Blog


28 grudnia 2012

Na rozdrażnienie dobre jedzenie

Czujesz się zestresowany? Jest prosty sposób, by temu zaradzić. Dowiedz się, jak w walce ze stresem mogą pomóc Ci kojące składniki i zapachy pochodzące z żywności.
28 grudnia 2012

Nowy rok nowa Ty

U progu nowego roku z nadzieją i optymizmem myślimy o tym, co przed nami. Życząc Ci zdrowia, spełnienia marzeń i samych sukcesów w 2013 roku, jednocześnie podkreślamy, że początek roku to dobry moment, by zmierzyć się z nowymi wyzwaniami. Zaczynasz z czystą kartą...
17 grudnia 2012

Nie daj się zimowej depresji

Długie wieczory, niskie temperatury sprawiają, że rzadziej wychodzimy z domu i więcej jemy. Mają z tym problem zwłaszcza kobiety, które często czują zimą smutek i przygnębienie. […]
17 grudnia 2012

Święta o zapachu pomarańczy

Pomarańcze to nie tylko źródło najchętniej spożywanego przez Polaków soku, ale przede wszystkim bogactwo cennych składników odżywczych. Pierwsza wzmianka o uprawie tych pochodzących z Chin owoców z rodzaju Citrus dotyczy cywilizacji doliny Indusu sprzed około 6000 lat. Stąd owoce przedostały się najpierw na wschodnie wybrzeże Afryki, później do krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego, w tym do Włoch i Hiszpanii, a następnie trafiły do Ameryki. Obecnie pomarańcza jest jednym z najpowszechniej spożywanych owoców cytrusowych na świecie, a jej produkcja stanowi 70% produkcji wszystkich cytrusów!
10 grudnia 2012

Zapytaj eksperta

Moim problemem jest głód, który odczuwam między posiłkami. Wciąż mam tzw. wilczy apetyt, mimo że staram się jeść spore porcje w godzinach posiłków. Co robić? Nadmierny apetyt wynika najczęściej z zakłóceń procesu wchłaniania składników odżywczych. Zakłócenia te spowodowane są przewlekłym stanem zapalnym, do którego dochodzi z powodu opóźnionej alergii pokarmowej oraz nadmiaru toksyn w organizmie. Nieprzyswajanie pokarmu na skutek reakcji alergicznej i obecności zanieczyszczeń w jelicie sprawia, że komórki są niedożywione i za pośrednictwem tzw. neuroprzekaźników wysyłają do mózgu informację o niedoborach pokarmowych, przez co cały czas odczuwamy potrzebę jedzenia.
10 grudnia 2012

Niesmaczna prawda o azjatyckich owocach morza

W ostatnich latach Polacy coraz częściej sięgają po ryby i owoce morza, które cechują się wysoką wartością odżywczą (zawierają m.in nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, cynk, potas, witaminę B12, witaminy E oraz PP). I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że około połowa wszystkich spożywanych ryb i owoców morza pochodzi nie z tradycyjnego rybołówstwa, ale z azjatyckich hodowli w naturalnych lub sztucznych zbiornikach.
10 grudnia 2012

Chcesz być ojcem? Schudnij!

Planujesz potomstwo, a cierpisz na otyłość? Trzeba będzie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, jeśli chcesz dać swojemu dziecku dobry start w życiu. Dotychczas mówiono tylko o licznych zagrożeniach, z jakimi wiąże się otyłość matek, jednak nowe badania pokazują, że otyłość ma negatywny wpływ także na płodność mężczyzn, a dokładnie na ich plemniki. Mężczyźni również muszą o siebie zadbać.
10 grudnia 2012

Naturalne leki

Źle się czujesz? Dokucza Ci zgaga, nudności? Masz wysokie ciśnienie albo boleśnie odczuwasz skutki stresu? Nie martw się. Nie musisz od razu wydawać pieniędzy na lekarstwa. Wystarczy, że sięgniesz po odpowiednie produkty, które dzięki swym właściwościom odżywczym, w jakie wyposażyła je natura, pomogą Ci poradzić sobie z dolegliwościami.
3 grudnia 2012

Dlaczego warto jeść śniadania?

