Dlaczego warto wykonać test nietolerancji pokarmowej? | VIMED

Dlaczego warto wykonać test nietolerancji pokarmowej?

Testy Nietolerancji Pokarmowej

Badanie ukrytych, niepożądanych reakcji na pokarm (tak zwanych nietolerancji pokarmowych) to dzisiaj konieczność.

To, czym się odżywiamy i jak nasz organizm przyswaja składniki pozywienia ma kluczowwe znaczenia dla naszego zdrowia i samopoczucia oraz decyduje o tym jak długo będziemy żyć i jaka będzie jakość tego życia.

Symptomy nietolerancji pokarmowej (ukrytej alergii pokarmowej) mogą być bardzo różne.

Brak energii

Nie masz energii, często czujesz zmęczenie, pomimo odpowiedniej ilości snu, masz zaburzenia snu – nie możesz zasnąć, lub budzisz się przedwcześnie,

Bóle głowy

Dokuczają Ci bóle głowy i stawów, a może masz wzdęcia, zaparcia lub inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego?

Problemy skórne

Przewlekłe problemy skórne, takie jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, opryszczka, toczeń, moga sugerować rozwój przewlekłych stanów zapalnych na tle pokarmowym.

Choroby sercowo-naczyniowe

Choroby układu sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie, miażdżyca, niewydolność sercowo-oddechowa, mają swoje podłoże w przewlekłym stanie zapalnym, który może być wywołany i podtrzymywany przez składniki pożywienia.

Cukrzyca

Zaburzenia metaboliczne, w tym problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, a także inne przewlekłe dolegliwości to problemy osób zamieszkujących cywilizowane kraje.

Niepożądane reakcje pokarmowe nie były dotąd uważane za przyczynę chorób przewlekłych

Takie dolegliwości, z wyjątkiem nadwagi i otyłości, na ogół nie są utożsamiane z nieprawidłowym odżywianiem. A jeżeli nawet lekarz podejrzewa związek ze składnikami diety, najczęściej nie potrafi opracować skutecznego postępowania leczniczego. Na ogół brak mu czasu lub odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, a najczęściej jednego i drugiego.

Coraz więcej badań naukowych

Tymczasem okazuje się, że te niepożądane reakcje organizmu (Food Adveres Reactions) bardzo często są wywołane przez tak zwane nietolerancje pokarmowe, nazywane często opóźnioną lub ukrytą alergią na pokarmy. Odkrycie produktów spożywczych wywołujących te reakcje, pozwala na wdrożenie odpowiedniego postępowania dietetycznego.

Nietolerancje pokarmowe wywołują stany zapalne

Okazuje się, że u podłoża większości chorób przewlekłych leży zazwyczaj łagodny, ale przewlekły stan zapalny, który podstępnie prowadzi do degeneracji narządów. Eliminując pokarmowe źródła tych stanów, w stosunkowo krótkim czasie można pozbyć się dolegliwości i uchronić się przed ryzykiem rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Jak odkryć składniki pożywienia, które odpowiadają za te niepożądane reakcje?

Większość osób cierniących z powodu przewlekłych dolegliwości zastanawia się nad wizytą u specjalisty, dopiero gdy są one na tyle uciążliwe, że utrudniają normalne funkcjonowanie. Lekarze, ze względu na nieswoistość objawów, bardzo często nie potrafią zdiagnozować przyczyny tych dolegliwości i zazwyczaj nie kojarzą ich z czynnikami pokarmowymi.

Leczenie objawowe

Pacjent otrzymuje kolejne serie leków objawowych, a kiedy lekarz wyczerpie już wszystkie leki ez swojego arsenału, odsyła cierpiącego pacjenta do innego specjalisty i historia się powtarza.

Leczenie przyczynowe

Tymczasem najczęściej odpowiedzialne za te przewlekłe dolegliwości są składniki codziennej diety. Dzisiaj nie trzeba już miesiącami stosować diagnostycznych diet eliminacyjnych, które często prowadziły do niedożywienia i dalszego wyniszczenia organizmu pacjenta. Aby dowiedzieć się, co jest dla nas szkodliwe, wystarczy wykonać badanie cytotoksyczności składników pożywienia.

Test cytotoksyczności pożywienia Kod Metaboliczny 200

Służy do tego nowoczesny test na opóźnioną alergię pokarmową (FART). Dopiero wtedy będziemy mieli pewność, co jest dla nas lekarstwem, a co może nam szkodzić i być wręcz trucizną. Dopiero kiedy posiadamy pełną informację o składnikach pożywienia, które wywołują niepożądane reakcje organizmu, możliwe jest zastosowanie, pod okiem dietetyka klinicznego, odpowiednio dobranej diety.

Personalizowane odżywianie to droga do zdrowia

Taka okresowa, spersonalizowana dieta eliminacyjno-rotacyjna, przywraca równowagę organizmu i pozwoli powrócić do zdrowia. Zazwyczaj w ciągu pierwszych dwóch tygodni odczuwamy już pozytywne skutki leczenia żywieniowego.

Dlaczego tak zwane “zdrowe diety” nie działają?

Nie istnieje jedna zdrowa dieta dla wszystkich

W sytuacji, kiedy wraz z pokarmami działającymi niszcząco na organizm (w wyniku opóźnionej reakcji alergicznej), spożywane są produkty, które nie wykazują takiego działania, ich przyswajanie i wykorzystanie przez organizm jest utrudnione. Pomimo stosowania nawet pozornie zdrowej diety, nadal dostarczamy do organizmu czynniki, które działają na nasz organizm prozapalnie.

Przewlekły stan zapalny

Markery stanu zapalnego nieznacznie przekraczają, lub tylko zbliżają się do górnej granicy normy. Dlatego nie podnosimy alarmu. Jednak ten łagodny stan zapalny, działając w dłuższym okresie, zaburza metabolizm i funkcjonowanie organów wydzielania wewnętrznego odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów i enzymów.

Deficyt składników odżywczych, mineralnych i witamin

Z powodu zaburzeń przyswajania składników pożywienia, takich jak aminokwasy, kwasy tłuszczowe, bioflawonoidy, czy mikropierwiastki dochodzi do zaburzeń funkcji narządów odpowiedzialnych za wytwarzanie tych enzymów i hormonów. To dlatego  wiele diet odchudzających nie działa, a zalecenia dietetyczne stosowane w danych schorzeniach nie przynoszą satysfakcjonujących rezultatów.

Diety w nauce o żywieniu

Jest wiele badań naukowych, które dowodzą, że pewne diety – sposoby odżywiania są korzystniejsze od innych. Taką opinię ma dieta śródziemnomorska, czy opracowana przez amerykańskich kardiologów dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Takie podejście rzeczywiście okazuje się bardzo dobre, jednak nie u wszystkich.

Wiele osób cierpi nadal, pomimo stosowania się do tych powszechnie uważanych za zdrowe zaleceń. Przyczyną jest nasza odmienność.

Personalizacja odżywiania

Każdy z nas jest inny, ma inną budowę genetyczną, inny fenotyp i inne schematy funkcjonowania układów funkcjonalnych, w tym układu odpornościowego. Czasem wystarczy jeden składnik pożywienia, który wywołuje niepożądaną reakcję tego układu – stan zapalny, aby cały układ przyswajania składników pokarmowych przestał funkcjonować prawidłowo.

 

Okazuje się, że wyeliminowanie z jadłospisu składników wywołujących niepożądane reakcje pokarmowe zmienia wszystko. Jeżeli pomimo stosowania się do “zdrowych” zaleceń dietetycznych, dolegliwości nie ustępują, nie możesz poradzić sobie z nadwagą, czy bólami głowy, wtedy najlepszą opcją jest sprawdzenie które produkty wywołują zaburzenia metabolizmu i uniemożliwiają czerpanie korzyści ze zdrowego stylu odżywiania.

Choroby o podłożu zapalnym a alergia opóźniona

“Zdrowe” jedzenie wywołać stan zapalny

Spożywając produkty powodujące opóźnioną reakcję alergiczną można zainicjować bądź pogłębić stan zapalny organizmu, zbliżony do tego, który jest wywołany przez wirusy, choć o znacznie łagodniejszym przebiegu. Większość chorób przewlekłych (poza chorobami uwarunkowanymi genetycznie oraz na tle urazowym,) ma swoje źródło w procesie zapalnym, który poprzez stopniowe postępowanie wyniszcza organizm.

Stan zapalny źródłem wielu chorób cywilizacyjnych

Choroby, które biorą swój początek ze stanów zapalnych to m.in. cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, łuszczyca, choroba Hashimoto, stwardnienie rozsiane, atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zapalne jelit,  zespół metaboliczny w otyłości , przyspieszony proces starzenia się organizmu i wiele innych.

Leczenie przyczynowe, a nie tylko objawowe

Należy pamiętać, że w przypadku, gdy nie jest znana przyczyna procesów zapalnych, a leczenie jest tylko ukierunkowane na zwalczanie objawów, a nie samej przyczyny, to pomimo chwilowej poprawy, dolegliwości nadal będą się pogłębiać. Łagodzenie objawów bez usunięcia źródła problemu to prosta droga do zaostrzenia choroby.

Wyciszając procesy zapalne w drodze eliminacji pokarmów, które wywołują niepożądane reakcje, można doprowadzić do całkowitego wyleczenia.

Opóźniona alergia pokarmowa natychmiastowa alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa najczęściej kojarzona jest z sytuacją kiedy, niezwłocznie po spożyciu jakiegoś produktu (maksymalnie do kilkunastu godzin), podobnie jak przy okazji alergii kontaktowej, czy alergii wziewnej, obserwuje się zawsze taką samą nagłą, niepożądaną reakcję organizmu. Najczęściej reakcja przyjmuje postaci wysypki, opuchlizny, pieczenia w gardle, łzawienia oczu, czasami dochodzi wręcz do wstrząsu anafilaktycznego. Ten typ reakcji alergicznej nazywany jest alergią natychmiastową (tzw. Ig-E zależną). Ten typ alergii jest związany ze wzmożoną ekspresją przeciwciał klasy IgE.

Opóźniona alergia pokarmowa

Niepożądane reakcje związane z układem odpornościowym to jednak pojęcie dużo bardziej obszerne niż opisany powyżej przypadek, Istnieją reakcje układu odpornościowego, które nie manifestują się tak jawnie i dlatego nazywa się je opóźnionymi (delayed) lub ukrytymi (hidden) reakcjami na pokarm.

Dla odróżnienia tego szerokiego spektrum różnych reakcji układu odporności określa się je często jako reakcje nie Ig-E zależne, których objawy można zaobserwować dopiero po jakimś czasie (np.2-3 dniach). W związku z czym dużo trudniej jest w ich przypadku wskazać źródło dolegliwości. Pomocą będą tutaj odpowiednie testy na opóźnioną reakcję pokarmową (nietolerancję pokarmową).

Testy badające niepożądaną reakcję pokarmową

Na rynku istnieją różnego rodzaju testy badające niepożądane reakcje pokarmowe, w których wykorzystuje się odmienne metody badań. Wyróżnia się m.in. testy immunoenzymatyczne, badające ilość przeciwciał IgG lub IgA i testy cytotoksyczności.

Testy immunoenzymatyczne (Testy IgG)

Testy immunoenzymatyczne badają wyłącznie ilość przeciwciał w określonej klasie w reakcji z alergenami, jednak nie nie pozwalają zidentyfikować niepożądanych reakcji o innym podłożu. Poza tym testy tego typu mogą pokazać reakcję, która już “jest nieaktualna”. Przeciwciała zapamiętały ją, bo kiedyś wystąpiła, jednak w momencie badania ten składnik nie powoduje już niepożądanej reakcji.

Testy cytotoksyczności

Testy cytotoksyczności umożliwiają ocenę jakościową (a nie tylko ilościową) reakcji komórek krwi na badane produkty, uwzględniając inne niepożądane reakcje, nawet to o niewielkim stopniu nasilenia. Dzięki temu wykrywany jest szerszy zakres niekorzystnych reakcji w porównaniu z testami badającymi tylko przeciwciała IgG czy IgA.

Jakie jest efekt badania cytotoksyczności?

Dzięki tej metodologii badania możemy precyzyjnie określić, co dzieje się “tu i teraz” w naszym organizmie i jakie nietolerancje występują aktualnie. Badając całą  krew, a nie tylko osocze, możemy uzyskać pełen obraz reakcji krwi na kontakt z podejrzanym alergenem – badanym składnikiem pożywienia, nie ograniczając się jedynie do wybranych kategorii przeciwciał, jak jest to w wypadku popularnych tanich testów testów IgG czy testów IgA.

Kod Metaboliczny 200 – Test Cytotoksyczności

Kod Metaboliczny 200 bada opóźnioną reakcję komórek krwi (opóźnioną alergię pokarmową), a więc najszersze spektrum reakcji. Badanie polega na obserwacji pod mikroskopem całego układu białokrwinkowego pacjenta w kontakcie z 201 produktami spożywczymi. Doświadczony diagnosta laboratoryjny obserwuje także wpływ badanego produktu na czerwone komórki krwi oraz na pozostałe elementy morfologiczne krwi pacjenta.

Przebieg badania Kod Metaboliczny 200

W celu wykonania badania pobierana jest próbka krwi żylnej pacjenta i przekazywana do laboratorium. Diagnosta, wyposażony w odpowiedni mikroskop, ocenia nasilenie reakcji dla badanego składnika pożywienia i dokonuje odpowiedniej adnotacji w protokole badania. Pacjent otrzymuje raport zawierający pełną informację.

Na tej podstawie specjalista decyduje o tym, który składnik pożywienia i na jak długi czas powinien być z diety usunięty.

Korzyści z wykonania testu Kod Metaboliczny 200

Korzyści z wykonania testu cytotoksyczności Kod Metaboliczny 200 są trudne do przecenienia.

Możliwość podjęcia kompleksowego leczenia żywieniowego

Najważniejsza jest skuteczność. Dzięki wykonaniu testu cytotoksyczności Kod Metaboliczny 200 można od razu wyeliminować z jadłospisu wszystkie produkty, które wywołują niepożądane reakcje pokarmowe, a nie tylko te na które mamy przeciwciała klasy IgG. Badania IgG często pozwalają uzyskać poprawę samopoczucia, jednak wiele osób, które wykonały badanie IgG musiało wykonywać badanie cytotoksyczności, bo wykluczenie produktów, na które organizm wytworzył przeciwciała IgG nie spowodowało zmniejszenia dolegliwości.

Test cytotoksyczności Kod Metaboliczny 200 pozwala uzyskać od razu pełną informację o produktach wywołujących niepożądaną reakcję. Dzięki temu specjalista może już od pierwszego dnia terapii zaproponować dietę eliminacyjno-rotacyjną wykluczającą wszelkie produkty, które mogą wywoływać przewlekły stan zapalny.

Szybkie efekty postępowania żywieniowego

W rezultacie, w wyniku wdrożenia odpowiedniego postępowania żywieniowego procesy metaboliczne zaczynają funkcjonować prawidłowo, następuje poprawa odżywienia tkanek i cofają się dolegliwości. Dzięki wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów działających niekorzystnie i zastosowaniu indywidualnie dobranego programu żywieniowego można:

  • zregenerować organizm,
  • zyskać więcej energii,
  • pozbyć się zbędnych kilogramów!

Ponadto, stosując program żywieniowy w oparciu o test Kod Metaboliczny 200 działa się profilaktycznie, chroniąc swój organizm przed rozwojem wielu chorób przewlekłych i przedwczesnym starzeniem się.

Bibliografia:

  1. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan
  2. https://medlineplus.gov/dasheatingplan.html
  3. http://mediterradiet.org/nutrition/mediterranean_diet_pyramid
  4. https://www.healthline.com/nutrition/mediterranean-diet-meal-plan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *