Zamień krowie na... roślinne | VIMED

Zamień krowie na… roślinne

Jesteś uzależniony od owsianki na śniadanie, ale po mleku źle się czujesz? A może zastanawiasz się, jak można zrobić ciasto na naleśniki bez mleka? Poznaj zdrowe zamienniki mleka i już nie martw się, że nie zjesz swoich ulubionych potraw.

Mleka roślinne: dlaczego warto?

Mleka roślinne (a poprawniej: napoje roślinne) są pysznymi i odżywczymi zamiennikami mleka krowiego. Unikalne w konsystencji i smaku, stanowią doskonałą alternatywę dla osób zmagających się z nietolerancją mleka krowiego czy alergią na białko w nim zawarte. Pod względem odżywczym nie ustępują one oryginałowi, bo ich producenci fortyfikują je niezbędnymi składnikami odżywczymi.

[framed_box bgColor=”#a4dafe”]Mleka roślinne, łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez nasz organizm, są szeroko dostępne w wielu supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Przy zakupie zwracaj uwagę na zawartość cukru oraz składników chemicznych (niektórzy producenci dodają do mlek roślinnych zupełnie niepotrzebne substancje, np. zagęstniki) i upewnij się, że dany produkt jest wzbogacony w witaminy B12 oraz D.

[/framed_box]

Oto przykłady roślinnych zamienników mleka, które powinieneś poznać i włączyć do swojej urozmaiconej diety:

1. Mleko migdałowe

Mleko migdałowe ma specyficzny smak, z orzechową nutką. Jest ono dobrym źródłem magnezu, manganu, selenu i witaminy E będącej przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i przed przedwczesnym starzeniem się. Mleko migdałowe to także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, flawonoidów i potasu. Ma ono mniej cukru niż mleko sojowe.

2. Mleko sojowe

Ten najbardziej popularny zamiennik mleka krowiego to popularna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy i alergią na mleko. Mleko sojowe jest kremowe, gładkie i pożywne, bogate w białko, błonnik oraz izoflawony, czyli związki o właściwościach antykancerogennych. W przepisach (zastosowane w takiej samej proporcji) z powodzeniem zastąpi mleko krowie. Uwaga! W wersjach smakowych mleko sojowe zawiera znaczne ilości cukru.

3. Mleko ryżowe

Mleko ryżowe to najbardziej hipoalergiczny i najbardziej neutralny w smaku substytut mleka. Jest ono dobrym rozwiązaniem także dla tych, którzy nie mogą pić mleka z soi czy z orzechów. Ma nieco rzadszą konsystencję niż mleko sojowe, zawiera mniej białka i innych substancji pokarmowych, jednak obfituje w węglowodany, dlatego powinny go unikać osoby mające podwyższony poziom glukozy we krwi.

4. Mleko kokosowe

Uzyskuje się je przecierając utarty miąższ z gorącą wodą. Jest bardziej kaloryczne i gęstsze niż woda kokosowa, o konsystencji raczej kremowej niż mlecznej. Obfituje ono w składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, selen, miedź, mangan oraz kwas foliowy i witamina C, doskonale sprawdza się jako składnik codziennego menu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się. Mleko kokosowe jest bardzo popularnym składnikiem kuchni tajskiej, karaibskiej i indyjskiej. Doskonale nadaje się do deserów, koktajli, zup czy dań egzotycznych.

5. Mleko owsiane

Smak mleka owsianego jest delikatny, słodkawy, zbliżony do smaku produktów mlecznych. Mleko owsiane to doskonałe źródło węglowodanów i mikroelementów, takich jak mangan, selen, magnez. Zawiera β-glukany, dzięki czemu wspomaga pracę układu pokarmowego. Konsystencję ma wodnistą, ale jest bardzo sycące. Idealne do wszelkiego rodzaju płatków śniadaniowych.

Nie ma jak mleko własnej roboty!

Mleko roślinne możesz także przygotować samodzielnie. Oto kilka pomysłów na pożywny napój, który będzie pyszną i zdrową alternatywą dla mleka krowiego:

1 Mleko migdałowe

  • 1,5 szklanki migdałów
  • 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej

Migdały namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać, obrać ze skórki. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków.

2 Mleko z nerkowców

  • 1 szklanka nerkowców
  • 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej

Nerkowce namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków.

3 Mleko ryżowe

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej

Ryż namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków, zagęstnik do zupy czy sosów.

4 Mleko sezamowe

  • 1 szklanka ziaren sezamu
  • 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej

Ziarna sezamu namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków.

5 Mleko kokosowe

  • 1 szklanka grubych wiórków kokosowych
  • 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej

Wiórki kokosowe namoczyć przez noc w wodzie. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Mleka kokosowego nie trzeba odcedzać. Wystarczy dodać płatki, amarantus lub kaszę jaglaną i suszone owoce i śniadanie gotowe.

Dodatkowe wskazówki:

  • Aby mleko było nieco słodsze, możesz dodać do niego zmiksowanego banana lub parę daktyli, łyżeczkę syropu z agawy, miodu, syropu klonowego.
  • Napoje roślinne zawsze trzymaj w lodówce, optymalny czas przechowywania to ok. 2 dni.

[framed_box bgColor=”#a4dafe”]Pamiętaj! Bez względu na to, które mleko roślinne wybierzesz, zawsze będzie ono doskonałą alternatywą dla mleka zwierzęcego.

[/framed_box]