O korzyściach płynących z przyjmowania witaminy D zaczęto dużo mówić, kiedy dr Cedric Gerland w 2006 roku na łamach „American Journal of Public Health” wykazał, że połowie nowotworów można zapobiegać poprzez odpowiednią realizację zapotrzebowania na tę witaminę.
Obecnie wiadomo, że witamina D odgrywa kluczową rolę także w dystrybucji wapnia w organizmie, a ponadto skutecznie reguluje wzrost i różnicowanie komórek (co ma znaczenie również w rozwoju komórek nowotworowych).
Nie ma witaminy D, nie ma zdrowia
Witamina D to ostatnio bardzo popularny temat, ponieważ – jak wykazały badania – cały świat cierpi na jej niedobór. Tylko w USA znajduje się w tej grupie około 80% obywateli! Nie można tego lekceważyć. Receptory witaminy D występują w każdej komórce ludzkiego ciała, co doskonale ilustruje jej znaczenie dla normalnego funkcjonowania organizmu. Badania kliniczne wskazują, że
niedobór witaminy D leży nierzadko u źródeł poważnych problemów zdrowotnych: prowadzi do często występujących nowotworów piersi, prostaty, jelita grubego, skóry, a także staje się przyczyną niedoboru insuliny i oporności insulinowej.
[framed_box bgColor=”#E4FFC8″]Jak wykazano w 2005 roku, to właśnie brak witaminy D może być jednym z głównych czynników w rozwoju cukrzycy u dzieci. Co więcej, wywołana nim oporność na insulinę sprzyja występowaniu chorób serca. W krajach północnych w miesiącach zimowych, kiedy mniej witaminy D jest syntetyzowanej pod wpływem promieni słonecznych, współczynnik ataków serca rośnie.
[/framed_box]
Ponadto witamina D:
- podnosi wydolność nerwową u osób starszych,
- poprawia równowagę,
- zmniejsza liczbę złamań kości i stymuluje wzrost włosów;
- zwiększa spermatogenezę i rozrodczość, a także hamuje rozrost endometrium, dzięki czemu jest cennym sprzymierzeńcem w staraniach o poczęcie dziecka;
- łagodzi objawy stwardnienia rozsianego (zauważa się to jesienią, po okresie zwiększonego nasłonecznienia i ekspozycji na słońce, podczas gdy po zimie objawy te się nasilają);
- sprzyja regeneracji neuronów;
- zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni – jej niedobór prowadzi do mialgii (bólów mięśniowych) i miopatii (chorób mięśni).
Źródła witaminy D
Aby zapewnić sobie odpowiednie dawki witaminy D, powinniśmy uwzględnić w naszej diecie następujące produkty:
-
mięso ryb – warto włączyć do swojego menu tuńczyka, pstrąga, makrelę, łososia, a także węgorza; dodatkowo ryby są także źródłem kwasów tłuszczowych,
- grzyby – podobnie jak ludzie potrafią one syntetyzować witaminę D, jeśli są wystawione na promienie słoneczne,
- jajka – witamina D zawarta jest w żółtku,
- tran – warto o nim pamiętać szczególnie w okresie zimowym, kiedy narażeni jesteśmy na niedobory witaminy D.
[framed_box bgColor=”#E4FFC8″]Doskonałym sposobem na zaopatrzenie organizmu w spore dawki witaminy D będą wreszcie jesienne spacery w słoneczne dni – witamina D produkowana jest bowiem w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych.
[/framed_box]