Karnityna w mięsie gorsza niż cholesterol | VIMED

Karnityna w mięsie gorsza niż cholesterol

Karnityna – związek znajdujący się w czerwonym mięsie i stosowany jako dodatek do napojów energetyzujących i niektórych suplementów wspomagających proces odchudzania – może powodować narastanie blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie, choroby serca – oto wnioski z badań opublikowanych przez naukowców z Cleveland Clinic.

[framed_box bgColor=”#EFFFC4″]Związek pomiędzy czerwonym mięsem a ryzykiem choroby niedokrwiennej serca nie jest niczym nowym, ale ostatnie badania pokazują, że powód tej zależności może być inny, niż dotychczas sądzono.

[/framed_box]

Naukowcy z Cleveland Clinic odkryli, że to nie tłuszcze nasycone i cholesterol zawarte w steku są odpowiedzialne za problemy z sercem, ale karnityna – związek, którego w czerwonym mięsie jest bardzo dużo, a którego organizm potrzebuje do produkcji energii. Odkrycie to może pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie, nawet jeśli kontrolują ilość tłuszczu w diecie i poziom cholesterolu, są bardziej narażeni na śmierć z powodu chorób serca.

Grupa naukowców kierowana przez dr. Stanleya Hazena, szefa Sekcji Prewencji i Rehabilitacji Kardiologicznej, badała związek pomiędzy chorobami serca a bakteriami w jelicie, które biorą udział w trawieniu pokarmów. Zauważono, że bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka przekształcają karnitynę w trójmetyloamina-N-tlenek (TMAO), związek promujący miażdżycę (w badaniach opublikowanych w roku 2011 naukowcy wykazali, że TMAO jest ponad 10-krotnie silniejszym promotorem chorób serca niż cholesterol).

Co ciekawe, wyniki te nie odnosiły się do wegetarian i wegan. Kiedy naukowcy podali osobom niejedzącym mięsa suplementy karnityny, w ich krwi nie odnotowano tak wysokiego wzrostu TMAO, jak u osób spożywających mięso. Jak wykazano, powodem tego jest fakt, że osoby pozostające na diecie bezmięsnej mają inną florę bakteryjną. Badacze stwierdzili, że dieta bogata w karnitynę wspomaga wzrost bakterii, które ją metabolizują, co potęguje problem – powstaje jeszcze więcej TMAO, który sprzyja zatykaniu tętnic.

Nasze nawyki żywieniowe znacząco wpływają na skład flory jelitowej i zdolności do produkcji TMAO. Weganie i wegetarianie nie mają, jak się wydaje, wystarczającej ilości mikrobów do przekształcania karnityny i to może wyjaśnić ochronny efekt diety bezmięsnej, a co za tym idzie, zmniejszone ryzyko chorób serca.

Dr Hazen wyjaśnia także:

Choć dotychczas związek pomiędzy dietą bogatą w czerwone mięso a zwiększonym ryzykiem chorób serca wydawał się dobrze przeanalizowany, nie może on być – jak się okazuje – całkowicie wyjaśniony ilością cholesterolu i tłuszczu w żywności. Ryzyko chorób serca jest niewspółmiernie wysokie w porównaniu z ilością tłuszczu nasyconego i cholesterolu w mięsie. Wydaje się, że to właśnie karnityna stanowi przyczynę tego niewyjaśnionego związku między czerwonym mięsem a chorobami serca.

Karnityna jest związkiem naturalnie występującym w czerwonym mięsie, czyli w wołowinie, dziczyźnie, jagnięcinie, baraninie i wieprzowinie. W ostatnich latach producenci dodają ją również do suplementów diety, które są dostępne w formie tabletek, i do napojów energetyzujących. Mając na uwadze wyniki badania, dr Hazen przestrzega przed wysokim spożyciem produktów bogatych w karnitynę.

Karnityna nie jest składnikiem odżywczym, który musimy dostarczać do organizmu, ponieważ nasz organizm naturalnie produkuje wszystko, czego potrzebujemy. Musimy zbadać bezpieczeństwo regularnego spożywania suplementów zawierających ten związek, ponieważ w pewnych warunkach, jak wykazaliśmy w badaniach, może on sprzyjać produkcji TMAO, który zatyka nasze tętnice.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *