Radicchio – sałata na gorzko
Radicchio to sałata o gorzkawym posmaku z uwagi na zawartość laktukopiryny, wykazującej między innymi działanie antymalaryczne, uspokajające i przeciwbólowe. Jej biało-czerwone liście są doskonałym źródłem zeaksantyny i luteiny. Związki te mają właściwości przeciwutleniające (100g liści radicchio dostarcza 8832mg tych karotenoidów). Ponadto zeaksantyna wraz z luteiną wykazują działanie ochronne w stosunku do siatkówki oka. Świeże liście radicchio zawierają witaminy z grupy B, tj. kwas foliowy, kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), tiamina (witamina B1) i niacyna (B3).
Podobnie jak rukola, jest ona jednym z lepszych źródeł witaminy K. Radicchio dostarcza również wiele składników mineralnych takich jak mangan, magnez, miedź, żelazo, cynk i potas. Mangan to kofaktor dla enzymu antyoksydacyjnego – pomaga przeciwdziałać skutkom stanu zapalnego w organizmie.
Wskazówka: Radicchio jest spożywana przede wszystkim jako składnik różnorodnych sałatek. Surowe liście są jednak ostre i lekko gorzkawe w smaku. Dlatego też, aby złagodzić jej smak zaleca się przed podaniem krótkie zblanszowanie liści.