Obecnie na rynku suplementów nie ma zbyt wielu produktów, którym warto poświęcić uwagę. W większości proponuje się nam jedynie atrakcyjną reklamę, za którą nie idą realne korzyści. Warto jednak pamiętać, że sama natura w swej doskonałości stworzyła szereg wspaniałych produktów, którymi wspomagać możemy nasz organizm. Jednym z nich jest
chlorella – odkryta w 1890 roku przez holenderskiego mikrobiologa maleńka alga rosnąca w słodkowodnych stawach i jeziorach Azji Południowo-Wschodniej i Australii oraz na innych obszarach.
O tym, jak ogromna jest moc tego jednokomórkowego glonu, najlepiej świadczy fakt, że naukowcy widzieli w nim swego czasu antidotum na głód po II wojnie światowej, a także posiłek w trakcie misji kosmicznych NASA.
Małe rozmiary, ogromna wartość odżywcza
Choć ta maleńka alga ma nie więcej niż 3 do 8 mikrometrów średnicy, to należy ona do pokarmów o największej gęstości odżywczej na świecie.
Zawiera bardzo dużo białka, bo składa się z niego aż w 60% – ma go dwa razy więcej niż szpinak, 38 razy tyle co soja i o 55 razy więcej niż ryż.
Włączając do swego codziennego menu chlorellę, możemy wzbogacić dietę w wiele składników odżywczych, które wpłyną korzystnie na nasz organizm, jest ona bowiem cennym źródłem:
- witamin, w tym: A, B1, B2, B6, B12, C i E,
- minerałów, m.in.: magnezu, potasu, wapnia i żelaza,
- aminokwasów potrzebnych m.in. do budowy beztłuszczowej masy ciała i wspomagania neuroprzekaźników,
- chlorofilu przyczyniającego się do wzmacniania odporności, promowania zasadowości i zmniejszenia stanu zapalnego organizmu,
- karotenoidów wspomagających organizm w walce z nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Naturalny lek
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że chlorella może okazać się skutecznym panaceum na negatywne skutki nowoczesnego stylu życia. Współczesna dieta krajów rozwiniętych jest niemal bezwartościowa, jeśli chodzi o odżywienie organizmu. Coraz chętniej sięgamy po żywność typu fast food, pakowane, gotowe posiłki, żywność modyfikowaną genetycznie. Dodatkowo rośliny, które spożywamy, uprawiane są na glebach o niskiej zawartości minerałów, z użyciem pestycydów, herbicydów i fungicydów. Duża gęstość kaloryczna naszych posiłków w połączeniu z ich niską wartością odżywczą (przy dużej zawartości kalorii posiłki zawierają mało witamin i minerałów) sprawia, że borykamy się z coraz poważniejszymi problemami zdrowotnymi.
Oto jak może nam pomóc chlorella:
- redukuje poziom tkanki tłuszczowej,
- obniża poziom cukru we krwi,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- pomaga zapobiegać cukrzycy typu II, otyłości i chorobom serca,
- chroni przed nowotworami i zespołem metabolicznym,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- zapobiega zaparciom,
- pomaga zredukować stres,
- odtruwa organizm (wiąże metale ciężkie i toksyny w jelicie oraz usuwa je z organizmu),
- promuje prawidłową florę jelitową, zmniejsza przerost drożdżaków Candida.
Chlorella-jak ugryźć temat?
Plany włączenia chlorelli do swej codziennej diety dobrze jest skonsultować z dietetykiem lub lekarzem. Jeśli okaże się, że nie ma przeciwwskazań, pozostaje nam jeszcze decyzja, jaką formę algi wybrać –
proszek czy kapsułki. Choć w tej drugiej postaci jej przyjmowanie będzie niezwykle proste, to warto zastanowić się, czy nie lepiej sięgnąć po formę algi pozbawioną otoczki.
Sproszkowana chlorella doskonale nadaje się do sporządzenia zielonych koktajli, na przykład takich jak te, które proponujemy poniżej.
Zielony koktajl egzotyczny
Składniki:
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka chlorelli,
- 2 garści szpinaku,
- ¼ mango,
- ½ brzoskwini,
- kawałek ananasa.
Koktajl Zielona moc
Składniki:
- ½ szklanki mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka chlorelli,
- kawałeczek imbiru,
- 2 garści zielonych liści (natki pietruszki, szpinaku, jarmużu),
- ½ awokado,
- mały ogórek gruntowy,
- kawałek melona.
0 Comments
A jeszcze jakieś mniej koktajlowe propozycje? A przede wszystkim ile właściwie tego przyjmować? Czy jest jakaś zalecana dzienna ilość, ewentualnie kiedy można mówić o nadmiernej ilości?
Chlorellę można dodawać także do innych potraw (jest w zasadzie neutralna w smaku), natomiast warto pamiętać, że w ten sposób zabarwi ona całe danie na zielono (ze względu na wysokie stężenie chlorofilu). Jeśli chodzi o dzienną dawkę chlorelli to zawsze należy przestrzegać zaleceń producenta (każdy producent produkuje inne wagowo kapsułki). Chlorellę w postaci proszku należy przyjmować około 1 łyżeczki dziennie (ok. 3g).