Przyśpiesz metabolizm | VIMED

Przyśpiesz metabolizm

FB
IN
YT
YT
[dropcap3]K[/dropcap3]apsaicyna, substancja zawarta w ostrej papryczce nadająca jej smak, posiada udokumentowane działanie krótkotrwale zwiększające temperaturę ciała. Naukowcy z UCLA wynaleźli mniej ostrą substancje tego samego związku, która ma najprawdopodobniej to samo działanie, ale bez „palącego smaku”. Obie z powyższych substancji mają wpływ na przyspieszenie metabolizmu, a co za tym idzie na szybkość redukcji tkanki tłuszczowej.
Zespół badaczy profesora Davida Heber’a, profesora Medicine and Public Health, przebadał grupę 35 kobiet i mężczyzn, którzy byli na płynnej, niskokalorycznej diecie przez 28 dni. Badani zostali podzieleni na dwie grupy. Pierwsza grupa przyjmowała suplementy z dihydrokapsaicyną, łagodniejszą odmianą kapsaicyny, druga natomiast dostawała placebo.

Okazało się, że w grupie osób przyjmujących dihydrokapsaicynę wydatki energetyczne były dwukrotnie wyższe niż w grupie kontrolnej (przyjmującej placebo). Badania pokazały, że dihydrokapseina przyśpiesza utlenianie tłuszczów, co skutkuje szybszym przetworzeniem tkanki tłuszczowej na energię do wykorzystania przez organizm.

Efekt termiczny żywności obejmuje energię jaką organizm wydatkuje na trawienie i metabolizm spożytych pokarmów.
[error]
Pikantna żywność powoduje przyśpieszenie metabolizmu średnio o 8% poprzez wzrost temperatury ciała.
[/error]

Efekt działania nie jest jednak długotrwały.

Mimo to dodanie do menu ostrej papryczki może mieć także inne zdrowotne korzyści. Papryczka chilli ma niewiele kalorii (ok. 25-30 na porcję) i dostarcza ok. 3 g błonnika, który powoduje szybsze odczucie sytości. Ostra papryczka jest również źródłem witamin i składników mineralnych, z czego główne to: witamina A, witamina C, foliany, potas i magnez.
[clearboth]
Powyższe badanie zostało przedstawione 27 kwietnia 2010 roku na spotkaniu Experimental Biology (Bilogii Experymentalnej) 2010 w Anaheim CA, jako część naukowego programu American Society for Nutrition.