Znaczenie odpowiedniego nawodnienia organizmu nie podlega dyskusji, dlatego też starajmy się popijać wodę przez cały dzień. Jednak w jadłospisie warto także uwzględnić żywność charakteryzującą się wysoką zawartością wody, np. ogórki i truskawki. Produkty te mogą przyczynić się do zapewnienia właściwego bilansu wodnego, co z kolei pomaga zapobiegać bólom głowy oraz zmęczeniu spowodowanym odwodnieniem. Ponadto badania pokazują, że jedzenie żywności dostarczającej dużych ilości wody pomaga utrzymać niskokaloryczność diety.
Przykłady produktów charakteryzujących się wysoką zawartością wody:
[dropcap2 color=”green”]1[/dropcap2] Ogórki
Ogórki w 96% składają się z wody, dzięki czemu 180g tego warzywa (1 sztuka)
gasi pragnienie prawie w tym samym stopniu co wypicie szklanki wody. Ogórki dostarczają również trochę błonnika i witaminy C. Nie ograniczaj się do spożywania ogórka jako składnika sałatki; dobre będą także sosy i chłodniki wykonane na jego bazie.
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]2[/dropcap2]
Zielona sałata
Główka sałaty ma mniej niż 15 kalorii dzięki temu, że w ponad 90% składa się z wody. Listki sałaty są również bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina K, kwas foliowy i
beta-karoten – przeciwutleniacz, który pomaga utrzymać oczy i skórę w dobrej formie.
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]3[/dropcap2]
Melon
Melon składa się w około 90% z wody. Co więcej, jest bogatym źródłem witaminy C (100 g zapewnia nam 25% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę), witaminy A oraz potasu.
Działa moczopędnie, oczyszczająco, a co najważniejsze doskonale gasi pragnienie.
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]4[/dropcap2]
Truskawki
Truskawki są przede wszystkim cennym
źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B – niezbędnych dla zdrowego wzrostu nowych komórek. Ponieważ są one zbudowane w 91% z wody, będą znacząco przyczyniały się do wzrostu ogólnego spożycia płynów w ciągu dnia.
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]5[/dropcap2]
Arbuz
Arbuz jest jednym z najbardziej znanych owoców o wysokiej zawartości wody (92%).
Owoc ten stanowi także dobre źródło witaminy C, a odmiana o czerwonym miąższu (niektóre arbuzy są pomarańczowe lub żółte) ma również likopen – przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca i niektórymi
nowotworami.