[one_half]
[error]
Winogrona, jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, to źródło łatwo przyswajalnych cukrów – glukozy i fruktozy, a także wielu witamin i minerałów. Zawierają one także beta-karoten, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez, chlor oraz cynk, miedź i bor. 100 g tych owoców dostarcza 70 kcal.[/error]
[/one_half]
[one_half_last]
[/one_half_last]
Najzdrowsze są winogrona czerwone, ponieważ:
- zawierają substancje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także duże ilości bioflawonoidów, które neutralizują wolne rodniki, a zatem chronią organizm przed rakiem i chorobami serca,
- wpływają na gospodarkę cholesterolową,
- zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, jednocześnie zmniejszając poziom cholesterolu LDL,
- mają działanie antyrakowe, dzięki obecnemu w skórce resveratrolowi,
- dzięki zawartości wapnia i boru sprzyjają profilaktyce osteoporozy – utrzymują prawidłowy poziom estrogenów u kobiet i wpływają na procesy wchłaniania wapnia,
- dzięki dużej ilości potasu przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego,
- zmniejszają stan zapalny w organizmie, a także poprawiają przepływ krwi w tętnicach, dlatego zalecane są przy nadciśnieniu, chorobach serca i nerek,
- mają dużo błonnika, dzięki czemu zapobiegają zaparciom, zwiększają ilość soków żołądkowych, działają żółciopędnie i moczopędnie,
- mają także działanie alkalizujące, dlatego powinny po nie sięgać osoby, które stosowały dotychczas dietę bogatą w produkty zakwaszające.
Przeprowadzone niedawno badania pozwoliły ponadto zaobserwować dużą poprawę stanu zdrowia u osób z zespołem metabolicznym, czyli podwyższonym poziomem glukozy, nadciśnieniem, wysokim poziomem trójglicerydów, zbyt małym poziomem dobrego cholesterolu HDL,
otyłością brzuszną, które przez cztery tygodnie były na diecie z dodatkiem liofilizowanych winogron. Odnotowano u nich znaczący spadek ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenie przepływu krwi w naczyniach krwionośnych, a także zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.
Wniosek nasuwa się tylko jeden: winogrona powinny stanowić składnik naszej codziennej diety. Szczególnie polecane są przy chorobach układu krążenia, a także w profilaktyce tych schorzeń.
Uwaga! Ze względu na dużą zawartość cukrów w winogronach chorzy na cukrzycę powinny spożywać te owoce okazjonalnie.