Słodki wróg Twojego serca | VIMED

Słodki wróg Twojego serca

Badania prowadzone w University of Texas Health Science Center w Houston wykazały, że nadmierne spożycie cukru może znacząco zwiększać ryzyko wystąpienia niewydolności układu sercowo-naczyniowego. Także naukowcy z Emory University School of Medicine i US Centers for Disease Control and Prevention udowodnili, że ludzie spożywający duże ilości cukrów, np. w postaci słodyczy, cukrów dodawanych do napojów i wysokoprzetworzonej żywności, są znacznie bardziej narażeni na choroby serca.

[info]Podczas pięćdziesiątej konferencji American Heart Association naukowcy ogłosili, że wzrost spożycia cukru w diecie doprowadził do największej ilości przypadków cukrzycy typu 2 i chorób serca w ciągu ostatniej dekady. [/info]

Według Centers for Disease Control w Stanach Zjednoczonych na niewydolność serca cierpi ponad 5 milionów ludzi. Ponadto połowa osób z rozpoznaniem choroby umiera w przeciągu roku od postawienia diagnozy, przy czym co roku rozpoznawanych jest około pół miliona nowych przypadków choroby w USA.

Zespół z University of Texas Health Science Center, kierowany przez profesora Heinricha Taegtmeyera, przeprowadził swoje obserwacje dotyczące wpływu cukru na serce najpierw na zwierzętach. Następnie badania – których wyniki opublikowano w „Journal of the American Heart Association” – zostały przeniesione na tkanki pobrane od pacjentów. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń naukowcy udowodnili, że nawet jedna cząsteczka glukozy w formie metabolitu glukozo-6-fosforanu może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Glukozo-6-fosforan, który powstaje w organizmie w wyniku nadmiernego spożycia przez człowieka cukru i skrobi, negatywnie działa na serce. Wyniki badań pokazały, że może on powodować znaczne uszkodzenia tego kluczowego organu. Profesor Taegtmeyer stwierdził, że ludzie z wysokim ciśnieniem krwi lub innymi chorobami serca, których życie jest już i tak zagrożone, pogarszają swoją sytuację, jeśli spożywają zbyt dużo cukru.

Współczesna dieta w dużej mierze opiera się na cukrach prostych i skrobi. Przyczyną tak zbilansowanego menu jest korzystanie z gotowych dań przyrządzonych na bazie wysokoprzetworzonych produktów, spożywanie fast foodów, słodzonych napojów, słodyczy, pieczywa cukierniczego i półcukierniczego.

[info]Aby zmniejszyć udział cukru w diecie, warto sięgać po nieprzetworzoną żywność – warzywa, owoce, produkty z pełnego przemiału zbóż i nasiona roślin strączkowych. [/info]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *