Jesteś uzależniony od owsianki na śniadanie, ale po mleku źle się czujesz? A może zastanawiasz się, jak można zrobić ciasto na naleśniki bez mleka?
Poznaj zdrowe zamienniki mleka i już nie martw się, że nie zjesz swoich ulubionych potraw.
Mleka roślinne: dlaczego warto?
Mleka roślinne (a poprawniej: napoje roślinne) są pysznymi i odżywczymi zamiennikami mleka krowiego. Unikalne w konsystencji i smaku, stanowią doskonałą alternatywę dla osób zmagających się z
nietolerancją mleka krowiego czy alergią na białko w nim zawarte. Pod względem odżywczym nie ustępują one oryginałowi, bo ich producenci fortyfikują je niezbędnymi składnikami odżywczymi.
[framed_box bgColor=”#a4dafe”]Mleka roślinne, łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez nasz organizm, są szeroko dostępne w wielu supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Przy zakupie zwracaj uwagę na zawartość cukru oraz składników chemicznych (niektórzy producenci dodają do mlek roślinnych zupełnie niepotrzebne substancje, np. zagęstniki) i upewnij się, że dany produkt jest wzbogacony w witaminy B12 oraz D.
[/framed_box]
Oto przykłady roślinnych zamienników mleka, które powinieneś poznać i włączyć do swojej urozmaiconej diety:
1. Mleko migdałowe
Mleko migdałowe ma specyficzny smak, z orzechową nutką. Jest ono
dobrym źródłem magnezu, manganu, selenu i witaminy E będącej przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i przed przedwczesnym starzeniem się. Mleko migdałowe to także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, flawonoidów i potasu. Ma ono mniej cukru niż mleko sojowe.
2. Mleko sojowe
Ten najbardziej popularny zamiennik mleka krowiego to popularna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy i alergią na mleko. Mleko sojowe jest kremowe, gładkie i pożywne,
bogate w białko, błonnik oraz izoflawony, czyli związki o właściwościach antykancerogennych. W przepisach (zastosowane w takiej samej proporcji) z powodzeniem zastąpi mleko krowie.
Uwaga! W wersjach smakowych mleko sojowe zawiera znaczne ilości cukru.
3. Mleko ryżowe
Mleko ryżowe to
najbardziej hipoalergiczny i najbardziej neutralny w smaku substytut mleka. Jest ono dobrym rozwiązaniem także dla tych, którzy nie mogą pić mleka z soi czy z orzechów. Ma nieco rzadszą konsystencję niż mleko sojowe, zawiera mniej białka i innych substancji pokarmowych, jednak obfituje w węglowodany, dlatego powinny go unikać osoby mające podwyższony poziom glukozy we krwi.
4. Mleko kokosowe
Uzyskuje się je przecierając utarty miąższ z gorącą wodą. Jest bardziej kaloryczne i gęstsze niż woda kokosowa, o konsystencji raczej kremowej niż mlecznej. Obfituje ono w składniki mineralne, takie jak
potas, żelazo, selen, miedź, mangan oraz kwas foliowy i witamina C, doskonale sprawdza się jako składnik codziennego menu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się. Mleko kokosowe jest bardzo popularnym składnikiem kuchni tajskiej, karaibskiej i indyjskiej. Doskonale nadaje się do deserów, koktajli, zup czy dań egzotycznych.
5. Mleko owsiane
Smak mleka owsianego jest delikatny, słodkawy, zbliżony do smaku produktów mlecznych. Mleko owsiane to
doskonałe źródło węglowodanów i mikroelementów, takich jak mangan, selen, magnez. Zawiera β-glukany, dzięki czemu wspomaga pracę układu pokarmowego. Konsystencję ma wodnistą, ale jest bardzo sycące. Idealne do wszelkiego rodzaju płatków śniadaniowych.
Nie ma jak mleko własnej roboty!
Mleko roślinne możesz także przygotować samodzielnie. Oto kilka pomysłów na pożywny napój, który będzie pyszną i zdrową alternatywą dla mleka krowiego:
1
Mleko migdałowe
- 1,5 szklanki migdałów
- 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej
Migdały namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać, obrać ze skórki. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków.
2
Mleko z nerkowców
- 1 szklanka nerkowców
- 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej
Nerkowce namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków.
3
Mleko ryżowe
- 1 szklanka ryżu
- 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej
Ryż namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków, zagęstnik do zupy czy sosów.
4
Mleko sezamowe
- 1 szklanka ziaren sezamu
- 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej
Ziarna sezamu namoczyć przez noc w wodzie, wypłukać. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Przelać przez gazę do miski/słoika. Pulpę, która pozostała na gazie, wykorzystać jako dodatek do wypieków.
5
Mleko kokosowe
- 1 szklanka grubych wiórków kokosowych
- 4 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej
Wiórki kokosowe namoczyć przez noc w wodzie. Wrzucić do blendera, dodać wodę, zmiksować. Mleka kokosowego nie trzeba odcedzać. Wystarczy dodać płatki, amarantus lub kaszę jaglaną i suszone owoce i śniadanie gotowe.
Dodatkowe wskazówki:
- Aby mleko było nieco słodsze, możesz dodać do niego zmiksowanego banana lub parę daktyli, łyżeczkę syropu z agawy, miodu, syropu klonowego.
- Napoje roślinne zawsze trzymaj w lodówce, optymalny czas przechowywania to ok. 2 dni.
[framed_box bgColor=”#a4dafe”]Pamiętaj! Bez względu na to, które mleko roślinne wybierzesz, zawsze będzie ono doskonałą alternatywą dla mleka zwierzęcego.
[/framed_box]
0 Comments
Zabrakło mi na tej liście mleka orkiszowego, które jest słodkawe ponieważ zawiera naturalne cukry z fermentacji orkiszu, a także jest wzbogacone wapnem z alg morskich. Moje dzieci uwielbiają je! Niektórym w smaku przypomina oryginalna ukraińska chałwę. Polecam! 🙂
Pyszności! Wszystkie, uwielbiam przede wszystkim kokosowe (byle nie z puszki!). Nie polecam jedynie sojowego (sami Państwo pisali o szkodliwości soi), szczerze odradzam soję w każdej postaci.
nawet nie wiedziałam, że jest taki wybór w zamiennikach mleka. Super 🙂 Piszą Państwo, że są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez nasz organizm, ale mam pytanie czy nie wywołują alergi pokarmowej i można spożywać każdy rodzaj mleka roślinnego?
Mleko roślinne, jak każdy inny produkt spożywczy, może powodować nietolerancję pokarmową. W celu określenia czy dane mleko jest dla nas niewskazane niezbędne jest wykonanie testu na opóźnioną alergię pokarmową. Jeżeli np. wystąpi alergia na migdały wtedy mleko migdałowe również nie jest zalecane.
Jest jeszcze więcej! Można zrobić prawie ze wszystkiego mleko. Mi tu brakuje owsianego (moje ulubione) i robiłam też kiedyś z orzechów laskowych i próbowałam z nerkowców 🙂
No wlasnie, najpierw soja straszycie, a teraz jako mleko zachwalacie, tym bardziej, ze to surowa soja.
A gdzie mleko z quinoia czy prosa, ktore moim zdaniem jest lepsze i batdziej tolerowane.
Duzo ludzi nie toleruje orzechow, sezamu, nerkowce bomba kaloryczna, migdaly uczulaja. Mlekk ryzowe tez nie jest idealne.
A dietetycy u Was w ogole odradzaja mleko roslinne i proponuje owsianki na wodzie.
Mozna sie co raz to bardziej u Was pogubic. W tym co jest dobre, a co zle.
W artykule zamieściliśmy tylko przykłady mlek roślinnych. Mleko z quinoa, prosa, orzechów laskowych, nasion konopi czy orkiszu to również świetna alternatywa dla mleka krowiego. Mleko sojowe ekologiczne (wolne od GMO) i bez dodatku cukru może stanowić element urozmaiconej diety. Owsiankę zalecamy zarówno z wodą jak i mlekiem roślinnym, wszystko zależy od indywidualnej tolerancji pacjenta. Dieta zawsze układana jest zgodnie z indywidualnym fenotypem, dlatego też każdy pacjent ma co innego zalecane przez dietetyka. To co dla jednego jest „lekarstwem” dla drugiego może być „trucizną”.
Dobrze, że jest internet i ludzie moga sie ze soba komunikować i wymieniać doświadczeniami, dawniej ludzie nie mieli pojecia o czymś takim jak opóźniona alergia pokarmowa i nie wiązali złego samopoczucia z dietą. A tu prosze nad wszystkim można zapanować odpowiednio odżywiając się. Więc prawdą jest słynne stwierdzenie „jesteś tym co jesz”. A co z pozostałymi produktami mlecznymi typu jogurty, kefiry, śmietana, twarożek?
Śmietanę, jogurt czy twarożek również można przygotować z namoczonych i zmiksowanych orzechów, pestek czy ziaren zbóż.