Przyczyną nadwagi jest niedożywienie

NadwagaNadwaga i otyłość to najczęściej wynik niedożywienia. Stwierdzenie to brzmi niewiarygodnie, gdyż najczęściej ludzie otyli kojarzą się nam z ogromną ilością wchłanianego przez nich pożywienia. Tymczasem, pomimo dostarczania ogromnych ilości pokarmu, są oni niedożywieni na poziomie komórkowym.

Nasz organizm składa się z wielu tkanek, które mają zróżnicowaną budowę i funkcję. Wszystkie tkanki zbudowane są z pojedynczych komórek, które także charakteryzują się dużą specjalizacją. Jednak wszystkie komórki naszego ciała mają kilka cech wspólnych. Do życia potrzebują tlenu i szeregu składników odżywczych. Ponadto wszystkie komórki muszą mieć zapewnioną drogę usuwania zbędnych produktów metabolizmu – przemiany materii.

Nie można mówić o prawidłowym funkcjonowaniu naszych narządów wewnętrznych, jeżeli komórki, z których te narządy są zbudowane nie otrzymują dostatecznej ilości niezbędnych składników odżywczych.

Zaburzenia funkcji narządów wydzielania wewnętrznego, wytwarzających hormony i enzymy, odpowiedzialne za regulację masy ciała, spowodowane są niedoborami składników odżywczych lub zakłóceniami w procesie usuwania produktów przemiany materii komórkowej, czyli detoksykacji.

“Nadwaga to tylko wyraźny sygnał, jaki daje nam organizm, że nie radzi sobie z gospodarką wodną i lipidową.”

Można na tej podstawie wnioskować, że doszło do zaburzeń funkcjonowania narządów wydzielania wewnętrznego. Walka z nadwagą poprzez ćwiczenia fizyczne lub jednostajne diety to syzyfowa praca. Nie usuwamy przyczyny problemu, a jedynie usiłujemy zlikwidować skutki. W 100% przypadków tej formy walki z nadwagą, wcześniej czy później, występuje efekt jojo.

Zdrowe odżywianieNadwaga najczęściej ma swoje źródło w zakłóceniach procesu wchłaniania spowodowanych przez przewlekły czynnik zapalny. Czynnikiem tym może być infekcja wirusowa lub bakteryjna, pasożytnicza czy grzybicza, ale najczęściej jest to nietolerancja pokarmowa (opóźniona alergia pokarmowa), czyli nieprawidłowa reakcja organizmu na dany rodzaj produktów spożywczych.

Konsekwencją utrzymującego się stanu zapalnego jest także zaburzenie pracy takich narządów jak tarczyca, trzustka czy wątroba, czego następstwem jest zmieniony poziom i skład chemiczny wytwarzanych przez nie hormonów i enzymów. Zaburzona gospodarka hormonalna doprowadza do zaburzeń metabolizmu i szeregu innych funkcji regulacyjnych.

Nie w pełni strawione produkty wywołują stany zapalne jelit, zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w przewodzie pokarmowym, niekorzystne zmiany składu flory bakteryjnej, przerost drożdżaków typu Candida Albicans powodujących wielomiejscowe przerwanie ciągłości błony śluzowej (mikroperforacje), co w literaturze opisywane jest jako syndrom przeciekającego jelita. Pokarm, zamiast odżywiać nasze ciało, zostaje wydalony wraz ze stolcem, prowadząc do niedożywienia na poziomie komórkowym. Jednocześnie zwiększona przepuszczalność jelitowa dla niekompletnie rozłożonych enzymatycznie składników pokarmowych powoduje, że niestrawione cząsteczki pokarmu przenikają do krwiobiegu wywołując przewlekłą reakcję alergiczną.

Komórki naszego ciała pozostają niedożywione, a kompleksy immunologiczne krążące we krwi osiadają w różnych tkankach prowadząc do zmiany ich struktury. W konsekwencji prowadzi to często do rozpoznawania tej tkanki przez układ odpornościowy, jako ciała obcego, które trzeba zniszczyć. Tak rozpoczynają się wszystkie choroby z autoagresji (cukrzyca, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, choroby kości i stawów, choroby układu nerwowego).

Błędne koło

Człowiek niedożywiony na poziomie komórkowym wpada w tzw. kwadraturę koła: na skutek niedożywienia neuroprzekaźniki wysyłają do mózgu komunikaty o niedoborach i człowiek ciągle czuje się głodny – odczuwa tzw. wilczy apetyt.

Leczenie otyłościNawet człowiek o najsilniejszej woli nie może się oprzeć temu instynktowi samozachowawczemu. Jeżeli nie zacznie jeść – umrze. Jednocześnie jego zaburzony organizm nie jest w stanie wchłaniać niezbędnych składników odżywczych z coraz większych ilości pożywienia dostarczanego często w pośpiechu. Na domiar złego taka osoba odżywia się najczęściej pokarmami o bardzo niskiej wartości – gęstości odżywczej, posiadającymi natomiast wysoki indeks glikemiczny lub wysoką zawartość tłuszczy i białek. Prowadzi to oczywiście do niekorzystnego bilansu energetycznego, a niespalona energia odkłada się w naszych tkankach, w postaci tkanki tłuszczowej, przyczyniając się do wzrostu masy ciała i potęgując zaburzenia hormonalne i funkcjonalne naszego organizmu.

Gdy jemy produkty, których nasz organizm nie toleruje, reaguje on stanem zapalnym, a co za tym idzie, nie pozyskuje z nich składników odżywczych w odpowiedniej ilości. W konsekwencji jemy coraz więcej, jednocześnie nie odżywiając dostatecznie naszych komórek.

Bardzo często obserwujemy, jak osoby walczące z otyłością latami stosują diety niskokaloryczne, niskowęglowodanowe, dietę śródziemnomorską i inne. Osoby te starają się jeść produkty uważane powszechnie za zdrowe, a mimo to nie mogą schudnąć. Najprawdopodobniej w ich diecie cały czas obecny jest produkt nietolerowany przez układ immunologiczny, przez co odczytywany jest jako alergen, który wywołuje reakcję immunologiczną. Jak długo produkt ten będzie występował w diecie, tak długo będzie utrzymywać się stan zapalny we krwi, a wchłanianie składników odżywczych będzie upośledzone.

Jak z tego wybrnąć?

Jedyną skuteczną metodą zatrzymania kaskady tych niekorzystnych reakcji jest wykluczenie z diety produktów niekompatybilnych z układem odpornościowym.

Już od kilku lat Centrum Medyczne VIMED, wykorzystując testy opóźnionej alergii pokarmowej, rozpoznaje mapę składników, których organizm nie toleruje – tzw. Kod Metaboliczny. Terapia 100 dni z VIMEDem pozwala wyeliminować produkty wywołujące przewlekły stan zapalny, oczyścić komórki i usprawnić funkcje organów.

Testy nietolerancji pokarmowejKod Metaboliczny, nazywany też Indywidualnym Pokarmowym Profilem Immunologicznym, stanowi dla dietetyka klucz do ustalenia programu żywieniowego zgodnego z fenotypem każdego pacjenta. Ponadto, stosowane w terapii zabiegi pozwalają oczyścić komórki ciała pacjentów z nagromadzonych już obcych substancji, przywracając organom możliwość prawidłowego wykonywania ich fizjologicznych funkcji.

Dzięki wdrożeniu terapii regeneruje się błona śluzowa jelit, poprawia się wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych. Mniejsza ilość pokarmu zaspokaja potrzeby organizmu, nie dokucza już uczucie głodu. Zregenerowane narządy produkują hormony i enzymy o właściwym składzie chemicznym i we właściwych proporcjach. Oczyszczona wątroba sprawniej oczyszcza krew, oczyszcza się skóra odciążona przez wątrobę oraz tkanka kostna i stawowa. Tłuszcz zawarty w mięśniach i tkance podskórnej ulega lipolizie i następuje błyskawiczna, a jednocześnie bezpieczna utrata masy ciała. Jednocześnie poprawia się retencja wody w organizmie i wchłaniają się obrzęki, a także poprawia wygląd skóry.

W efekcie stosowania diety wzmacnia się i reguluje układ odpornościowy. Białe krwinki mogą unieszkodliwiać wirusy i bakterie oraz nieprawidłowo zmutowane komórki, które są odpowiedzialne za powstawanie chorób nowotworowych. Wszystkie procesy regulacyjne powracają do normy. Poprawia się równowaga kwasowo-zasadowa, usprawnia się metabolizm, ciśnienie krwi przyjmuje właściwe parametry.

Zwalczamy w ten sposób nie tylko nadwagę, ale przyczyny, które ją wywołują. W rezultacie organizm odzyskuje energię – reguluje się masa ciała, następuje efekt regeneracji i odmłodzenia organizmu. Oczyszczone z toksyn i dobrze odżywione tkanki przestają już prowokować układ odpornościowy do działania i cofają się dolegliwości związane z chorobami z autoagresji, takimi jak łuszczyca, choroby skóry czy choroby stawów.

Cofają się przewlekłe migreny i inne objawy chorób układu nerwowego!

Zrewitalizowany organizm sprawia, że człowiek czuje się o kilka lat młodszy, tak, jakby zaczynał nowe życie.