Choroby układu krążenia są obecnie odpowiedzialne za prawie połowę zgonów w Polsce.
Ich główną przyczyną jest nieprawidłowy styl życia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) aż 90% osób, które zmarły z powodu schorzeń układu sercowo-naczyniowego, stosowały nieracjonalną dietę i nie uprawiały żadnej aktywności fizycznej. Dlatego też coraz więcej uwagi poświęca się czynnikom dietozależnym w leczeniu i zapobieganiu im.
Jednym z ważnych elementów profilaktyki chorób układu krążenia jest odpowiednia gospodarka lipidowa, a dokładniej mieszczący się w normie poziom trójglicerydów w ustroju człowieka.
Co to są trójglicerydy?
Trójglicerydy (inaczej triglicerydy lub triacyloglicerole – TG) to estry gliceryny i trzech kwasów tłuszczowych. Są to organiczne związki chemiczne należące do grupy tzw. tłuszczów prostych.
Trójglicerydy są zużywane na bieżące potrzeby organizmu, a także stanowią materiał zapasowy, zgromadzony w tkance podskórnej, dokładniej w komórkach tłuszczowych, tzw. adipocytach. Tłuszcze te pochodzą z syntezy endogennej (w wątrobie), a także z pożywienia.