Cierpisz na refluks? Najpierw pokonaj alergię! | VIMED

Cierpisz na refluks? Najpierw pokonaj alergię!

Choroby alergiczne stanowią jeden z najistotniejszych problemów zdrowotnych zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych na całym świecie. Liczba osób dotkniętych alergią stale rośnie.

Bagatelizowanie objawów alergii bądź niewłaściwe jej leczenie to prosta droga do rozwoju innych chorób zagrażających naszemu zdrowiu tj. astma, infekcje górnych dróg oddechowych, reumatoidalne zapalenie stawów, zespół jelita wrażliwego, przewlekła niestrawność, migreny, egzema, obrzęki, zapalenie okrężnicy, zespół nerczycowy czy nawet depresja. Ostatnie badania dowodzą, iż przewlekła alergia pokarmowa może być także przyczyną refluksu żołądkowo-przełykowego.

Lekarstwo czy trucizna?


Dowiedz się już dziś jakie pokarmy wywołują u Ciebie niepożądane reakcje pokarmowe!

Refluks żołądkowo-przełykowy to schorzenie polegające na przemieszczaniu się zawartości żołądka przez dolny zwieracz do przełyku. Często towarzyszy mu uszkodzenie błony śluzowej przełyku . Najczęstsze przyczyny tego schorzenia to obniżone napięcie dolnego zwieracza przełyku i opóźnione opróżnianie żołądka.

Wyróżnia się dwa główne rodzaje tego schorzenia:

  • refluks żołądkowo- przełykowy fizjologiczny
  • refluks żołądkowo- przełykowy patologiczny

Refluks fizjologiczny nie powoduje żadnych dolegliwości, a przełyk jest szybko oczyszczany z treści pokarmowej. Inaczej wygląda sytuacja w refluksie patologicznym, w którym przełyk chronicznie narażony jest na działanie kwaśnej treści żołądkowej. Dochodzi wtedy do silnego stanu zapalnego błony śluzowej i jej uszkodzenia.

Diagnoza tej dolegliwości nie zawsze jest prawidłowa, ponieważ wiele symptomów tej choroby tj. chrypka, zgaga, ból podczas przełykania, przewlekłe chrząkanie, nudności, kaszel, ból w klatce piersiowej są specyficzne także dla innych chorób tj. infekcje górnych dróg oddechowych czy niestrawność. Dolegliwości te często nasilają się po spożyciu kawy, herbaty, potraw z dodatkiem ostrych przypraw oraz alkoholu, ponieważ artkuły te nasilają produkcję kwasu solnego w żołądku.

Refluks następstwem alergii pokarmowej

Zależność pomiędzy alergią pokarmową i refluksem została wyraźnie potwierdzona w wielu badaniach. Według różnych źródeł w 30-40% przypadków przyczyną patologicznego refluksu jest alergia pokarmowa. Jedno z takich badań zostało opublikowane w roku 1999 w czasopiśmie „Annals of Internal Medicine”. W badaniu wzięły udział niemowlęta, u których stwierdzono refluks żołądkowo-przełykowy i nie uzyskano u nich poprawy po standardowym leczeniu farmakologicznym. Kiedy naukowcy wyeliminowali z diety dzieci hydrolizat białka soi okazało się, że objawy refluksu ustąpiły. Z kolei po powtórnym wprowadzeniu soi do diety u ponad połowy niemowlaków problem powrócił.

W badaniu Kaczmarskiego i wsp. zaobserwowano, że refluks żołądkowo-przełykowy jest silnie powiązany z nadwrażliwością pokarmową. Jak wykazano alergia pokarmowa (m.in. na białka mleka krowiego, soję czy cytrusy) powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku i nasila objawy refluksu. Jak podkreśla autor badania skutecznym rozwiązaniem tego problemu jest wdrożenie diety eliminacyjnej i unikanie tych produktów, które wywołują alergię.

Lekarstwo czy trucizna?


Dowiedz się już dziś jakie pokarmy wywołują u Ciebie niepożądane reakcje pokarmowe!

Dieta kluczem do sukcesu

Prawidłowe odżywianie w chorobie refluksowej ma ogromne znaczenie lecznicze – minimalizuje objawy schorzenia, łagodzi jego przebieg oraz przyśpiesza powrót do zdrowia. W wielu przypadkach, w których leczenie antyrefluksowe okazywało się nieskuteczne, stwierdzano u pacjentów również nietolerancję pokarmową. Po wprowadzeniu diety eliminacyjnej, po kilku tygodniach dolegliwości ustępowały.

Dieta w leczeniu refluksu będzie skuteczna wtedy, gdy zostanie ustalona na podstawie testów na opóźnioną alergię pokarmową. Testy cytotoksyczne identyfikują te produkty spożywcze, które wywołują niepożądane reakcje alergiczne i które nie są kompatybilne z układem immunologicznym. Ukazują one także te pokarmy, które są w pełni tolerowane przez nas organizm i dostosowane do naszego fenotypu. Ułożona na takiej podstawie dieta eliminacyjno-rotacyjna (fenotypowa) doprowadza do zdecydowanej poprawy objawów choroby lub nawet całkowitego ich ustąpienia.

Ogólne zalecenia dietetyczne w chorobie refluksowej:

  • Zaleca się spożywać 5 posiłków dziennie, niewielkich objętościowo.
  • Należy wystrzegać się produktów zawierających duże ilości tłuszczu tj. tłuste mięsa i wędliny, śmietana, sosy, zasmażki, masło orzechowe, sery żółte i pleśniowe, produkty typu „fast food”, które długo zalegają w żołądku.
  • Należy ograniczyć produkty wysokobiałkowe (mięso, nabiał), gdyż zbyt duża ich ilość zakwasza organizm.
  • W diecie zakazane są napoje gazowane, kawa, mocna herbata, czekolada, alkohol, a także ostre przyprawy: chili, pieprz ,curry.
  • Dozwolone są produkty pełnoziarniste, ryby, mięso drobiowe, makarony, fasola, białka jaj, marchew, ziemniaki, kalafiory, szpinak.
  • Owoce, bez pestek i skórki, najlepiej spożywać w postaci przecierów.
  • Dozwolone napoje to woda niegazowana i herbaty ziołowe z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej.
  • Potrawy należy gotować, dusić, piec w folii – nie wolno smażyć.
  • Ważne jest także, aby nie spożywać żadnych pokarmów po godzinie 20:00.

Należy także pamiętać, że przy chorobie refluksowej niewskazane jest noszenie ciasnych opinających ubrań i pasków oraz wykonywanie prac w pozycji pochylonej – sprzyja to cofaniu się treści żołądka do przełyku.