Słodycze bez pustych kalorii istnieją!

Jeśli jesteś na diecie i chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to możesz tylko pomarzyć o słodkościach… Jednak nie u nas! Nasze desery z pewnością dostarczą Ci wiele radości i słodyczy, a gwarantujemy – waga nie podskoczy w górę. Wypróbujcie je koniecznie, smacznego!

Żurawinowe batoniki owsiane


Składniki:

Ciasto:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 135 g drylowanych daktyli,
  • 150 g płatków owsianych,
  • 180 g migdałów,
  • 2 łyżki soku pomarańczowego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Nadzienie:

  • 340 g świeżych żurawin,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • skórka i sok z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki wody,
  • 50 g ksylitolu.

Przygotowanie:

Daktyle zmiksować w malakserze i przełożyć do miski. Podobnie zmiksować płatki owsiane i migdały, dodać do daktyli. Wlać olej kokosowy i sok pomarańczowy, przyprawić i wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 2/3 masy wyłożyć na pergamin, rozwałkować i umieścić w lodówce. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Przełożyć nadzienie do blendera, zmiksować i ostudzić. Następnie przełożyć na rozwałkowaną masę, a na wierzch dodać pozostałą część masy. Wstawić na noc do lodówki, a przed podaniem pokroić w kwadraty. Smacznego!

[divider_padding]

Budyń czekoladowy

Składniki:

  • 1 banan,
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 płaska łyżeczka karobu,
  • 1/3 miękkiego awokado,
  • 2 namoczone daktyle,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Smacznego!

[divider_padding]

Pudding chia z owocami

Składniki:

  • 40 g nasion chia,
  • 250 ml mleka migdałowego (albo innego roślinnego),
  • 1 dojrzały banan, rozgnieciony do purée,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka migdałów,
  • pokrojone owoce – do wyboru.

Przygotowanie:

Nasiona chia wymieszać z mlekiem roślinnym, następnie połączyć z purée z banana, miodem i ekstraktem waniliowym. Wstawić do lodówki na noc lub na minimum 4 godziny. Pokroić ulubione owoce, posiekać orzechy. Pudding wyjąć z lodówki i dokładnie wymieszać, aby rozłączyć posklejane nasiona. Dodać owoce i posiekane orzechy oraz – wedle uznania – suszone owoce, nasiona, pestki, karob, owoce leśne, korzeń imbiru, chipsy kokosowe, jagody goi itd. Smacznego!