Jabłka i gruszki mogą obniżyć ryzyko zawału | VIMED

Jabłka i gruszki mogą obniżyć ryzyko zawału

W najnowszym badaniu przeprowadzonym w Holandii wykazano, że spożywanie owoców i warzyw o białym miąższu, w tym jabłek i gruszek, jest bardzo korzystne w zwalczaniu ryzyka wystąpienia zawału serca.

W badaniu holenderscy naukowcy analizowali związek pomiędzy ryzykiem wystąpienia zawału a spożywaniem różnokolorowych owoców i warzyw. Naukowcy poddali analizie dane zebrane od 20 069 osób w wieku od 20 do 65 lat dotyczące spożycia różnych pokarmów w ciągu roku. U żadnej z tych osób nie zdiagnozowano wcześniej choroby serca lub zawału po rozpoczęciu badania.

W doświadczeniu autorzy podzielili owoce i warzywa na grupy pod względem ich barwy: zielone (ciemne, liściaste warzywa), pomarańczowo-żółte (owoce cytrusowe), czerwono-purpurowe (czerwone warzywa) i białe (55% grupy stanowiły gruszki i jabłka).

W ciągu następnych 10 lat u 233 osób wystąpił zawał. Naukowcy stwierdzili, że ryzyko zawału było o 52% niższe u osób, które spożywały dużo owoców i warzyw o białym miąższu, w porównaniu do osób, które tych produktów nie spożywały.

Do „białych” owoców i warzyw naukowcy zaliczyli: jabłka, gruszki, banany, cykorię, ogórki i kalafiora. Ziemniaki zostały zaklasyfikowane jako skrobia.

Nawet najmniejsza ilość warzyw i owoców dziennie jest korzystna

Naukowcy odkryli, że dzienne spożywanie 25 gram tych owoców i warzyw potrafi obniżyć ryzyko zawału serca o 9%. Przykładowo jabłko ma masę 120 gram.


Aby zapobiegać zawałom serca, korzystne jest spożywanie dużych ilości „białych” owoców i warzyw

Według niej spożywanie jednego jabłka dziennie to najprostsza metoda zapobiegania zawałowi. Jednakże inne różnokolorowe owoce i warzywa również chronią organizm przed innymi chronicznymi chorobami, dlatego ważne jest ich uwzględnienie w codziennym menu. Kolor jadalnych owoców i warzyw odzwierciedla bowiem obecność korzystnych związków fitochemicznych (składników roślinnych) m.in. karotenoidów i flawonoidów. Związki te wykazują właściwości antyoksydacyjne i skutecznie chronią organizm przed nadmiarem szkodliwych wolnych rodników.

Doświadczenie holenderskich naukowców uznane jest jako pierwsze, w którym analizowane były grupy różnokolorowych owoców i warzyw w celu określenia ich związku z ryzykiem wystąpienia zawału. Jednakże w celu pełnego potwierdzenia jego wyników niezbędną są dalsze badania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *