produkt_KM200_inside_center
Broszura_KM200

Oryginalne produkty

Kod Metaboliczny 201

Pakiet badań nutri immunologicznych – DIETA I LECZENIE. Laboratoryjne badanie ukrytej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej) in vitro, badające pełne spektrum reakcji na 201 najczęściej stosowanych w codziennej diecie składników pożywienia.

Cena badania: 1 480 zł

  • Pozwala na identyfikację niemal wszystkich, spożywanych w Polsce produktów spożywczych, które wywołują niepożądaną reakcję organizmu
  • Optymalny panel badań umożliwia wdrożenie leczniczej diety eliminacyjno-rotacyjnej
  • Stosowany w terapii wielu chorób przewlekłych – stanowi podstawę Personalizowanej Kompleksowej Terapii Fenotypowej
  • Wraz z wynikiem otrzymasz obszerną broszurę wyjaśniającą zasady korzystania z wyników badania.
  • W cenie badania zawarta jest bezpłatna, internetowa konsultacja wyniku**.

Najpełniejsza gwarancja


gwarancja_01
gwarancja_02
gwarancja_03
gwarancja_04
gwarancja_05
gwarancja_06

Lista badanych produktów:


  1. agrest
  2. ananas
  3. arbuz
  4. aspartam
  5. aspiryna
  6. avocado
  7. bakłażany
  8. banany
  9. baranina
  10. barwniki
  11. bataty
  12. bazylia
  13. borówki
  14. bób
  15. brokuły
  16. brukselka
  17. brzoskwinie
  18. burak
  19. candida
  20. cebula
  21. chili
  22. chrzan
  23. ciecierzyca
  24. cielęcina
  25. cola
  26. cukier
  27. cukier trzcinowy
  28. cukinia
  29. cynamon
  30. cytryny
  31. czarna porzeczka
  32. czarny pieprz
  33. czereśnia
  34. czosnek
  1. daktyle
  2. dorada
  3. dorsz
  4. drożdże
  5. dynia
  6. fasola
  7. fasola zielona
  8. figi
  9. flądra
  10. gęś
  11. gorczyca
  12. granaty
  13. grapefruit
  14. grenadier
  15. groch łuskany
  16. groszek zielony
  17. gruszki
  18. gryka
  19. grzyby
  20. halibut
  21. herbata czarna
  22. herbata z płatków róży
  23. herbata zielona
  24. indyk
  25. jabłka
  26. jagody
  27. jajka
  28. jesiotr
  29. jeżyny
  30. jęczmień
  31. jogurt
  32. kabaczek
  33. kaczka
  34. kakao
  1. kakao czekolada
  2. kalafior
  3. kalarepa
  4. kalmary
  5. kamut
  6. kapusta biała
  7. kapusta czerwona
  8. kapusta włoska
  9. karczoch
  10. kargulena
  11. karp
  12. kasza jaglana
  13. kasztany
  14. kawa
  15. kawa bez kofeiny
  16. kefir
  17. kiwi
  18. klonowy syrop
  19. kofeina
  20. kokos
  21. kolendra
  22. konserwanty
  23. koper ogrodowy
  24. koper włoski
  25. kozie mleko
  26. kraby
  27. krewetki
  28. królik
  29. kukurydza
  30. kurczak
  31. limonka
  32. łosoś
  33. makrela
  34. maliny
  1. mandarynki
  2. mango
  3. marchew
  4. masło
  5. melon
  6. mięczaki
  7. mięta
  8. migdały
  9. mintaj
  10. miód
  11. mleko krowie
  12. mleko ryżowe
  13. mleko sojowe
  14. morele
  15. morszczuk
  16. naftowe produkty
  17. nektarynki
  18. ogórki
  19. okoń
  20. okoń morski
  21. olej kukurydziany
  22. olej ryżowy
  23. olej rzepakowy
  24. olej słonecznikowy
  25. olej sojowy
  26. olej z pestek dyni
  27. olej z pestek winogron
  28. oliwa
  29. oliwki
  30. oregano
  31. orkisz
  32. orzechy laskowe
  33. orzechy macadamia
  34. orzechy pekan
  1. orzechy pistacjowe
  2. orzechy włoskie
  3. orzeszki ziemne
  4. owies
  5. papaja
  6. papryka
  7. pasternak
  8. persymona
  9. pęczak
  10. pietruszka
  11. piwo
  12. pleśń
  13. pomarańcze
  14. pomidory
  15. por
  16. porzeczka czerwona
  17. poziomki
  18. proso
  19. pstrąg
  20. pszenica
  21. raki
  22. rekin
  23. rodzynki
  24. rozmaryn
  25. ryba miecz
  26. ryż
  27. rzepa
  28. rzodkiewka
  29. sałata
  30. sandacz
  31. sardynki
  32. seler
  33. seler naciowy
  34. ser biały
  1. ser kozi
  2. ser owczy
  3. ser żółty
  4. sezam
  5. słonecznik
  6. soczewica
  7. soja
  8. sola
  9. sos sojowy
  10. sum
  11. szczaw
  12. szczupak
  13. szparagi
  14. szpinak
  15. szproty
  16. śledź
  17. śliwki
  18. tytoń
  19. tilapia
  20. truskawki
  21. tuńczyk
  22. vegeta
  23. węgorz
  24. wieprzowina
  25. wino
  26. winogrona
  27. wiśnie
  28. wołowina
  29. ziemniaki
  30. żurawina
  31. żyto

** – Konsultacja realizowana jest przez Diagnostę Laboratoryjnego.

Jeżeli chcesz tylko wykonać najlepszy test opóźnionej alergii (nietolerancji) pokarmowej Kod Metaboliczny 200, kup go w najlepszej cenie w ramach promocji!


RazemPoZdrowie_201801

Jedyny taki test nietolerancji pokarmowej na rynku
– Kod Metaboliczny 200

Najpełniejsza gwarancja


  • Gwarancja ceny – oferujemy najniższe ceny dzięki temu, że jesteśmy na rynku już od 2006 roku i wykonujemy najwięcej badań, w ścisłej współpracy amerykańskimi i włoskimi dostawcami narzędzi diagnostycznych. Niektóre nasze badania, mimo że bardziej kompleksowe, są tańsze niż zwykłe testy IgG.
  • Gwarancja jakości – nasze badania charakteryzują sie najwyższą czułością – żadne badanie nietolerancji pokarmowej nie może się równać z badaniem cytotoksycznym, jeżeli chodzi o czułość i szerokość spektrum badanych reakcji na pokarm
  • Gwarancja bezpieczeństwa – nasze badania są wykonywane przez doświadczonych diagnostów laboratoryjnych w Medycznym Laboratorium Diagnostycznym, posiadającym odpowiednie wpisy i certyfikaty
  • Gwarancja profesjonalizmu – konsultacje są prowadzone przez dietetyków klinicznych posiadających unikalne kwalifikacje i największe doświadczenie
  • Gwarancja skuteczności – ponad 40 000 zadowolonych pacjentów, potwierdza skuteczność naszych rozwiązań. Jesteśmy pionierem w medycynie personalizowanej skoncentrowanej na leczeniu chorób na tle ukrytych alergii (nietolerancji) pokarmowych zajmujemy się tym już od 10 lat!
  • Gwarancja szybkości – nikt nie wykona badania szybciej – wyniki w ciągu 48 godzin od otrzymania materiału, bo badamy pełną krew a nie tylko osocze i badania wykonujemy codziennie, niezwłocznie po otrzymaniu materiału, nie czekając aż spłyną próbki z całej Europy.

Możesz skutecznie poprawić swoje samopoczucie! Zrób test nietolerancji pokarmowej Kod Metaboliczny 200!


Unikalny test nietolerancji pokarmowej Kod Metaboliczny ma na celu określenie stopnia reakcji układu odpornościowego organizmu na 201 produktów spożywczych i dodatków do żywności przy pomocy niezwykle precyzyjnego narzędzia, jakim jest cytotoksyczny test opóźnionej alergii pokarmowej (w literaturze europejskiej nazywanej nietolerancją pokarmową). Test pozwala zidentyfikować produkty, które wywołują niepożądaną reakcję na pokarm.

Stosowany przez nas test w odróżnieniu od innych narzędzi dostępnych na rynku, jest wykonywany przez diagnostę laboratoryjnego i polega na morfologicznym badaniu reakcji cytotoksycznej na najczęściej spożywane produkty. Pozwala na morfologiczną (jakościową), a nie tylko ilościową ocenę reakcji komórek krwi na badany produkt, czyli możemy zaobserwować wszystkie reakcje układu biało krwinkowego na kontakt z badanym produktem, pokazując nawet wczesne i łagodne reakcje alergiczne o bardzo złożonym podłożu. Test jest niejako fotografią reakcji układu odpornościowego organizmu na badane składniki pokarmowe w chwili wykonania badania. W oparciu o wyniki tego testu wdrażany jest program żywieniowy – dieta eliminacyjno-rotacyjna.

Nawet 90% ludzi nieświadomie cierpi
na nietolerancje pokarmowe!

Według najnowszych badań to nietolerancja pokarmowa może odpowiadać za większość chorób przewlekłych (cywilizacyjnych), takich jak:


  • nadwaga i otyłość
  • przewlekłe zmęczenie i depresja
  • przedwczesne starzenie się
  • nowotwory piersi, jelita grubego, prostaty
  • choroba wieńcowa
  • miażdżyca
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • łuszczyca i inne choroby skóry
  • migreny i inne choroby układu nerwowego
  • choroby jelit i inne choroby przewodu pokarmowego
  • zaburzenia hormonalne i choroby tarczycy
  • niepłodność
  • zaburzenia seksualne, w tym obniżona potencja

Koniec z zatruwaniem organizmu!

Badania kliniczne przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat potwierdziły prorocze słowa dr. Therona Randolpha, wypowiedziane w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku:

„Opóźniona alergia pokarmowa jest najczęściej niezdiagnozowaną przyczyną naszych dolegliwości”

— dr. Theron Randolph

Kod Metaboliczny to laboratoryjna diagnostyka nietolerancji pokarmowej na ponad 200 produktów spożywczych

Co zyskasz?


Pamiętaj, że eliminacja produktów spożywczych na podstawie testów nietolerancji pokarmowej bez opieki lekarza dysponującego odpowiednią wiedzą i doświadczeniem, oraz dietetyka rozumiejącego mechanizmy diety eliminacyjno-rotacyjnej, może być szkodliwa dla zdrowia. Diagnostyka opóźnionych alergii pokarmowych jest kluczowym elementem postępowania w Terapii Fenotypowej.

Korzyści płynące z wdrożenia Terapii Fenotypowej w oparciu o test Kod Metaboliczny 200:

  • wyeliminowanie przewlekłych stanów zapalnych, odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych w organizmie i osłabienie systemu immunologicznego
  • usprawnienie metabolizmu
  • normalizacja właściwej – należnej masy ciała
  • usunięcie przyczyn przewlekłego zmęczenia – powrót sił witalnych
  • ustąpienie problemów ze strony przewodu pokarmowego, które znacząco obniżają komfort życia pacjenta
  • pozbycie się zaparć i wzdęć
  • złagodzenie objawów choroby Leśniowskiego-Crohna, co pozwoli na podniesienie jakości życia pacjenta
  • eliminacja bólów kości i stawów, które bardzo często nie pozwalają na wykonywanie najprostszych czynności życiowych
  • ustąpienie nawet długotrwałej migreny
  • wyeliminowanie stanów przygnębienia, co za tym idzie przywrócenie chęci do życia
  • wyeliminowanie problemów z koncentracją, co ma znaczące znaczenie w wykonywaniu obowiązków w pracy
  • poprawa stanu skóry, włosów i paznokci – widoczne efekty odmłodzenia
  • ustąpienie obrzęków i zmian skórnych
  • wyregulowanie pracy układów hormonalnych w tym leczenie chorób tarczycy
  • przywrócenie sprawności seksualnej i poprawa libido
  • profilaktyka chorób nowotworowych
  • wspomaganie leczenia nowotworów
  • profilaktyka i leczenie chorób sercowo-naczyniowych
  • profilaktyka i leczenie cukrzycy typu 2,
  • zapobieganie przedwczesnej menopauzie i chorobom kobiecym
  • leczenie i profilaktyka chorób skóry w tym łuszczycy i AZS
  • leczenie i profilaktyka chorób reumatycznych
  • leczenie i profilaktyka choroby Alzheimera
  • profilaktyka choroby Parkinsona

Badanie wpływu terapii opartej na diecie eliminacyjnej na zdrowie pacjenta

infografika

W okresie od stycznia 2001 do czerwca 2002 roku w Szpitalu Wojskowym Celio w Rzymie przeprowadzono badania wpływu diety eliminacyjno-rotacyjnej opracowanej na podstawie Indywidualnego Kodu Metabolicznego. Doktorzy nauk medycznych Antonio Masetti oraz Rita Marchetti poddali 12-tygodniowej obserwacji 100 osób – 66 mężczyzn i 34 kobiety, które wykonały test i zastosowały indywidualnie dostosowaną, metaboliczną dietę eliminacyjno-rotacyjną. Badanie miało na celu zaobserwowanie wpływu diety opartej o wskazania testu na zdrowie pacjentów. Wyniki badania potwierdziły korzystne działanie Indywidualnej Diety Metabolicznej opracowanej w oparciu o wskazania testu. Na 100 osób 85 potwierdziło całkowite wyciszenie większości symptomów chorobowych, a 58 z nich odczuwało wyraźne zmniejszenie dolegliwości.

„Zrobiłam badanie kodu metabolicznego krwi i sprawdziłam, czego nie powinnam jeść. Gdybym miała tę wiedzę jako dwudziestolatka, pewnie byłabym jak Lenin – wiecznie żywa i młoda!”

— Małgorzata Potocka

Zobacz, jak wygląda reakcja krwi na kontakt z alergenem pod mikroskopem



0-ryz

Brak reakcji na ryż

Na zdjęciu widzimy zdrowe, czerwone komórki krwi. Poruszają się swobodnie w płynnym osoczu. Takie komórki mogą bez problemu przedostać się do naczyń włosowatych, dostarczając tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek ciała, jednocześnie odprowadzając z nich produkty przemiany materii.

4-ryz

Reakcja na ryż

Na zdjęciu widzimy silną reakcję układu białokrwinkowego na pokarm. W reakcji na antygen pokarmowy komórki łączą się w kompleksy. Dlatego nie są zdolne do tego, aby poruszać się wewnątrz naczyń włosowatych, co skutkuje niedotlenieniem wszystkich komórek organizmu i ich intoksykacją.


Testy na nietolerancję pokarmową dostępne w całej Europie


testy_na_odleglosc

Jesteś zainteresowany wykonaniem testu na nietolerancję pokarmową, ale mieszkasz daleko od naszych klinik? Nie martw się. Z myślą o osobach mieszkających poza Warszawą i Krakowem udostępniliśmy testy na odległość.

Dlaczego Kod Metaboliczny jest lepszy od popularnych testów IgG?

Kod Metaboliczny wyróżnia się wśród wszystkich znanych i stosowanych na świecie testów opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej):

niezwykłą precyzją – ujawnia ukryty i szkodliwy wpływ produktów spożywczych,
kompleksowością – pozwala na wykonanie analizy morfologicznej, a nie ilościowej, dzięki czemu bada cały układ białokrwinkowy, nie tylko przeciwciała klasy IgG czy IgE,
niespotykaną czułością – wykrywa wszelkie reakcje, jakie wywołuje dany produkt spożywczy,
wnikliwością – ocenia siłę reakcji na dane alergeny, a nie tylko stwierdza jej występowanie,

zakresem badania – analizuje 200 produktów spożywczych i dodatków chemicznych, podczas gdy większość testów bada około 60 produktów,
efektem terapeutycznym – pozwala wyeliminować przewlekłe stany zapalne (przyczyny chorób przewlekłych) poprzez wskazanie najbardziej odpowiednich dla danej osoby składników pożywienia,
skutecznością potwierdzoną w centrach medycznych w Stanach Zjednoczonych, w Europie i Azji.

Lekarstwo czy trucizna? Dowiedz się, co Ci szkodzi! Koniec z zatruwaniem organizmu!


Zadzwoń do nas już teraz!
Infolinia: 22 201 90 71

Nietolerancje pokarmowe

Coraz więcej lekarzy, coraz więcej szpitali, coraz więcej leków, coraz więcej pieniędzy wydawanych na służbę zdrowia nie powoduje, że jesteśmy zdrowsi. Coraz więcej ludzi umiera przedwcześnie, coraz więcej ludzi żyje w cierpieniu i chorobie, a wiek zapadalności na choroby cywilizacyjne obniża się z każdym rokiem.

Dzięki najnowszym zdobyczom nauki wiemy, że recepta jest w naszym zasięgu; diagnostyka nietolerancji pokarmowych. Rozpoznanie niepożądanych reakcji na pokarm jest procesem złożonym, długofalowym i czasochłonnym. Rozwój procesu alergicznego jest następstwem niekorzystnego oddziaływania na organizm człowieka wielu różnych czynników genetycznych i środowiskowych. Układ odpornościowy człowieka to jeden z najmniej poznanych układów. Nie istnieje test pozwalający na jednoznaczną diagnostykę zarówno IgE-zależnych, jak i IgE-niezależnych reakcji alergicznych, do których zalicza się większość reakcji potocznie nazywanych nietolerancjami pokarmowymi. Dzisiaj wiemy, że układ odpornościowy zbudowany jest bardzo wielu zróżnicowanych komórek i reakcja alergiczna związana jest z szeregiem złożonych mechanizmów. Już w obrębie reakcji typu trzeciego, związanych z tworzeniem się kompleksów immunologicznych, w wyniku powinowactwa przeciwciał klasy IgG, mamy do czynienia także z reakcjami z udziałem składników układu dopełniacza o bardzo różnym stopniu nasilenia. Do tego dochodzą jeszcze reakcje typu czwartego, z dominacją odpowiedzi typu komórkowego.

W tym typie nadwrażliwości, określanym jako nadwrażliwość typu późnego (delayed type hypersensitivity – DHT), reakcje na antygen wynikają z pierwotnego zaangażowania limfocytów T. Zmiany zapalne wynikają z działania cytokin wydzielanych te limfocyty w ciągu 24 do 48 godzin od kontakty z antygenem. W procesie tym bierze udział bardzo wiele różnych limfocytów, wydzielających kilkadziesiąt różnych cytokin, których mechanizm działania jest niezwykle skomplikowany biorąc pod uwagę ich wzajemne interakcje. Z tego względu Terapia Fenotypowa opiera się wyłącznie o wykonywane przez doświadczonego diagnostę laboratoryjnego, testy cytotoksyczne, które pozwalają na morfologiczną (jakościową) ocenę reakcji białych komórek krwi na badany produkt. Dzięki temu testy te pozwalają wykryć znacznie większe spektrum reakcji, niedostępnych dla innych metod diagnostycznych.

Należy jednak zaznaczyć z całym naciskiem, że i w tym wypadku wynik testu to tylko informacja o tym, że w danym momencie organizm pacjenta może niekorzystnie reagować na niektóre spożywane pokarmy czy dodatki do żywności.

Zobacz, jak zmieniamy życie innym!


Jak korzystać z raportu?

Test opóźnionej alergii pokarmowej nie służy do diagnozowania lub leczenia jakichkolwiek chorób, lecz jako pomoc dla dietetyka lub lekarza w opracowaniu indywidualnej diety „fenotypowej” poprzez identyfikację produktów, które mogą niekorzystnie wpływać na komórki krwi. Jest to niezastąpione narzędzie, w rękach doświadczonego i odpowiednio przeszkolonego dietetyka lub lekarza, do opracowania programu żywieniowego w formie diety eliminacyjno-rotacyjnej, dostosowanej do niepowtarzalnego fenotypu pacjenta w danym momencie.

Wyniki testu Kod Metaboliczny powinny być wykorzystane w okresie nie dłuższym niż trzy miesiące od daty pobrania krwi i nie mogą być w żadnym wypadku traktowane jako przewodnik żywieniowy na całe życie.

Wdrożenie i stosowanie diety eliminacyjno-rotacyjnej opartej o wyniki testu wymaga zapewnienia prawidłowej podaży składników odżywczych i mineralnych i jest dopuszczalne tylko i wyłącznie pod opieką doświadczonego dietetyka lub lekarza specjalizującego się w leczeniu dietą eliminacyjno-rotacyjną. Dieta fenotypowa to nie dieta cud, lecz program żywieniowy, który został zaproponowany dla jednego pacjenta nie może być stosowany dla innej osoby.

Fenotyp człowieka to pojęcie dynamiczne. Zmienia się on szybciej lub wolniej, w miarę upływu czasu, a tempo tych zmian zależy od wielu czynników. Należą do nich wszystkie tzw. czynniki środowiskowe: sposób odżywiania, spożycie alkoholu, kawy, wyrobów tytoniowych, aktywność ruchowa, przyjmowane leki, intensywność podróży, stres, ilość snu, a także aktywność seksualna.

W okresie stosowania diety fenotypowej program żywieniowy powinien być modyfikowany przez dietetyka w odstępach co 2 – 4 tygodnie, w miarę zmian fenotypu pacjenta. Do pomiaru tych zmian wykorzystuje się wyniki badań laboratoryjnych, wyniki wywiadu internistycznego i dietetycznego oraz wyniki analizy składu ciała.

Wskazane jest okresowe powtarzanie testu, aby dostosować program żywieniowy do zmieniających się pod wpływem środowiska cech fenotypowych.

przyladowy-test

Lekarstwo czy trucizna? Dowiedz się, co Ci szkodzi! Koniec z zatruwaniem organizmu!


Zadzwoń do nas już teraz!
Infolinia: 22 201 90 71

Zobacz co mówią w mediach o nietolerancji pokarmowej


Zobacz czy wiesz, co to są nietolerancji pokarmowe