Jedzenie poza domem dla wielu z nas staje się coraz częściej koniecznością. Ciągły pośpiech, liczne zajęcia popołudniowe zmuszają nas do codziennych często niełatwych decyzji gdzie i co zjeść na mieście? W obawie przed zaburzeniami gastrycznymi lub ewentualnym przytyciem po posiłku zjedzonym w punkcie gastronomicznym często opuszczamy posiłek co niestety nie jest najlepszym wyborem. Pojawiający się wilczy apetyt po przyjściu do domu powoduje, że zjadamy znacznie większą ilość pokarmu obciążając tym samym przewód pokarmowy i dostarczając nadwyżkę zapotrzebowania kalorycznego.
[clearboth]
Co zatem zrobić, by codzienne obowiązki nie uniemożliwiły zachowania zdrowego sposobu odżywiania, a tym samym dobrego stanu zdrowia? Wystarczy zdrowszy wybór.
Jedzenie poza domem nie oznacza jedzenia niezdrowo. Jest wiele potraw, którymi możesz się rozkoszować, bez ryzyka podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi czy utraty zdrowia Twojego serca albo narażania układu pokarmowego na niestrawność.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]U[/dropcap2]nikaj kawy, zamawiaj soki owocowe lub warzywne, najlepiej świeżo wyciskane albo butelkowane soki jednodniowe. Najlepszy wybór stanowi woda z cytryną czy zdrowe, robione na miejscu napoje imbirowe na ciepło.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]O[/dropcap2]wocowa sałatka przygotowywana na miejscu w restauracji czy kawiarni jest idealną przekąską spożywaną między posiłkami w ciągu dnia.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]W[/dropcap2]ybieraj potrawy gotowane na parze lub w wodzie, pieczone, grillowane. Wystrzegaj się smażonych specjałów, które oprócz wysokiej kaloryczności często przygotowywane są na starych i wielokrotnie używanych olejach. Staraj się nie zamawiać potraw kremowych czy maślanych (szczególnie sosów).
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]S[/dropcap2]troń od żywności o wysokiej zawartości soli lub MSG, czyli glutaminianu sodu. Oba dodatki są często wykorzystywane w gastronomii, ponieważ w znaczący sposób polepszają smakowitość potraw. Coraz częściej, dobre restauracje, nie używają nadmiernie tej substancji.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]W[/dropcap2]ybieraj z menu zupy warzywne i kremy, które są zdrowe i smaczne, a na dodatek bardzo sycące.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]Z[/dropcap2]amawiaj przekąski jako dania główne. Dzięki korzystaniu z menu przekąskowego można zaoszczędzić setki kalorii i w łatwy sposób kontrolować swoją dietę w celu utrzymania lub utraty masy ciała. Przystawki mają mniejsze porcje i nie zachęcają do przejadania się. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze i nie skonsumujesz zbędnych kalorii.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]G[/dropcap2]dy zamawiasz danie z głównego menu, podziel się z kimś częścią zbyt dużej porcji. Wystrzegaj się zamawiania potraw w specjalnie powiększanych zestawach czy porcjach. Kontrola jest najważniejszym elementem pilnowania swojej diety podczas spożywania posiłków poza domem – w restauracjach. W przypadku dużego apetytu bezpieczniej, a przede wszystkim znacznie zdrowiej jest zamówić dodatkową porcje sałatki, czy surówki.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]J[/dropcap2]edz warzywa, ale unikaj tych, które są smażone w głębokim tłuszczu. Wiele popularnych sieci restauracji, oferuje potrawy warzywne obtaczane w cieście i smażone na głębokim oleju, co sprawia, że taka potrawa traci walory odżywcze. Radzimy wybierać potrawy z warzywami gotowanymi na parze lub surowymi, bogatymi w korzystne enzymy roślinne.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]Z[/dropcap2]amawiając sałatkę poproś o podanie sosu lub dressingu oddzielnie. Gdy jest zbyt tłusty i kaloryczny możesz poprosić o skropienie sałatki olejem, sokiem z cytryny i dodaniu podstawowych przypraw, takich jak: pieprz, chili, majeranek.
[clearboth]
[dropcap2 color=”blue”]S[/dropcap2]taraj się wybierać punkty gastronomiczne już sprawdzone, np. przez swoich znajomych. Wybierając lokal zwróć uwagę czy kuchnia, w której przygotowywane są posiłki jest na miejscu i czy w menu przeważają produkty nieprzetworzone i świeże, np. duży wybór sałatek, potraw warzywnych, świeżo wyciskanych soków, czy koktajli.