Stewia – naturalny słodzik
Stewia (Stevia rebaudiana) – roślina o wyjątkowo słodkich liściach – to w pełni naturalny słodzik, który może zastąpić wszystkie „złe” cukry siejące spustoszenie w naszym organizmie. Jest odporna na wysokie temperatury, zatem można stosować ją do pieczenia i gotowania. Pozostaje również stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach, może być długo przechowywana, nie ulega fermentacji.
Spożywanie stewii nie wiąże się z żadnym ryzykiem dla diabetyków (nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi) i osób chorych na fenyloketonurię.
Co więcej, liście stewii mają zero kalorii!
[success]
Roślina Stevia rebaudiana (najbardziej znany gatunek stewii) pochodzi z Paragwaju. Obecnie uprawiana jest w Brazylii, Paragwaju, Izraelu, Urugwaju, Ameryce Centralnej, Tajlandii i Chinach. Rośnie na ciemnych, wilgotnych, piaszczystych lub iglastych, dobrze przepuszczalnych glebach.
Swój słodki smak zawdzięcza glikozydom (głównie stewiozydowi i rebaudiozydowi A), stanowiącym nawet ponad 10% masy suchego liścia. Substancje te nie są przez ludzi trawione, zatem nie dostarczają do organizmu żadnych kalorii.
[/success]
Dlaczego warto zastąpić cukier?
Spożywanie cukru w nadmiarze może spowodować zwiększenie poziomu insuliny. To z kolei prowadzi do poważnych
problemów zdrowotnych, bywa przyczyną: cukrzycy, nadciśnienia, otyłości, podwyższonego poziomu cholesterolu i innych lipidów, chorób serca i nerek, raka piersi, bezpłodności i wielu innych chorób.
Spożycie cukru, a tym samym wzrost poziomu glukozy we krwi, powoduje wysłanie „polecenia” zmagazynowania cukru w organizmie w formie tkanki tłuszczowej. Jest to również sygnał dla organizmu, żeby nie korzystać z zapasów tłuszczu, skoro energia może być pozyskiwana z nadmiaru dostarczonego cukru. Zatem spożywanie cukru nie tylko powoduje tycie, ale również nie pozwala na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
[clearboth]
Suszone, ewentualnie sproszkowane liście są najbardziej naturalnym, nieprzetworzonym słodzikiem. W Ameryce Południowej są one stosowane od ponad 1500 lat, od ponad 30 lat miliony Japończyków używa stewii jako słodzika. W przeciwieństwie do sztucznych słodzików, brak doniesień o szkodliwym działaniu stewii. W 2010 roku opublikowano opinię naukową o bezpieczeństwie glikozydów stewiolowych, przygotowaną na prośbę Komisji Europejskiej. Jednocześnie ustalono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) 4 mg na kilogram masy ciała.
Właściwości zdrowotne stewii
Indianie Ameryki Południowej używali stewii jako środka tonizującego serce, obniżającego poziom kwasu moczowego, a także korzystnie działającego w przypadku nadciśnienia,
zgagi i otyłości. W medycynie paragwajskiej i brazylijskiej stewii przypisuje się m.in.
zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, ciśnienia tętniczego, wzmacniania serca.
[clearboth]
Współczesne badania potwierdzają, że ekstrakt z liści stewii zwiększa tolerancję glukozy i hamuje jej wchłanianie, obniża poposiłkowe stężenie glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2, obniża ciśnienie w przypadku nadciśnienia.
Zioło działa jako ogólny środek wzmacniający, zwiększa poziom energii i bystrość umysłu. Osobom, które nie są w stanie obyć się bez słodkiego smaku, stewia pomoże w odchudzaniu i kontroli masy ciała. Co więcej, hamuje ona wzrost niektórych bakterii (m.in. odpowiedzialnych za próchnicę i choroby dziąseł). Jej przewaga nad białym cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym jest zatem ogromna.
Jak stosować?
Świeże lub wysuszone liście można dodać do sałatek, gotowanych potraw czy herbaty bez żadnej obróbki. Możemy również stosować wyciąg (ekstrakt) ze stewii. Aby go przygotować, wystarczy gotować liście przez kilka minut w małej ilości wody. Dla uzyskania bardziej zagęszczonego wyciągu należy odparować część wody. W sprzedaży stewia dostępna jest również w formie proszku (wyciąg po odparowaniu praktycznie całej wody) i tabletek.