Blog


6 września 2013

Relacja z Gorącej Monogamii

W sobotę 24 sierpnia Kraków rozgrzała „Gorąca Monogamia”. Postarała się o to Szkoła Dobranych Par – organizator wydarzenia łączącego w sobie wykłady, szkolenia i coaching. Podczas […]
26 sierpnia 2013

I żyli długo i szczęśliwie…-poznaj tajniki anti-aging

Proces starzenia się zaczyna się z chwilą, kiedy przychodzimy na świat. Czy trzeba podpisać pakt z diabłem, by pomimo upływającego czasu wciąż wyglądać pięknie, być zdrowym […]
26 sierpnia 2013

Koenzym Q10-ważny nie tylko dla serca

W ostatnich latach koenzym Q10 (CoQ10) zyskał zainteresowanie środowiska lekarskiego, w tym także kardiologów. Stało się tak nie bez przyczyny, jest to bowiem jeden z podstawowych […]
12 sierpnia 2013

Gorzka prawda o słodzikach

Cukier to biała śmierć, jedna z głównych przyczyn rozwoju otyłości i chorób cywilizacyjnych – to wie już chyba każdy i dlatego często można usłyszeć: „Ale ja […]
12 sierpnia 2013

Co jeść, aby zatrzymać czas?

Czy właściwe wybory żywieniowe rzeczywiście mogą przedłużyć nam życie? Tak! Na długowieczność wpływa wiele czynników, a wśród nich: zdrowy styl życia, aktywny wypoczynek i właśnie jedzenie […]
29 lipca 2013

Naturalnie, Mamo!

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mleko matki powinno być jedynym pokarmem dziecka do 6. miesiąca życia. Później należy wprowadzać inne produkty, ale kontynuować karmienie aż […]
29 lipca 2013

Cynk-mikropierwiastek o maksimocy

Cynk to niezbędny pierwiastek śladowy, który ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Jest on odpowiedzialny za wiele funkcji w organizmie człowieka, stymuluje aktywność około […]
22 lipca 2013

Lody-tak, ale jakie?

Wszyscy uwielbiamy lody, szczególnie w upalne letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i chłodzącego. Niestety, jak większość słodkich przekąsek lody są bogatym źródłem kilku […]
22 lipca 2013

Karmisz? Zbadaj sobie poziom insuliny!

Dlaczego tak wiele kobiet produkuje niewystarczającą do wykarmienia swoich dzieci ilość mleka? Najnowsze badania pokazują, że duże znaczenie dla przebiegu procesu laktacji ma insulina. Badanie przeprowadzone […]
22 lipca 2013

10 sposobów na mądre podjadanie

Masz ochotę coś przekąsić między posiłkami? Nie krępuj się! Podjadanie wcale nie musi być „grzechem” przeciwko zdrowemu stylowi życia i szczupłej sylwetce. Jedna lub dwie „mądre” […]
15 lipca 2013

Cała prawda o mleku

Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w […]
15 lipca 2013

9 produktów, które trafiają do serca

Choroby serca wynikające z niewłaściwego stylu życia, złej diety oraz nadwagi i otyłości stanowią w Polsce najczęstszą przyczynę zgonów. Rocznie z ich powodu umiera około 100 […]
15 lipca 2013

Przetworzona żywność uzależnia

Najnowsze badania pokazują, że wysoko przetworzone pokarmy, takie jak białe pieczywo czy biała mąką, powodują niekiedy swego rodzaju „uzależnienie” od jedzenia. Produkty te mogą pobudzać ośrodek […]
5 lipca 2013

Zdrowy początek lata w Krakowie!

21 czerwca 2013 r. – w upalny pierwszy dzień lata – Dworek Białoprądnicki w Krakowie po raz kolejny gościł uczestników spotkania z popularnego cyklu „Porozmawiajmy o […]
5 lipca 2013

Dieta na urlopie-jak wrócić bez nadbagażu?

