – pokrojony w kostkę solony łosoś ze świeżymi pomidorami, cebulą, papryką, opcjonalnie również z chilli;
Poi – przyrządzane z gotowanych na parze lub pieczonych bulw taro; ma konsystencję papki, wyglądem i smakiem nie zachwyca, jednak jest bardzo cenione przez lokalnych mieszkańców z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów złożonych, niską zawartość tłuszczu i bogactwo witaminy A. Ponadto taro było utożsamiane przez rdzennych Hawajczyków z duchem Haloa, ich legendarnym przodkiem. Wierzyli, że gdy poi trafia na stół, wszelkie konflikty pomiędzy członkami rodzinny natychmiast się rozwiązują;
Haupia – tradycyjny hawajski deser na bazie mleka kokosowego o konsystencji galaretki; zazwyczaj podawany w małych bloczkach podobnych do naszego ptasiego mleczka;
Oprócz tego ciekawostką jest, że sami Hawajczycy uwielbiają mielonki i spożywają ich naprawdę dużo 😉