Do najpowszechniejszych pokarmów, napojów i dodatków do żywności powiązanych z bólem głowy należą:
Sery dojrzewające i inna żywność zawierająca tyraminę: tyramina jest aminą biogenną, substancją naturalnie występującą w niektórych pokarmach. Powstaje z tyrozyny, w wyniku rozkładu białek podczas dojrzewania żywności. Im dłużej żywność bogata w białko dojrzewa, tym więcej zawiera tyraminy. Zawartość tej aminy biogennej w serach różni się znacząco w zależności od sposobu ich przetwarzania, fermentacji, dojrzewania, rozkładu, a nawet skażenia bakteriami. Dla osób, przyjmujących leki z grupy inhibitorów monoaminooksydazy (MAO) szczególnie ważne jest unikanie wszelkiej żywności zawierającej tyraminę, włączając w to sery dojrzewające, czerwone wino, napoje alkoholowe oraz niektóre z przetworzonych mięs, ponieważ produkty te w wyniku interakcji z inhibitorami MAO mogą spowodować znaczny wzrost ciśnienia tętniczego krwi.
Które sery mają wysoką zawartość tyraminy?
Do innych produktów cechujących się wysoką zawartością tyraminy należą: puszkowane, konserwowane lub przetworzone mięsa, niektóre rośliny strączkowe, cebula, oliwki, pikle, awokado, rodzynki, puszkowane zupy i orzechy.