Słodycze bez pustych kalorii istnieją! | VIMED

Słodycze bez pustych kalorii istnieją!

Jeśli jesteś na diecie i chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to możesz tylko pomarzyć o słodkościach… Jednak nie u nas! Nasze desery z pewnością dostarczą Ci wiele radości i słodyczy, a gwarantujemy – waga nie podskoczy w górę. Wypróbujcie je koniecznie, smacznego!

Żurawinowe batoniki owsiane


Składniki:

Ciasto:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 135 g drylowanych daktyli,
  • 150 g płatków owsianych,
  • 180 g migdałów,
  • 2 łyżki soku pomarańczowego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Nadzienie:

  • 340 g świeżych żurawin,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • skórka i sok z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki wody,
  • 50 g ksylitolu.

Przygotowanie:

Daktyle zmiksować w malakserze i przełożyć do miski. Podobnie zmiksować płatki owsiane i migdały, dodać do daktyli. Wlać olej kokosowy i sok pomarańczowy, przyprawić i wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 2/3 masy wyłożyć na pergamin, rozwałkować i umieścić w lodówce. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Przełożyć nadzienie do blendera, zmiksować i ostudzić. Następnie przełożyć na rozwałkowaną masę, a na wierzch dodać pozostałą część masy. Wstawić na noc do lodówki, a przed podaniem pokroić w kwadraty. Smacznego!

[divider_padding]

Budyń czekoladowy

Składniki:

  • 1 banan,
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 płaska łyżeczka karobu,
  • 1/3 miękkiego awokado,
  • 2 namoczone daktyle,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Smacznego!

[divider_padding]

Pudding chia z owocami

Składniki:

  • 40 g nasion chia,
  • 250 ml mleka migdałowego (albo innego roślinnego),
  • 1 dojrzały banan, rozgnieciony do purée,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka migdałów,
  • pokrojone owoce – do wyboru.

Przygotowanie:

Nasiona chia wymieszać z mlekiem roślinnym, następnie połączyć z purée z banana, miodem i ekstraktem waniliowym. Wstawić do lodówki na noc lub na minimum 4 godziny. Pokroić ulubione owoce, posiekać orzechy. Pudding wyjąć z lodówki i dokładnie wymieszać, aby rozłączyć posklejane nasiona. Dodać owoce i posiekane orzechy oraz – wedle uznania – suszone owoce, nasiona, pestki, karob, owoce leśne, korzeń imbiru, chipsy kokosowe, jagody goi itd. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *