Dobrą wiadomością jest to, że dzięki organizacji Environmental Working Group (EWG), wiemy, że niektóre owoce nieekologiczne i warzywa są bezpieczniejsze od innych! Jeśli zakup żywności ekologicznej jest zbyt kosztowny dla Twojej rodziny, podajemy kilka przykładów bezpiecznych warzyw, które nie muszą nosić etykiety: „ekologiczne”.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zachęca do korzystania z cebuli w przypadku leczenia nadmiernego apetytu oraz w zapobieganiu miażdżycy. Ponadto, wyciągi z cebuli są również uznawane przez WHO za skuteczne w leczeniu przeziębień, zapalenia oskrzeli i astmy. Poza tym cebula jest bogatym źródłem witaminy A.
Działanie ananasa nie sprowadza się tylko do właściwości odchudzających. Zawarta w nim bromelaina wykazuje właściwości przeciwbólowe, doskonale sprawdza się w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Stosuje się ją także przy napadzie dny moczanowej, ponieważ łagodzi ból i dodatkowo ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który jest przyczyną tego schorzenia.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu anemii oraz obrzęków spowodowanych nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach picia codziennie szklanki soku, obrzęki znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka.
Jako świetne źródło antyoksydacyjnych witamin A, C i E zielony groszek neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył, a co o za tym idzie redukuje poziom odkładającego się w nich cholesterolu. Kwas nikotynowy zawarty w zielonym groszku pomaga w redukcji cholesterolu. W groszku znajdziemy również luteinę. Udowodniono, iż ma ona znaczny udział w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej i kataraktą.
Szparagi zawierają kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia. Szparagi są również bogate witaminy C i E oraz beta-karoten. Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawierają również błonnik oraz asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.
Mango jest również pokarmem silnie leczniczym, gdyż zawiera składniki, które pomagają oczyszczać skórę, wspierać zdrowie oczu, chronić przed cukrzycą, a nawet zapobiegać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów.
Ponadto, posiada właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej. Bakłażan zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu.
Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, skraca czas leczenia infekcji, chroni przed depresją i nowotworami. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom owoc kiwi ma zbawienny wpływ na serce, a wysoka zawartość witamin C i E zapobiega miażdżycy.
0 Comments
A co z azotanami, które gromadzi np kapusta – czy taka ekologiczna nie będzie mieć ich czasem mniej? Czy może azotany nie są tak szkodliwe i nie warto tylko dla nich kupować eko i czy prawdą jest, że po ukiszeniu nawet przeazotowana kapusta nie jest szkodliwa?
Niestety do 70% azotanów w naszym organizmie pochodzi ze spożycia roślin (warzyw), naparów ziołowych. Poprzez zanieczyszczenia środowiska bardzo ciężko ich uniknąć, chociaż te firmy które posiadają certyfikat świadczący o ekologicznej uprawie, musza monitorować zanieczyszczenia gleby, co automatycznie może powodować, że we wszystkich warzywach ekologicznych znajdziemy mniej azotynów. Ukwaszanie kapusty nie zawsze prowadzi do obniżenie ilości tych związków. Są one obecne przede wszystkim kapuście kiszonej starej, młoda kapusta tego typu prezentuje wartości o wiele niższe. Warto pamiętać, że związki te przechodzą do wywaru w jakim się znajdują (gotowanie, kiszenie).