Nie jadasz śniadań, bo wydaje ci się, że dzięki temu szybciej schudniesz? Mylisz się! Posłuchaj, co w PR4 mówi o śniadaniach dietetyk z CM VIMED Marta Michalak, i - w myśl mądrości ludowej zawartej w powiedzeniu "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - już dziś zmień swoje nawyki żywieniowe.
3 grudnia 2012

Miej oko na rozmaryn

Najnowsze badania przeprowadzone w USA dowodzą, że należący do rodziny jasnotowatych rozmaryn to roślina, która nie tylko doskonale sprawdza się jako przyprawa, ale też może pomóc zachować zdrowie oczu i nie dopuścić do zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, związków aktywnych biologicznie i flawonoidów rozmaryn dawniej stosowany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę. Dziś może dać początek nowemu podejściu do leczenia chorób narządu wzroku.
3 grudnia 2012

Szczupli jedzą częściej

O tym, że kluczem do zapobiegania nadwadze są zdrowe nawyki żywieniowe, wie chyba każdy. Okazuje się jednak, że niektóre z nich – np. jedzenie śniadania czy regularne spożywanie bez pośpiechu więcej niż 4 posiłków dziennie – owocuje dodatkowo niższą zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie, niezależnie od aktywności fizycznej.
3 grudnia 2012

Możesz ukoić podrażnione jelito

Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe zaburzenie czynnościowe jelita, objawiające się ciągłymi, naprzemiennymi zaparciami i biegunkami, którym towarzyszą bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości.
26 listopada 2012

GMO w Polsce?

Ostatnimi czasy na nowo rozgorzała w naszym kraju dyskusja o bezpieczeństwie żywności modyfikowanej genetycznie. Tym razem powodem jest uchwalona przez Sejm 9 listopada br. ustawa o […]
26 listopada 2012

Zamiast małej czarnej…

Pochodząca najprawdopodobniej z Chin herbata od wieków ceniona jest za swoje właściwości smakowe i lecznicze. Choć w Europie największą popularnością cieszy się herbata czarna, warto sięgnąć […]
26 listopada 2012

Celiakia z depresją chodzą parami

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Syracuse i Uniwersytetu Drexel, kobiety z celiakią częściej wykazują objawy depresji i zaburzeń odżywiania niż kobiety w populacji ogólnej. Okazuje się, że ludzie, którzy nie radzą sobie z tą chorobą, skarżą się na złe samopoczucie, są bardziej podatni na stres, a tym samym wykazują wyższe wskaźniki depresji.
26 listopada 2012

Zbadaj swój oddech, odetchnij z ulgą

Trudności z oddychaniem? To może być POChP! Corocznie w 2. lub 3. środę listopada obchodzony jest Światowy Dzień Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc.
12 listopada 2012

Czy wiesz, że na świecie co 5 sekund diagnozuje się cukrzycę?

Czy wiesz, że na świecie co 5 sekund diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby, a co 10 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań? Szacowana liczba chorych w Polsce wynosi 2,6 miliona, na świecie choruje co najmniej 200 milionów osób.
12 listopada 2012

Sposób na raka? Groch z kapustą!

Statystyki American Cancer Society wskazują, że rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów w Stanach Zjednoczonych i trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i kobiet. Tymczasem, jak dowodzą badania przeprowadzone przez naukowców z Loma Linda University, chorobie tej można zapobiegać dzięki spożywaniu gotowanych zielonych warzyw, suszonych owoców, roślin strączkowych i brązowego ryżu.
12 listopada 2012

Naturalne dopalacze

Czujesz się wyczerpany? Być może Twój organizm daje Ci znać, że czegoś mu brakuje. Istnieją w naszym organizmie „centra energetyczne", które muszą być zasilane odpowiednimi, kluczowymi witaminami i składnikami odżywczymi. Ich brak może prowadzić do tego, że poczujesz się wyczerpany.
12 listopada 2012

Dobrze odżywieni nie dajmy się jesieni

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy organizm jest najbardziej narażony na wychłodzenie, infekcje oraz spadek nastroju. Aby się przed nimi uchronić, sięgnij po produkty, które dzięki zawartości witamin, minerałów i innych związków niezbędnych do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania komórek korzystnie wpłyną na Twoje zdrowie i samopoczucie.
5 listopada 2012

Poznaj dietetyczne mity

Niektóre teorie ze świata dietetyki mogą uśpić naszą czujność, prowadząc do fałszywego poczucia bezpieczeństwa. Przedstawiamy trzy najczęściej spotykane mity żywieniowe, których poznanie może znacznie poprawić nasze zdrowie.
5 listopada 2012

Jedz zdrowo, a włos Ci z głowy nie spadnie

Jeśli Twoje włosy wolno rosną, są pozbawione blasku, matowe, łamliwe lub suche, może to oznaczać, że brakuje Ci pewnych niezbędnych substancji odżywczych. Poprzez wprowadzenie nowych pokarmów, a tym samym zapewnienie odpowiedniego spożycia witamin oraz minerałów, z czasem będziesz mogła poprawić nie tylko kondycję włosów, ale również Twój ogólny stan zdrowia.
5 listopada 2012

Pomidory na zdrowie!

Ludzie, którzy kochają pomidory, są mniej narażeni na udar – tak wynika z najnowszych badań. A wszystko dzięki zawartemu w pomidorach likopenowi – przeciwutleniaczowi, który nadaje tym owocom czerwonawy odcień. Dla większości ludzi pomidory i produkty pomidorowe są zdecydowanie największym źródłem likopenu w diecie, jednak składnik ten znajduje się także w czerwonej papryce, arbuzach i papai.
5 listopada 2012

Wysoki cholesterol? Wysokie ciśnienie? Jest na to sposób!

Coraz więcej ludzi umiera z powodu chorób tętnic na tle miażdżycowym, choroby niedokrwiennej serca i chorób naczyniowych mózgu. Rośnie też liczba osób, które boleśnie odczuwają skutki nadciśnienia tętniczego, a w szpitalach przerażającą większość pacjentów stanowią ci z chorobami układu krążenia.
29 października 2012

Zdrowa mama, zdrowy bobas

Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania kobiety w czasie ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie jej dziecka. Nowe badania wskazują jednak, że również nawyki żywieniowe […]
29 października 2012

Koniec z łuszczycą!

Znamy sposób na łuszczycę! Bez wyniszczającej chemii, sterydów, naświetlań, kremów, maści i mazideł, stosowanych latami często bezskutecznie, a jedynie zgodnie z prawami natury, które dzięki najnowszym osiągnięciom nauki można ekstremalnie wykorzystać z pożytkiem dla organizmu. Niech kręcą głowami niedowiarki, statystyki wyleczeń w naszych klinikach mówią same za siebie.
29 października 2012

Obudzić uśpione komórki

Tlen może czynić cuda! Nie ma co do tego wątpliwości rodzina małego Jessego Arigi, który dzięki zabiegom tlenoterapii powoli wychodzi z bardzo ciężkiej choroby. Lekarze są jednak sceptyczni. A jakie są fakty?
29 października 2012

Łuszczyca nie lubi zdrowej diety

]Rozprzestrzeniająca się na całym świecie łuszczyca jest jedną z najczęstszych chorób skóry, dotyka ona aż 2-3% populacji. Jest to złożone schorzenie, w którym głębokie procesy braku równowagi w organizmie objawiają się w postaci zmian skórnych. Homeostaza organizmu osoby chorej zależy od jej odżywienia i stanu psychoemocjonalnego.
19 października 2012

Antybiotyki tuczą!

Antybiotyki budzą wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony są niezastąpionym lekiem w walce z wieloma chorobami bakteryjnymi, a z drugiej mogą powodować poważne skutki uboczne.
19 października 2012

Upojone geny

Choć powszechnie wiadomo, że istnieje związek między spożywaniem napojów słodzonych cukrem (sugar-sweetened beverages - SSBs) a otyłością i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, niewiele dotychczas przeprowadzono badań na ten temat. Sytuację tę próbowali zmienić naukowcy z Harvard School of Public Health. Odkryli oni, że SSBs, których spożycie w ciągu ostatnich trzech dekad gwałtownie wzrosło na całym świecie, zwiększa podatność genetyczną na wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) i ryzyko otyłości.