Nadwaga i otyłość to najczęściej wynik niedożywienia
Nadwaga i niedożywienie? Stwierdzenie to brzmi niewiarygodnie, gdyż najczęściej nadwaga kojarzy się nam z osobami, które bardzo dużo jedzą. Tymczasem, pomimo dostarczania ogromnych ilości pokarmu, są oni niedożywieni na poziomie komórkowym.
Żeby to wyjaśnić, trzeba zacząć od przewodu pokarmowego, bo to właśnie od sprawności poszczególnych funkcji układu pokarmowego zależy co stanie się z pokarmem, który wkładasz do ust.
Proces przyswajania składników odżywczych zaczyna się już w ustach
Trawienie zaczyna się już w ustach, gdzie pokarm miesza się ze śliną, potem dopiero trafia do żołądka. Ponieważ nie wszyscy pamiętają, że żołądek nie ma zębów, warto zwrócić uwagę, że powinno się dokładnie przeżuwać każdy kęs pożywienia. Podczas dokładnego rozdrabniania pokarmów i mieszania ze śliną rozpoczyna się proces trawienia.
Jeżeli niezbyt dokładnie przestrzegamy tych zaleceń, to efektywność przyswajania składników odżywczych z pożywienia znacznie się obniży.
Żołądek wykonuje bardzo ważną pracę, ale tu się nie kończy proces odżywiania organizmu
Następny etap procesu odżywiania organizmu odbywa się w żołądku, który przy pomocy tak zwanych “soków żołądkowych” musi rozłożyć to, co włożyliśmy do ust do postaci płynnej, aby pokarm mógł przesunięty do następnego etapu. Komórki żołądka muszą być bardzo dobrze odżywione, aby wykonywać swoją funkcję. Muszą też mieć odpowiednią podaż substancji do wytwarzania soków żołądkowych.
Pamiętasz, że komórki żołądka pobierają substancje odżywcze z krwiobiegu, a nie bezpośrednio z żołądka.
Jelito cienkie odpowiada za przyswajanie makroskładników
Makroskładniki pokarmowe to białka, węglowodany i tłuszcze, które przyswajane są w jelicie cienkim. Tam odbywa się bardzo ważny etap, który uzależniony jest oo odpowiedniej podaży żółci i enzymów wątrobowych oraz trzustkowych. Jeżeli te organy nie pracują prawidłowo, lub jeżeli we krwi nie mamy odpowiedniej ilości surowców do wytwarzania żółci i enzymów, trawienie jest zakłócone.
Dlatego musisz jeść bardzo dużo, bo efektywność procesu trawienia jest niska.
Jelito grube to niezwykle ważny i najczęściej niedoceniany narząd układu pokarmowego
Jelito grube odgrywa kluczową rolę w procesie wchłaniania składników pożywienia. Miliardy bakterii toczą tam zaciekłą wojnę o życie. U osób z nadwagą najczęściej mikroflora jelitowa (mikrobiom), jest zdominowana przez tak zwane “złe bakterie’. Z tego powodu “dobre bakterie” nie mogą wytwarzać odpowiedniej ilości minerałów i witamin niezbędnych do życia.
Zaniedbane jelito grube powoduje, że proces odżywiania nie zachodzi. Zaparcia, gazy i biegunki uniemożliwiają prawidłowe odżywianie komórek całego organizmu.
Nadwaga jest jednym z objawów zaburzeń procesu odżywiania
Odżywianie polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych do wszystkich komórek ciała.
Nasz organizm składa się z wielu tkanek, które mają zróżnicowaną budowę i funkcję. Wszystkie tkanki zbudowane są z pojedynczych komórek, które także charakteryzują się dużą specjalizacją. Jednak wszystkie komórki naszego ciała mają kilka cech wspólnych. Do życia potrzebują tlenu i szeregu składników odżywczych. Ponadto wszystkie komórki muszą mieć zapewnioną drogę usuwania zbędnych produktów metabolizmu – przemiany materii.