Zaskakujące interakcje leków z żywnością | VIMED

Zaskakujące interakcje leków z żywnością

Często martwimy się, jeżeli jesteśmy zmuszeni przyjmować więcej niż jeden lek. Zastanawiamy się, jak organizm zareaguje na połączenie różnych środków, czy nie spowodują one niekorzystnych reakcji lub nie będą osłabiały nawzajem swojego działania. Mało kto jednak wie, że również nasze codzienne pożywienie może całkowicie zmienić sposób działania przyjmowanych leków.

W środowiskach medycznych nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, może wchodzić w interakcje z przepisanymi lekami. Z właściwości takich słynie szczególnie sok grejpfrutowy, jednakże w ostatnim czasie pojawia się coraz więcej informacji o innych interakcjach występujących przy całkiem często spotykanych połączeniach leków i żywności.

Oto kilka z nich:

1 Alkohol może mieć różnoraki wpływ na powszechnie zażywane leki przeciwbólowe. Trzy lub więcej drinków alkoholowych dziennie stwarza szczególnie duże ryzyko uszkodzenia wątroby, jeżeli jednocześnie przyjmujemy środki przeciwbólowe. Ponadto zażywanie aspiryny, ibuprofenu czy naproxenu jednocześnie z alkoholem może prowadzić do powstawania choroby wrzodowej i innych problemów z przewodem pokarmowym.

2  Sok grejpfrutowy – blokuje enzymy, które rozkładają niektóre leki, np. obniżające ciśnienie blokery kanału wapniowego czy leki obniżające stężenie cholesterolu, pozostawiając wyższy poziom leku we krwi, a tym samym prawdopodobnie zwiększając ryzyko wystąpienia efektów ubocznych.

3 Leki stosowane przy niedoczynności tarczycy, zawierające lewotyroksynę, mogą być gorzej absorbowane przez osoby, których dieta jest bogata w produkty sojowe oraz błonnik.

4  Omeprazol, lek obniżający wydzielanie kwasu żołądkowego, może zaburzać wchłanianie witaminy B12 z pożywienia.

5 Herbata wypita tuż przed lub tuż po zażyciu preparatu żelaza znacznie ogranicza wchłanianie tego pierwiastka, z kolei sok pomarańczowy bogaty w witaminę C zwiększa jego absorpcję.

6  Jeżeli masz astmę i przyjmujesz albuterol, jednoczesne spożycie kofeiny może zwiększać ryzyko wystąpienia takich działań niepożądanych, jak nadpobudliwość, nerwowość czy przyspieszone bicie serca.

7  Lukrecja może zmniejszać skuteczność leków stosowanych w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, a także zwiększać ryzyko działań ubocznych przy stosowaniu leków na serce.

8  Suplement diety zawierający witaminę E przyjmowany wraz z lekami hamującymi krzepliwość krwi może doprowadzić do ciężkich powikłań krwotocznych (witamina E nasila działanie leku).

9  Posiłki bogate w tłuszcz znacznie przyśpieszają wchłanianie m.in. leków przeciwgrzybiczych, przeciwpasożytniczych, trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych, co może prowadzić do bólów i zawrotów głowy, zmian skórnych, zaburzeń świadomości i zaburzeń rytmu serca.

10  Popularny suplement diety zawierający wyciąg z ginkgo biloba może zwiększać częstotliwość ataków epilepsji i zmniejszać skuteczność leków przeciwpadaczkowych.

11  Kwas foliowy zawarty m.in. w warzywach liściastych nasila metabolizm sulfonamidów – leków działających bakteriostatycznie, o wysokim stopniu toksyczności.

Skoro już wiesz, jakie zagrożenia wynikają z nieodpowiedniego połączenia leków i żywności, powinieneś poznać kilka prostych zasad, które pomogą Ci skutecznie zapobiec niepożądanym interakcjom leków z żywnością.

  • Zawsze czytaj ulotkę dołączoną do leku. Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapytaj lekarza lub farmaceutę.
  • Wszystkie leki oraz suplementy diety popijaj letnią wodą (wysoka temperatura może zmniejszyć ich skuteczność); soki owocowe (zwłaszcza sok grejpfrutowy) mogą niekorzystnie wpłynąć na metabolizm leku, natomiast napoje zawierające kofeinę, takie jak kawa czy herbata, zmniejszają jego absorpcję.
  • Bierz leki nie w trakcie posiłków, ale między nimi (w odstępie ok. 2 godzin) – chyba że na ulotce jest inne wskazanie lub lekarz zalecił inaczej.
  • Pamiętaj, że suplementy diety mogą wpływać na absorpcję leków – nie przyjmuj ich razem.
  • Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.