Rukiew wodna podnosi poziom pożytecznych związków we krwi, a obniża poziom związków szkodliwych. Podczas badania 60 zdrowych ochotników, w tym 30 osób palących, przez 8 tygodni codziennie spożywało torebkę (85g) świeżej rukwi wodnej. Naukowcy przeprowadzili testy przed i po wprowadzeniu tej zmiany w diecie.
Znacząco wzrósł również poziom związków przeciwutleniających, takich jak luteina i beta-karoten, które mogą zwalczać wolne rodniki. Natomiast poziom trójglicerydów potencjalnie szkodliwych obniżył się średnio o 10 %.
Korzystne zmiany były największe wśród palaczy, u których stwierdzono znacznie niższy poziom antyoksydantów w momencie rozpoczęcia badania.
Kierujący badaniami profesor Ian Rowland, który pracuje obecnie na Uniwersytecie w Reading, powiedział, że badanie to było ważne, ponieważ zaangażowane osoby żywiły się rukwią w łatwo dostępnej ilości, a nie były to testy laboratoryjne na ekstraktach roślinnych.
Uszkodzenie DNA jest wyznacznikiem ogólnego ryzyka raka, a wyniki wspierają teorię, że konsumpcja rukwi wodnej jest związana z ogólnym zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka.
Wspaniale jest wiedzieć, że są proste rzeczy, które ludzie mogą zrobić – jak jedzenie rukwi, żeby uniknąć nowotworów takich jak rak jelita grubego w przyszłości.
[one_third_last]
Ciekawe dla nas jest to, że naukowcy byli w stanie obliczyć rzeczywistą ilość rukwi potrzebnej do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka i że zalecana dawka jest osiągalna w ciągu doby.
Wyniki tych badań to kolejny dowód na to, że należy jeść regularnie, dużą ilość warzyw i owoców, aby ustrzec się przed chorobami przewlekłymi i nowotworami. Według specjalistów, wszystkie owoce i warzywa mają wpływ na redukcję uszkodzeń DNA, stąd zalecenie, aby spożywać ich pięć porcji dziennie.