Polak nie kaktus. . . pije na zdrowie! | VIMED

Polak nie kaktus. . . pije na zdrowie!

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne i niesmaczne. Przy użyciu blendera, sokowirówki lub wyciskarki można przygotować sycący, a zarazem bardzo odżywczy kolorowy posiłek dla każdego. Odpowiednio skomponowane soki warzywne i kolorowe koktajle mogą wzbogacić dietę odchudzającą lub stać się zdrowymi daniami dla dzieci i osób starszych, dla aktywnych fizycznie i „kanapowców”, słowem dla wszystkich, którzy po prostu chcą zachować zdrowie i energię.

Jedyne, na co powinniśmy uważać, to soki owocowe. Zawierają one znacznie więcej cukrów niż owoce, w dodatku przez brak błonnika cukry te stają się zdecydowanie łatwiej przyswajalne niż pochodzące z całych owoców, przez co powodują większe „skoki” stężeń glukozy we krwi po ich spożyciu. Takie napoje szczególnie niebezpieczne są dla osób walczących z nawagą oraz dla diabetyków. Lepszym rozwiązaniem będzie użycie całych owoców do przygotowania koktajli.

Oto kilka zasad, dzięki którym przygotujesz napój pełen witamin, minerałów i enzymów:

1.  Unikaj cukru (także cukru brązowego czy ksylitolu). Lepiej wykorzystać do wzmocnienia smaku inne przyprawy, takie jak np. cynamon, sok z cytryny, miód, suszone owoce, orzechy czy migdały.

2.  Warto dodać tłuszczu, na przykład w postaci awokado, orzechów, tahiny lub kilku kropli oleju lnianego. Ułatwi to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Tak jak w tym zielonym koktajlu:

Składniki:

  • banan,
  • kiwi,
  • szklanka soku z marchwi,
  • garść natki pietruszki,
  • ½ awokado,
  • filiżanka wody.

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Gotowe koktajle i soki pij od razu po przygotowaniu ze względu na utlenianie się witamin. Napój spożyty w ciągu 20 minut dostarczy też cennych enzymów.

4. Lubisz mleczne koktajle? Zastąp mleko krowie roślinnym, które wzbogacone jest na ogół w wapń i witaminy E, D i B12, dzięki czemu stanowi cenne uzupełnienie diety dzieci, wegetarian czy osób starszych. Jeżeli wolisz produkty całkowicie naturalne i nieprzetworzone, użyj mleka własnej roboty z nasion lub orzechów, np. z sezamu, słonecznika, migdałów, orzechów laskowych czy soi.

Koktajl pinacolada

Składniki:

  • 1/4 świeżego ananasa,
  • 1 banan,
  • łyżka wiórków kokosa,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki mleczka kokosowego.

 

A’la czekoladowy – dla łasuchów

Składniki:

  • łyżka suszonej żurawiny,
  • 2/3 szklanki mleka migdałowego,
  • 1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa),
  • dojrzały banan,
  • czubata łyżeczka karobu,
  • 2 łyżki płatków migdałowych.

 

Przygotowanie: Miksuj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.

Na poprawę pracy jelit, wariant I:

Składniki: 

  • 2 pomarańcze,
  • dojrzały banan,
  • 4-5 suszonych śliwek,
  • łyżka otrębów,
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego,
  • 1/3 szklanki płynnego mleka kokosowego,
  • 3/4 szklanki wody źródlanej lub filtrowanej.

 

Na poprawę pracy jelit, wariant II:

Składniki: 

  • 1/2 melona,
  • 2 suszone figi,
  • 1/3 szklanki płynnego mleka kokosowego,
  • 3/4 szklanki wody źródlanej lub filtrowanej.

Przygotowanie: Miksuj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli masz słaby blender (niska moc) lub figi są bardzo twarde, namocz je wcześniej.

