[error]
Do grupy mięs czerwonych zaliczamy wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i cielęcinę, których spożycie w Polsce jest stosunkowo wysokie. Ponadto producenci, aby zwiększyć i zróżnicować asortyment oraz wydłużyć okres przydatności do spożycia, wprowadzili na rynek przetwory mięsne z tego rodzaju mięs m.in. wędliny czy konserwy mięsne.
[/error]
Według Światowej Organizacji ds. Badań nad Rakiem mięso czerwone oraz mięso czerwone przetworzone zaliczane są do grupy najważniejszych i najbardziej rakotwórczych czynników żywieniowych. Eksperci po analizie licznych badań dowiedli, że zarówno spożywanie dużej ilości mięsa czerwonego, jak również mięsa przetworzonego, czyli poddanego obróbce takiej jak: wędzenie, konserwowanie czy peklowanie, znacząco zwiększa możliwość zachorowania na raka.
Ponadto w wyniku obróbki cieplnej mięsa w wysokich temperaturach m.in. podczas smażenia, pieczenia, grillowania powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i heterocykliczne aminy aromatyczne, czyli produkty pirolizy białek i tłuszczu, które wykazują działanie mutagenne i rakotwórcze.
Dotychczasowo najważniejszym badaniem potwierdzającym dodatnią korelację pomiędzy wysokim spożyciem mięsa czerwonego, a występowaniem nowotworu okrężnicy było doświadczenie przeprowadzone przez naukowców z American Cancer Society w 2005 roku. Analiza 149 000 ankiet dotyczących nawyków żywieniowych, którą respondenci musieli wypełnić dwukrotnie w przeciągu 10 lat, wykazała, że osoby spożywające większą ilość mięsa były o 40% bardziej narażone na rozwój nowotworu jelita grubego niż ankietowani, którzy konsumowali je w umiarkowanych ilościach. Ponadto badacze zaobserwowali, że osoby spożywające nadmierne ilości przetworzonego czerwonego mięsa z grupy produktów typu „fast food” takich jak: hamburgery, hot-dogi, kiełbaski, byli aż dwukrotnie bardziej narażeni na wystąpienie tej choroby niż ci, którzy unikali tego rodzaju żywności. Z kolei respondenci, którzy jedli więcej ryb, kurczaka, indyka wykazywali znacząco mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego niż ci, którzy częściej wybierali wołowinę i wieprzowinę. Autorzy badania zalecają, aby ograniczyć konsumpcję mięsa czerwonego do jak najmniejszej ilości .
[error]
Według rekomendacji Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA) mięso czerwone powinno się spożywać jedynie raz w tygodniu.
[/error]
Przekonanie, że jedzenie mięsa może być niebezpieczne dla zdrowia jest niezrozumiałe dla pokolenia, które wpoiło sobie zasady diety wysokobiałkowej