Masz trądzik? Tej żywności unikaj! | VIMED

Masz trądzik? Tej żywności unikaj!

Dyskusja na temat wpływu diety na naszą cerę nie ustaje od kilku dziesięcioleci. Przegląd badań klinicznych z ostatnich 50 lat pokazuje, że to, co jemy, w ogromnym stopniu decyduje o wyglądzie naszej skóry. Zobacz, które produkty szkodzą jej najbardziej.

Miliony nastolatków na całym świecie – a coraz częściej również dorosłych – są dotknięte trądzikiem. Pojawiające się na twarzy, szyi, klatce piersiowej i plecach nieestetyczne plamy, zaskórniki, krosty, grudki i guzki to skutek wytwarzania zbyt dużych ilości łoju i gromadzeniu się martwych komórek skóry, które zatykają pory i prowadzą do miejscowej infekcji. Uważa się, że nadmierna produkcja łoju jest spowodowana zmianami hormonalnymi, co wyjaśnia, dlaczego około 80% nastolatków przeżywa ataki trądziku w okresie dorastania. Problem trądziku – dotykający, zwłaszcza w młodości, 17 milionów Amerykanów – wpływa na jakość życia, w tym na poczucie własnej wartości, stan psychiczny i samopoczucie. Powoduje wycofanie społeczne, lęki, frustrację.

Już pod koniec 1800 roku rozpoczęto obserwacje, w wyniku których za głównych dietetycznych sprawców trądziku uznano czekoladę, cukier i tłuszcz. Niestety, w latach 60. i 70. XX wieku dwa badania przeprowadzono nieprawidłowo, przez co nie wykazały one związku między jedzeniem czekolady a trądzikiem, a tym samym skutecznie odwróciły uwagę specjalistów od tego tematu. Okazały się w dodatku na tyle przekonujące, że dalsze analizy związków między dietą i trądzikiem podjęto prawie 40 lat później.

Badania opublikowane w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, analizujące szereg doświadczeń klinicznych z ostatnich 50 lat, wykazały, że ​istnieje ​coraz więcej dowodów potwierdzających związek między dietą a trądzikiem. Co więcej, wynika z nich, że nieprawidłowy sposób odżywania może znacząco przyczynić się do rozwoju schorzenia. Szczególnie niekorzystny wpływ na wygląd naukowcy przypisali żywności o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz mleku i jego przetworom.

Jedzenie żywności o wysokim IG, takiej jak ciasta, białe pieczywo, biały ryż, słodycze, słodkie napoje, fast foody, chipsy, powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, który staje się przyczyną dużego wyrzutu insuliny. Hiperinsulinemia poprzez różne mechanizmy wspiera wydzielanie łoju i sprzyja blokowaniu porów, przez co zaostrza objawy trądziku i spowalnia gojenie się zmian skórnych.

Dieta o niskim IG, zakładająca spożywanie owoców, warzyw, chudego białka i zdrowych tłuszczów, nie zaszkodzi pacjentom z trądzikiem, a może zmniejszyć nasilenie trądziku lub zahamować jego rozwój. Dodatkowo może ona chronić przed niektórymi chorobami przewlekłymi.

Z kolei mleko wpływa na trądzik przez hormony, które zawiera. Badania z 2007 r. przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health wykazały, że istnieje wyraźny związek pomiędzy regularnym piciem mleka a występowaniem trądziku. Co ciekawe, ci, którzy pili mleko odtłuszczone, cierpieli najbardziej, badacze zasugerowali więc, że przetwarzanie mleka zwiększa poziom hormonów w napoju.

[framed_box bgColor=”#D4FFFD”]Autorzy najnowszego przeglądu są zdania, że dermatolodzy i dietetycy powinni współpracować, aby zaprojektować i przeprowadzić nowe badania, które wyjaśnią wpływ diety na trądzik, a tym samym pozwolą pomóc milionom osób cierpiących na tę dolegliwość. [/framed_box]

Analizy te są niezbędne do pełnego zrozumienia podstawowych mechanizmów łączących dietę i trądzik. Środowisko medyczne nie powinno odrzucać terapii dietą jako uzupełniającej leczenie trądziku. Najlepiej, aby do każdego pacjenta podchodzono bardzo indywidualnie, biorąc pod uwagę jego sposób odżywiania i opinię dietetyka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *