Oliwa i ryby chronią trzustkę | VIMED

Oliwa i ryby chronią trzustkę

Oliwa i ryby mogą zapobiegać wystąpieniu ostrego zapalenia trzustki – donoszą naukowcy z Zakładu Fizjologii Żywienia Uniwersytetu w Grenadzie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3, obecne w tłuszczu ryb, a także kwas oleinowy i hydroksytyrozol, pochodzące z oliwy powinny być traktowane jako potencjalne składniki funkcjonalne zapobiegające chorobom trzustki.

Zespół Marii Belén López Millán doszedł do tego wniosku po przeanalizowaniu roli poszczególnych składników pokarmowych, obecnych w diecie śródziemnomorskiej, w zapobieganiu lub łagodzeniu uszkodzeń komórek.

Badanie, opublikowane w Proceedings of the Nutrition Society, zostało przeprowadzone na myszach, u których indukowano uszkodzenia komórek, po uprzednim podaniu im określonych składników odżywczych. Jak wykazano, bioaktywne składniki zawarte w oliwie i tłustych rybach morskich wpływają na mechanizmy komórkowe miejscowego procesu zapalnego toczącego się w trzustce i chronią przed uszkodzeniami.

Zdaniem autorów badania, dieta odgrywa bardzo ważną rolę zarówno w profilaktyce zapalenia trzustki jak i w redukcji patologicznych uszkodzeń tego narządu w następstwie choroby.


Dysponujemy coraz większą liczbą dowodów, że procesy oksydacyjno-zapalne zapoczątkowują przewlekłe choroby i że dieta odgrywa w nich ważną rolę.

Właściwości zdrowotne oliwy

Znanych jest wiele korzyści prozdrowotnych wynikających ze spożywania oliwy. Doniesienia naukowe podają, że oliwa i orzechy mogą być pomocne w redukcji zmian miażdżycowych w organizmie. Według badania przeprowadzonego przez Uniwersytet w Nawarze oraz w dziewiętnastu innych ośrodkach, dieta śródziemnomorska wzbogacona oliwą lub orzechami może w ciągu roku zlikwidować zmiany miażdżycowe tętnic, które zaopatrują w tlen szyję oraz głowę. Z kolei według profesora Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu w Barcelonie Eduardo Escrich’a, oliwa posiada właściwości, które pomagają zarówno w zapobieganiu choroby nowotworowej jak i spowolnieniu jej przebieg.