Profilaktyczne działanie migdałów | VIMED

Profilaktyczne działanie migdałów

Naukowcy z Almond Board z Kalifornii twierdzą, że prosta zmiana w odżywianiu może znacząco pomóc w przezwyciężeniu problemów zdrowotnych. Jednym ze sposobów poprawy zdrowia jest dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych, które znacząco mogą wpłynąć na przykład na obniżenie poziomu triglicerydów we krwi.
[success]
Triglicerydy (in.trójglicerydy), czyli związki chemiczne złożone z trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych i jednej cząsteczki glicerolu, stanowią podstawowy składnik frakcji tłuszczowej wszystkich artykułów spożywczych (mięso, mleko, ryby, oleje roślinne). Stężenie triglicerydów wzrasta we krwi zazwyczaj po zjedzeniu posiłku zawierającego tłuszcz, bądź cukry proste, a także po spożyciu alkoholu. Podwyższony ich poziom jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
[/success]

Naukowcy odkryli bowiem, że na zmianę poziomu triglicerydów we krwi znaczący wpływ wywierają migdały. Zauważyli, że tłuszcz znajdujący się w migdałach jest uwalniany powoli do organizmu, co przyczynia się do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi.

W przeprowadzonych badaniach wzięło udział 20 zdrowych mężczyzn, których średni wiek wynosił około 25 lat. Osoby te otrzymywały trzy posiłki, które zawierały w swoim składzie albo całe migdały, albo olej migdałowy lub olej słonecznikowy. Od osób badanych dwa razy dziennie (na czczo i po posiłku) pobierano próbki krwi i sprawdzano zmianę stężenia triglicerydów w osoczu.
[notice]
Naukowcy odkryli, że po zjedzeniu posiłku z całymi migdałami wzrost stężenia triglicerydów był istotnie mniejszy niż po zjedzeniu tego z olejem migdałowym lub słonecznikowym.
[/notice]

Wydaje się, że tłuszcz znajdujący się w całych migdałach nie jest tak szybko wchłaniany przez organizm, jak z ten z oleju migdałowego czy słonecznikowego. Naukowcy sądzą, że ściany komórkowe migdałów, działają jak bariera utrudniająca uwalnianie tłuszczu podczas trawienia, co redukuje poziom triglicerydów w osoczu.
Doświadczenie to, opublikowane w “American Journal of Clinical Nutrition”, uzupełnia dziewięć istniejących już badań klinicznych, w których wykazano znaczącą rolę migdałów w utrzymaniu prawidłowego poziomu lipidów we krwi.

Najnowsze badania opublikowane w “American Journal of Clinical Nutrition”, będące rozszerzeniem wcześniejszych badań dotyczących układu krążenia, analizowały nie tylko wpływ ścian komórkowych na uwalnianie tłuszczu do krwi, ale również potencjalny wpływ na gwałtowne zmiany stężenia triglicerydów we krwi.