Stan naszego zdrowia zależy przede wszystkim od tego, jak się odżywiamy. Jeśli jemy głównie mięso, produkty wysoko przetworzone, węglowodany proste, możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Aby być naprawdę zdrowym, potrzebujemy diety pełnej warzyw i owoców, które sprzyjają zachowaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.
Jak dowodzą wyniki badań, stosując dietę pełną produktów oczyszczonych i wysoko przetworzonych, bogatych w cukry proste, tłuszcze zwierzęce i dodatki chemiczne m.in. konserwanty czy wzmacniacze smaku – określaną niekiedy jako Standardowa Amerykańska Dieta (SAD) – zakwaszamy organizm, a jednocześnie zmierzamy prostą drogą do pogorszenia stanu zdrowia. Co więcej, jedząc te produkty regularnie, zwiększamy stężenie toksyn w organizmie, powodując znaczne zużycie niektórych narządów, szczególnie trawiennych.
Organizm ciężko pracuje, aby utrzymać określone wartości pH w poszczególnych narządach, tkankach i płynach ustrojowych. Wiele z naszych głównych układów i narządów, w tym nerki, płuca, kości i inne, ma własne sposoby przywracania równowagi pH. Przewlekłe zakwaszenie może jednak te mechanizmy zaburzyć, przyczyniając się tym samym do wielu przewlekłych schorzeń, takich jak problemy żołądkowo-jelitowe, osteoporoza, choroby nerek, schorzenia serca i układu krążenia, osłabienie mięśni i wiele innych. Dla przykładu, zasadowe minerały (wapń i magnez) są pozyskiwane z kości do krwi w celu złagodzenia zbyt kwaśnego środowiska. W konsekwencji takiego procesu następuje demineralizacja układu kostnego, a także zwiększenie ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych.
Dowiedz się, które produkty w Twojej diecie są kwasotwórcze, a które zasadotwórcze:
[styled_table]
Silnie zasadotwórcze | Średnio zasadotwórcze | Słabo zasadotwórcze |
---|---|---|
Ogórek | Awokado | Karczochy |
Jarmuż | Papryka cayenne | Szparagi |
Szpinak | Kapusta | Brukselka |
Pietruszka | Seler | Kalafior |
Brokuły | Cebula (biała i czerwona) | Marchew |
Proso | Czosnek | Szczypiorek |
Soki z zielonych warzyw | Zielone warzywa liściaste | Cukinia |
Glony morskie | Rzodkiewka | Por |
Imbir | Groszek | |
Endywia | Rukiew wodna | |
Rukola | Gryka | |
Pomidor | Soczewica | |
Cytryna | Tofu | |
Limonka | Migdały | |
Quinoa | Większość ziół i przypraw | |
Burak | Oliwa z oliwek | |
Sałata | Olej kokosowy | |
Olej lniany | ||
Słabo kwasotwórcze | Średnio kwasotwórcze | Silnie kwasotwórcze |
Fasola | Masło | Alkohol |
Nektarynka | Jabłko | Kawa |
Śliwka | Morela | Herbata |
Wiśnia | Banan | Kakao |
Amarantus | Jeżyna | Cukier i słodycze |
Soja | Żurawina | Słodziki |
Owies | Winogrono | Suszone owoce |
Ryż | Mango | Wołowina |
Ryby słodkowodne | Brzoskwinia | Drób |
Orzechy brazylijskie | Pomarańcze | Jajka |
Orzechy laskowe | Papaja | Ryby hodowlane |
Ananas | Wieprzowina | |
Truskawka | Skorupiaki | |
Ryż brązowy | Nabiał | |
Ryż dziki | Grzyby | |
Pszenica | ||
Ryby morskie |
[/styled_table]
Niewątpliwie najbezpieczniejszym i najbardziej naturalnym sposobem na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Warto uwzględnić w niej:
Dzięki tym stosunkowo prostym, ale niezwykle istotnym zmianom w diecie, możemy znacząco zmniejszyć stany zapalne w naszym organizmie, poczuć wyraźną poprawę samopoczucia i przypływ energii!