Koktajle detoksykacyjne | VIMED

Koktajle detoksykacyjne

Nasz organizm przygotowany jest do samoistnego odtruwania – wątroba, nerki, skóra i płuca powinny usuwać z niego wszystko, co nam szkodzi. Jednak w obecnych czasach potrzebne jest nasze wsparcie. Zastanawiasz się, jak pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu? Doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie koktajli, które skutecznie usuną toksyny. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy – gwarantujemy, że są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Smacznego!

Koktajl jabłkowo-selerowy

  • 1 jabłko
  • 1 łodyga selera naciowego (jeśli go nie lubicie zacznijcie od małego kawałka np. 1/3 i stopniowo zwiększajcie ilość)
  • pół limonki lub cytryny
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 szkl. wody

Przygotowanie:

Jabłko i seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Limonkę obieraać ze skórki. Wszystko wrzucić do termomixa dodając imbir, len i wlewając wodę. Miksować do gładkiej konsystencji.

 

Koktajl pomarańczowo-szpinakowy

  • 3 pomarańcze
  • 1,5 szkl. liści szpinaku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego skrzypu polnego
  • 150 ml wody

Przygotowanie:

Skrzyp polny zalewamy ok. 150ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Pomarańcze obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy szpinak, miętę i zimny napar ze skrzypu razem z zielem.
Miksujemy wszystko na gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i podajemy od razu.

 

Koktajl buraczano-szpinakowy

  • 3 buraki
  • garść szpinaku
  • szczypta pieprzu białego

Przygotowanie:

Podnosi odporność i wzmocnia organizm – doskonały nie tylko zimą. Przygotowanie: 3 duże buraki, obierz, umyj, a następnie przepuść przez sokowirówkę (ew. zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij sok). Garść liści szpinaku (może być mrożony) zblanszuj, posiekaj, dodaj do soku. Dopraw białym pieprzem.