Osoby otyłe są zawsze głodne. Bez względu na to, ile jedzą, ich mózg stale wysyła sygnał głodu. Wydawałoby się, że duża ilość jedzenia powoduje dostarczenie dużej ilości substancji odżywczych do komórek, a tymczasem nadwaga i niedożywienie idą w parze. Ciężko w to uwierzyć, ale prawda wygląda tak, że im więcej jemy, tym bardziej jesteśmy niedożywieni.
Ponadto próbując zaspokoić swój głód, osoby z nadwagą często pochłaniają znaczne ilość tzw. „pustych kalorii” pochodzących z rafinowanych produktów i przetworzonej żywności, nie dostarczając organizmowi cennych wartości odżywczych, których w produktach spożywczych dostępnych na rynku jest notabene coraz mniej.
Jedną z przyczyn – a zarazem jednym ze skutków – tego stanu może być oporność leptynowa, do której prowadzi niekiedy nadmierne spożycie kalorii.
Leptyna to hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową odgrywający rolę w regulacji pobierania pokarmu i gospodarce energetycznej organizmu. Im więcej tego hormonu tym szybsze tempo przemiany materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Poziom leptyny we krwi wzrasta po spożyciu posiłku.
1. Wykonaj test na nietolerancję pokarmową
Nadwaga najczęściej ma swoje źródło w zakłóceniach procesu wchłaniania składników odżywczych spowodowanych przez przewlekły stan zapalny. Czynnikiem zapalnym jest najczęściej opóźniona alergia pokarmowa, czyli nieprawidłowa reakcja organizmu na dany rodzaj produktów spożywczych. Wykonywany przez doświadczone laboratorium test cytotoksyczny na nietolerancję pokarmową jest niezastąpionym narzędziem diagnostycznym identyfikującym te produkty, które wywołują reakcje alergiczne. Wynik badania testu na nietolerancję pokarmową umożliwia opracowanie i wdrożenie odpowiedniej, indywidualnie dopasowanej dla każdego, diety, która wraz ze specjalistycznymi zabiegami, przywraca homeostazę organizmu i likwiduje stan zaplany.
Kiedy wysycenie organizmu magnezem jest wystarczające, insulina może prawidłowo funkcjonować i glukoza we krwi jest wykorzystywana do produkcji energii. Niedobór magnezu powoduje, że insulina funkcjonuje gorzej, co powoduje wysoki poziom cukru we krwi i magazynowanie tłuszczu.
3. Wysypiaj się
Zbyt mała ilość snu powoduje niekiedy zmniejszenie wydzielania hormonu obniżającego apetyt – leptyny i stymuluje wydzielanie hormonu zwiększającego apetyt – greliny. Najnowsze badania mówią, że deficyt snu może powodować wzrost ilości niebezpiecznej tkanki tłuszczowej brzusznej.
4. Bądź aktywny
Regularne ćwiczenia mają największy wpływ na odwrócenie szkód wyrządzonych przez leptynooporność.