Cudowna moc chlorofilu

Zielone liście zawierają znacznie więcej związków mineralnych niż powszechnie spożywane produkty, takie jak zboża, mleko czy mięso. Ich główną zaletą jest duża zawartość chlorofilu, nazywanego roślinną „krwią” ze względu na podobieństwo do krwi ludzkiej –  podobnie jak zawarty w tej ostatniej hem, chlorofil składa się z pierścieni pirolowych tworzących układ porfirynowy z położonym centralnie atomem magnezu (w przypadku hemu jest to atom żelaza). Ponadto chlorofil:

  • neutralizuje wolne rodniki,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • redukuje nieprzyjemny zapach z ust, nieprzyjemny zapach ciała,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • wykazuje działanie detoksykacyjne na wątrobę,
  • wspomaga walkę z anemią,
  • oczyszcza jelita,
  • pomaga zachować młody wygląd,
  • dodaje energii.

 

Koktajle chlorofilowe

Aby przyrządzić napój chlorofilowy, do kompozycji warzyw i owoców dodaj składniki wybrane z poniższych: 

  • rośliny uprawne: rukola, sałata, kapusta pekińska, liście buraka, rzodkiewki, kalarepy, nać selera, pietruszki, jarmuż, cykoria, szpinak;
  • kiełki: lucerny, brokułu, rzodkiewki, gryki, słonecznika, kozieradki, fasoli mung;
  • dzikie rośliny jadalne: liście mniszka, babka, pokrzywa, liście poziomki, porzeczki;
  • zioła: lubczyk, koperek, mięta, kolendra, koper włoski, melisa, oregano, szczypiorek, kwiaty i liście nagietka, bazylia;
  • „superżywność”: zielona pszenica, zielony jęczmień, spirulina, chlorella.

 

Przykładowy zielony koktajl

Składniki: 

  • filiżanka szpinaku,
  • filiżanka pokrzywy,
  • 1/2 banana,
  • pomarańcza,
  • ½ filiżanki wody.

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

Koktajle sezonowe

Wykorzystaj dobrze nadchodzący czas owoców jagodowych! Truskawki, jagody, jeżyny i maliny swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom – barwnikowi, który sprawia, że owoce te chronią nas przed nowotworami, pomagają zadbać o oczy i serce oraz zapobiegają starzeniu.

Koktajl malinowy

Przeciwzapalne i rozgrzewające właściwości malin sprawiają, że przygotowany z nich napój doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia.

Składniki: 

  • 1/2 szklanki płynnego mleka kokosowego,
  • dojrzały banan,
  • szklanka malin,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 szklanka wody mineralnej.

 

Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki, pamiętając, aby nasiona chia wrzucić dopiero w ostatniej fazie. Po zrobieniu koktajlu odczekać co najmniej 15 minut przed wypiciem go, żeby nasiona zdążyły napęcznieć. Idealne byłoby namoczenie ich wcześniej.

Koktajl na sokoli wzrok

Jagody są szczególnie bogate w antocyjany, dzięki czemu chronią oczy przed atakiem wolnych rodników. Koktajl z jagód powinien znaleźć się w diecie osób spędzających dużo czasu przed komputerem. Z pewnością pomoże także kierowcom, poprawi bowiem ich ostrość widzenia po zmroku.

Składniki:

  • 3/4 szklanki jagód,
  • dojrzałe mango,
  • garść liści szpinaku,
  • filiżanka wody.

 

Na piękną cerę

Truskawki i pomarańcze są szczególnie bogate w witaminę C, która bierze udział w syntezie kolagenu – podstawowego budulca tkanki łącznej. Przyrządzony z tych owoców koktajl pomoże wzmocnić naczynia krwionośne i uelastycznić skórę.

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek,
  • 1 dojrzała pomarańcza,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego).