Przez cały rok ciężko pracujemy nie tylko zawodowo, ale i na nienaganną sylwetkę. Szczególnie w okresie wiosenno-letnim fitness cluby pękają w szwach od ludzi chcących wyglądać […]
5 lipca 2013

Zdrowe grillowanie

Lato jest idealnym czasem na spotkania w ogrodach, na tarasach, nad wodą, a spotkania te nierozerwalnie łączą się z grillowaniem. Karkówka, kaszanka, boczek… Jak wiadomo, grillowane […]
5 lipca 2013

Słodki wróg Twojego serca

Badania prowadzone w University of Texas Health Science Center w Houston wykazały, że nadmierne spożycie cukru może znacząco zwiększać ryzyko wystąpienia niewydolności układu sercowo-naczyniowego. Także naukowcy […]
1 lipca 2013

Dietetyczna tarcza dla Twojej tarczycy

Zmęczenie, sucha skóra, zaparcia, wypadanie włosów, nagły wzrost masy ciała, bezpłodność – te i wiele innych dolegliwości, z którymi zmagają się szczególnie kobiety, to często skutek […]
1 lipca 2013

Brzoskwinie-soczyste zdrowie

Brzoskwinie atrakcyjne są dla wszystkich zmysłów. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o […]
1 lipca 2013

Boczniak na przewlekły stan zapalny

Zdaniem australijskich naukowców dieta bogata w boczniaki, cebulę, słodkie ziemniaki, oregano, cynamon i goździki może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym. Do takich wniosków doszedł […]
24 czerwca 2013

Słodkie życie bez cukru

Liczba chorych na cukrzycę rośnie. W roku 2000 chorych w wieku 20-79 lat było na świecie 177 mln, w 2010 roku już 285 mln, a w […]
24 czerwca 2013

Naturalny lek na Alzheimera?

Jak wynika z najnowszych badań, cynamon – korzenna przyprawa, która już od wieków znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie Wschodu, jak i Zachodu – może opóźnić […]
18 czerwca 2013

DZIEŃ OTWARTY W KRAKOWIE!

[one_third_last] [/one_third_last]
17 czerwca 2013

10 sposobów na niemarnowanie jedzenia

Co znajduje się w Twoim koszu? Kawałki spleśniałych jabłek, pół puszki zepsutego koncentratu, wiotkie warzywa, sobotnie resztki chleba? Takie zepsute produkty spożywcze nie tylko zajmują później […]
17 czerwca 2013

Jak Jaś będzie karmiony, tak Jan będzie wyglądał

Jak wynika z badań opublikowanych przez profesorów socjologii Bena Gibbsa i Renatę Forste z Brigham Young University (BYU), otyłość u dzieci obserwowana już w 2. roku […]
17 czerwca 2013

Bądź mężczyzną, bądź zdrów!

Kiedyś, gdy dominował typ macho, mężczyznom wręcz nie wypadało jakoś szczególnie o siebie dbać. Sytuacja ta na szczęście się zmieniła. Panowie nie tylko zaczynają pielęgnować swój […]
10 czerwca 2013

GMO-z czym to się je?

W ostatnich miesiącach narosło wiele kontrowersji wokół ustawy o nasiennictwie, którą zmieniono w listopadzie ubiegłego roku, a która miała zezwolić na obrót modyfikowanymi genetycznie nasionami w […]
10 czerwca 2013

Dieta na długowieczność?

Nie od dziś wiadomo, że wegetariański sposób odżywiania owocuje zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Okazuje się […]
3 czerwca 2013

Jaka matka, taka córka – relacja ze spotkania Lady Business Club

13 maja 2013 r. w klubie Endorfina w byłym Pałacu Zamojskich odbyło się kolejne spotkanie członkiń i sympatyków Lady Business Club; tym razem tematem przewodnim było […]
3 czerwca 2013

Zdrowy fast food (nie tylko) dla dzieci

Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z kluczowych dla rozwoju dziecka elementów. To właśnie dieta w okresie dzieciństwa kształtuje późniejsze nawyki żywieniowe, a także zwiększa lub zmniejsza […]