Rak boi się… ziemniaków | VIMED

Rak boi się… ziemniaków

FB
IN
YT
YT

Dobre wieści dla fanów ziemniaków i bananów! Nowe badania przeprowadzone w Australii wykazały, że jedzenie tych i innych produktów bogatych w oporną skrobię może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, który powstaje na skutek częstego jedzenia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Badania prowadzone przez naukowców z Flinders University w Adelajdzie sugerują, że oporna skrobia (czyli skrobia i produkty jej rozkładu nietrawione i niewchłaniane w jelicie cienkim zdrowego człowieka) może odwrócić niektóre szkodliwe skutki spożywania czerwonego mięsa widoczne w materiale genetycznym komórek zwanych mikroRNA.

Czerwone mięso i skrobia oporna mają przeciwne działanie na raka jelita grubego. Nasze analizy potwierdzają, że przy diecie bogatej w czerwone mięso warto spożywać oporną skrobię, którą znajdziemy m.in. w lekko zielonych bananach, ugotowanych i schłodzonych ziemniakach (takich jak te w sałatce ziemniaczanej), w całych ziarnach, fasoli, ciecierzycy i soczewicy.

W doświadczeniu, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Cancer Prevention Research”, wzięły udział 23 losowo wybrane, zdrowe osoby, z których każda przez cztery tygodnie spożywała codziennie 300 g chudego czerwonego mięsa. Analiza pobranych od uczestników próbek komórek z jelit pokazała, że dieta taka doprowadziła do wzrostu liczby cząsteczek mikroRNA – odcinków materiału genetycznego, które mogą promować wzrost raka. Były to miR17-92 oraz miR21, których podwyższony poziom sprzyja przeżyciu i wzrostowi komórek raka jelita grubego.

W kolejnym etapie eksperymentu badacze poprosili wolontariuszy, aby stosując przez kolejne cztery tygodnie dietę bogatą w czerwone mięso, włączyli do swego menu również oporną skrobię w formie specjalnego napoju zawierającego ten sam rodzaj skrobi co banany oraz ugotowane ziemniaki, którym pozwolono ostygnąć. Po przeanalizowaniu pobranych po miesiącu próbek komórek jelit naukowcy stwierdzili, że poziom komórek miR17-92 wrócił do poziomu zauważonego przed wprowadzeniem dużych ilości mięsa do codziennego menu, natomiast ilość miR21 nadal była wyższa.

To odkrycie wspiera tezę o konsumpcji skrobi opornej jako sposobie zmniejszenia ryzyka związanego ze spożyciem czerwonego mięsa.  Niewykluczone jednak, że czerwone mięso nie tylko wpływa na poziom mikroRNA, ale również uszkadza DNA. Niezbędne są dalsze badania.

[framed_box bgColor=”#D8FFFF”]Rak jelita grubego to jedna z najczęstszych odmian nowotworu. Rozwija się on w komórkach wyściełających jelito grube i odbytnicę. Czynniki często prowadzące do rozwoju tego nowotworu to: spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej i jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa.

[/framed_box]