 

Dla aktywnych

Wnętrze młodego orzecha kokosowego wypełnia przezroczysty płyn, tzw. woda kokosowa, która dzięki dużej zawartości elektrolitów sprawdza się jako napój chłodzący i izotoniczny. Podaje się ją także w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych. Mało kto wie, że bogata wpotas,wapń ichlorki woda orzecha kokosowego jest zbliżona doosocza krwi i w wyjątkowych sytuacjach, kiedy brak innego płynu, może być używana jako dożylne uwodnienie płynne.

Składniki:

  • 200 ml wody kokosowej,
  • bardzo dojrzałe mango (bez skóry i pestki),
  • 1 kiwi (bez skórki).

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.

Po treningu

Po ćwiczeniach warto uzupełnić cukier – proponujemy sięgnąć w tym celu po banana i miód. Dodatek mielonych nasion konopi (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością) wzbogaci koktajl w dobrze przyswajalne białko.

Składniki: 

  • czubata łyżka mielonych nasion konopi,
  • banan,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • szklanka mleka sojowego.

 

 Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.

Soki warzywne

Wyjątkowość soków warzywnych wynika z faktu, że zapewniają one jelitom skoncentrowane, dobrze przyswajalne roślinne substancje odżywcze w znacznie większych dawkach niż te, jakich mogą dostarczyć normalne ilości warzyw zjadanych każdego dnia (np. do przygotowania dwóch szklanek soku marchwiowego trzeba zużyć kilogram surowego warzywa – zjedzenie tylu surowych marchewek na raz byłoby trudniejsze). Dodatkowo soki zmniejszają kwasowość i oczyszczają organizm z toksyn, przez co zwiększają poziom energii i poprawiają samopoczucie.

Oto kilka kombinacji warzyw, z których powstaną pożywne soki:

Sok obniżający kwasowość: ogórek zielony, cytryna, cukinia, łodyga selera naciowego.

Na rozgrzanie: pomidor, papryka czerwona, pietruszka, szczypta chilli.

Na odporność: marchew, seler naciowy, pietruszka, czosnek.

Detox: jabłko, burak, ogórek, imbir.

Na stłuszczenie wątroby: 2 liście mniszka lekarskiego albo kapusty, 2 marchwie, ząbek czosnku albo plaster czerwonej cebuli, ½ szklanki posiekanej pietruszki, 1 czerwona rzodkiewka z liśćmi, plaster kopru włoskiego, ½ cytryny, plaster buraka.

Kolor ma znaczenie

Indywidualna charakterystyka odżywcza wspaniałych owoców i warzyw jest tak bogata, że trudno zapamiętać, jakie właściwości lecznicze ma każdy z tych darów natury. Jeśli brakuje Ci wiedzy dietetycznej, a chcesz dobierać dla siebie soki i koktajle, kieruj się kolorami!

Grupa czerwona: pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu, soki jabłkowe, pomidorowe.

Do grupy tej należą owoce i warzywa, które są źródłem antocyjanów, cennego likopenu (jednego z przeciwutleniaczy) oraz wielu witamin. Korzystnie wpływają one na pracę serca, mogą pomagać w zapobieganiu niektórym nowotworom.

Grupa żółto-pomarańczowa: pomarańcze, banany, marchew, brzoskwinie, cytryny i marchew.

Wymienione owoce i warzywa zawierają popularny karetonoid, czyli ß-karoten. Wpływają one na wygląd włosów, paznokci czy skóry, korzystnie działają na wzrok, pomagają uchronić się przed chorobami układu krążenia czy niektórymi nowotworami.

Grupa zielona: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi. Te skarby natury wzmacniają naczynia krwionośne. Są źródłem witamin C, A, E, K i minerałów. Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii i zapobiegać wadom cewy nerwowej.

Grupa fioletowa: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, jagody, borówki, ciemne winogrona. Produkty te zawdzięczają swoją barwę antocyjanom, które mają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu, szczególnie na wzrok.

Grupa biała: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska.

Warzywa z tej grupy są cennym źródłem flawonoidów i allicyny. Działają antybakteryjnie i antywirusowo.