Koper pomocny w wielu dolegliwościach

Koper włoski uprawiany w wielu rejonach świata, od lat wykorzystywany jest (w postaci ziół, przyprawy i nasion) przy produkcji leków, alkoholu i potraw. Liście kopru są bardzo dobrym źródłem witaminy C i A, a także składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, miedź, potas, wapń oraz pierwiastków śladowych, takich jak molibden i mangan. Ponadto koper zawiera dość duże ilości błonnika pokarmowego i dając uczucie sytości, stanowi idealną przekąskę dla osób dbających o prawidłową masę ciała.
[clearboth]

Korzyści dla zdrowia

Nasiona kopru włoskiego stosowane są głównie przy niestrawności. Koper zawiera anetol – olejek eteryczny, który pobudza wydzielanie soków trawiennych, zmniejsza stan zapalny w żołądku i jelitach, a także ułatwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Jest powszechnie używany do produkcji leków zobojętniających kwas solny, poprawia apetyt i zapobiega nieświeżemu oddechowi.

[dropcap2 color=”green”]W[/dropcap2]zdęcia
Koper włoski zawiera kwas asparaginowy, który likwiduje wzdęcia. Ekstrakt z kopru może być stosowany u niemowląt w celu zmniejszenia nadmiaru gazów.

[dropcap2 color=”green”]Z[/dropcap2]aparcia
Nasiona kopru włoskiego zawierają dużo błonnika, pobudzają perystaltykę jelit, a tym samym sprzyjają prawidłowej defekacji.

[dropcap2 color=”green”]B[/dropcap2]iegunka
Koper wykazuje właściwości dezynfekujące i antybakteryjne. Ponadto zawiera aminokwasy, takie jak histydyna, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i pomagają w leczeniu biegunki spowodowanej niestrawnością.

[dropcap2 color=”green”]K[/dropcap2]olka
Zawarty w koprze olejek eteryczny, będący fitoestrogenem, jest pomocny w leczeniu kolki nerkowej.

[dropcap2 color=”green”]Z[/dropcap2]większenie produkcji żółci
Nasiona i korzenie kopru pomagają w leczeniu żółtaczki. Rozszerzają drogi żółciowe, stymulując przepływ żółci.

[dropcap2 color=”green”]K[/dropcap2]aszel
Zawarte w nasionach kopru olejki eteryczne działają wykrztuśnie i pomagają w rozwiązywaniu problemów z drogami oddechowymi. Działają korzystnie przy kaszlu, astmie, zapaleniu oskrzeli i płuc.

[dropcap2 color=”green”]A[/dropcap2]nemia
Zawarta w nasionach kopru histydyna jest podstawowym aminokwasem, który pomaga w tworzeniu hemoglobiny i innych składników krwi, zapobiegając tym samym anemii.

[dropcap2 color=”green”]Z[/dropcap2]drowie kobiet
Koper ma łagodne właściwości estrogenne. Stosowany podczas miesiączki pomaga złagodzić bóle menstruacyjne. Przyczynia się również do regulacji cyklu miesiączkowego.

[dropcap2 color=”green”]D[/dropcap2]la kobiet karmiących
Koper zwiększa produkcję i wydzielanie mleka u matek karmiących piersią. Niektóre składniki kopru przenikają do mleka matki, a tym samym przeciwdziałają wzdęciom u dzieci.

[dropcap2 color=”green”]D[/dropcap2]ziałanie chłodzące
Sok z kopru włoskiego posiada również właściwości chłodzące i kojące. Okłady z kopru stosowane na oczy zmniejszają skutki zmęczenia i podrażnienia.

Pozostałe korzyści zdrowotne

Najnowsze badania wykazały, że sok z kopru posiada właściwości moczopędne, obniżające ból i gorączkę. Olejek z kopru zmniejsza bóle mięśni i bóle reumatyczne. Ponadto korzeń kopru jest doskonałym źródłem witaminy C – będącej silnym przeciwutleniaczem, a zawarty w nim błonnik i potas poprawiają funkcjonowanie okrężnicy i układu sercowo – naczyniowego.