Koktajle detoksykacyjne | VIMED

Koktajle detoksykacyjne

Nasz organizm przygotowany jest do samoistnego odtruwania – wątroba, nerki, skóra i płuca powinny usuwać z niego wszystko, co nam szkodzi. Jednak w obecnych czasach potrzebne jest nasze wsparcie. Zastanawiasz się, jak pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu? Doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie koktajli, które skutecznie usuną toksyny. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy – gwarantujemy, że są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Smacznego!

Koktajl jabłkowo-selerowy

  • 1 jabłko
  • 1 łodyga selera naciowego (jeśli go nie lubicie zacznijcie od małego kawałka np. 1/3 i stopniowo zwiększajcie ilość)
  • pół limonki lub cytryny
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 szkl. wody

Przygotowanie:

Jabłko i seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Limonkę obieraać ze skórki. Wszystko wrzucić do termomixa dodając imbir, len i wlewając wodę. Miksować do gładkiej konsystencji.

 

Koktajl pomarańczowo-szpinakowy

  • 3 pomarańcze
  • 1,5 szkl. liści szpinaku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego skrzypu polnego
  • 150 ml wody

Przygotowanie:

Skrzyp polny zalewamy ok. 150ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Pomarańcze obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy szpinak, miętę i zimny napar ze skrzypu razem z zielem.
Miksujemy wszystko na gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i podajemy od razu.

 

Koktajl buraczano-szpinakowy

  • 3 buraki
  • garść szpinaku
  • szczypta pieprzu białego

Przygotowanie:

Podnosi odporność i wzmocnia organizm – doskonały nie tylko zimą. Przygotowanie: 3 duże buraki, obierz, umyj, a następnie przepuść przez sokowirówkę (ew. zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij sok). Garść liści szpinaku (może być mrożony) zblanszuj, posiekaj, dodaj do soku. Dopraw białym pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *