Blog


23 października 2011

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Choć pietruszka jest niezwykle cennym i zdrowym składnikiem naszej diety, nie wszyscy znają jej lecznicze właściwości. Należąca do rodziny selerowatych, zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm.
23 października 2011

Brak snu obniża poziom testosteronu

Skrócenie czasu odpoczynku nocnego, nawet o godzinę dziennie, może mieć ogromny wpływ na poziom podstawowego hormonu płciowego – testosteronu u mężczyzn. Najnowsze badania wykazują, że tydzień nie wysypiania się może wywierać negatywne skutki zdrowotne nawet w grupie młodych, zdrowych panów.
23 października 2011

Wzmacniająca żywność na pierwsze przymrozki

Ważnym dodatkiem do naszej diety w okresie jesienno-zimowym powinny być naturalne produkty zwiększające odporność, które nie tylko zmniejszą ryzyko rozwoju infekcji, ale również złagodzą jej przebieg. Poniżej przedstawiamy te produkty spożywcze, które mają udowodniony wpływ na zdrowie naszego organizmu.
16 października 2011

Imbir – korzeń życia

Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Stosowany już w starożytnej medycynie chińskiej i indyjskiej, służył jako środek pomocniczy w niestrawności i zaburzeniach trawienia.
16 października 2011

Frytki a trądzik

Jest wiele sposobów walki z tym schorzeniem. Dbałość o prawidłową higienę twarzy, unikanie kosmetyków powodujących podrażnienia skóry, stosowanie odpowiednich leków, a także zabiegi kosmetyczne są obecnie powszechnie stosowanymi metodami objawowego leczenia trądziku.
16 października 2011

Najskuteczniejsza dieta w leczeniu ADHD

Zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi, czyli ADHD to najczęstszy problem wieku rozwojowego. Dotyka około 3-5% dzieci w wieku szkolnym.
15 października 2011

Trójglicerydy – niebezpieczne tłuszcze

Podwyższone stężenie triglicerydów jest szczególnie niebezpieczne przy jednoczesnym, zwiększonym poziomie frakcji LDL-cholesterolu. Wysoki poziom triglicerydów i LDL znacząco podnosi ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
10 października 2011

5 przypraw chroniących przed kandydozą

Przyprawy, używane już od wieków, słyną nie tylko z polepszania walorów smakowych potraw, ale także z właściwości leczniczych. Wpływają na procesy trawienne, stymulują pracę wątroby i jelit, działają rozkurczowo i antybakteryjnie. Jak się okazuje część z nich pomaga także w walce z kandydozą – przerostem grzybów Candida w organizmie.
9 października 2011

Czy ziemniaki tuczą?

Najnowsze badania wykazują, że ziemniaki mogą stanowić część diety odchudzającej. Przygotowane za pomocą zdrowych technik kulinarnych, bez tłuszczu, są zdrowym i nie tuczącym uzupełnieniem codziennego menu.
9 października 2011

Pikantne brokuły

Najnowsze wyniki badań naukowych z Uniwersytetu w Illinois, wykazały, że świeże brokuły w połączeniu m.in. z pikantnymi przyprawami, zwiększają swoją aktywność w walce z rakiem.
9 października 2011

Nadmierny apetyt na słodycze? Walcz z Candidą!

Candida albicans oraz inne drożdżaki wraz z bakteriami stanowią naturalną mikroflorę jelit człowieka. Gdy nasz układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo drożdżaki nie mnożą się i nie stwarzają zagrożenia. Pożyteczne bakterie probiotyczne jelit nie pozwalają bowiem na rozrost grzybów w jelicie.
3 października 2011

6 powodów, dla których warto jeść fasolę

Jesień to doskonały czas na wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu fasoli. To właśnie w tym okresie zawiera ona najwięcej składników odżywczych, jest niezwykle smaczna i pożywna. Choć istnieje około 20 odmian fasoli, każda jedna z nich jest warta uwagi.
2 października 2011

Otyłość zagraża płodności

Otyłe kobiety mogą mieć problem z zajściem w ciążę z powodu zwiększonej zawartości tłuszczu w jajnikach. Według najnowszych badań wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych, powszechnie spotykany w jajnikach otyłych kobiet i tych z cukrzycą typu II, może zakłócić rozwój embrionalny i utrudnić zajście w ciążę.
2 października 2011

Schorzenia towarzyszące RZS

Reumatoidalne zapalenie stawów to przewlekła choroba zapalna stawów, najczęściej występująca u kobiet. Chociaż jest to choroba autoimmunologiczna (organizm zaczyna atakować własne komórki), to podejrzewa się, że pewną rolę w patogenezie schorzenia odgrywają także wirusy, przede wszystkim wirus Epsteina-Barr’a.
2 października 2011

Odporność na wiele sposobów

Szczepionki stanowią ważny element ochrony przed chorobami i zakażeniami. Ich stosowanie pozwala, w wielu przypadkach, na uniknięcie antybiotykoterapii. Jednak obok szczepionek istnieją też inne metody pobudzania i wzmacniania układu odpornościowego organizmu. Szczepionki należą do najlepiej znanych i sprawdzonych preparatów farmaceutycznych, mimo to pojawia się wokół nich wiele mitów i nieporozumień.
26 września 2011

Awokado – maślany owoc

[success] Awokado powszechnie znane jako maślany owoc, pochodzi z tropikalnej Ameryki. Posiada wysoką zawartość tłuszczu, która nadaje mu charakterystyczną teksturę i czyni go doskonałym składnikiem sałatek […]
26 września 2011

Antybiotyk dla dziecka – tylko w ostateczności

Wynalezienie antybiotyków było jednym z największych osiągnięć medycyny. Są one niezwykle skutecznym lekiem w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych. Antybiotyki to związki chemiczne niszczące bakterie lub hamujące ich […]
26 września 2011

Prosty przepis na długie życie

[notice] Najnowsze badania, opublikowane w American Journal of Public Health , potwierdzają, że osoby, które prowadzą zdrowy styl życia rzadziej chorują i dłużej cieszą się życiem. […]
26 września 2011

Dietetyczne przyjęcie

Dieta to przemyślany i usystematyzowany sposób żywienia, który nie raz wymaga od nas pewnych wyrzeczeń. Jednakże świadomie zmieniając swoje menu, nie powinniśmy rezygnować z życia towarzyskiego, rodzinnych imprez czy przyjacielskich biesiad. Te dwa, wydawać by się mogło, odległe światy można z łatwością pogodzić.
19 września 2011

Kanapkowe pasty

Pasty do kanapek są świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Sprawdzają się idealnie na śniadanie, lunch, a także na przejęcie. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a zarazem smaczne i zdrowe. Co więcej, pasty nigdy się nie znudzą, ponieważ do ich przygotowania można użyć różnorodnych składników, dowolnie przyprawić i podać z wieloma produktami spożywczymi.
19 września 2011

Antynowotworowe działanie szafranu

Według najnowszych badań, przeprowadzonych na zwierzętach, szafran, będący powszechnie używaną przyprawą, wykazuje właściwości, które mają ogromne znaczenie w profilaktyce raka wątroby. W badaniu przeprowadzonym na szczurach, którym podawano szafran, zaobserwowano zahamowanie namnażania się komórek raka wątroby oraz ich obumieranie.
18 września 2011

Otyłe dzieci łatwiej łamią kości

Osteoporoza to choroba przewlekła polegająca na osłabieniu układu szkieletowego. Choroba ta nie dotyczy tylko i wyłącznie kobiet w okresie przekwitania, ale także mężczyzn, a nawet coraz częściej młodych ludzi. Schorzenie to charakteryzuje się upośledzoną gęstością kości, niską masą kostną, a to z kolei prowadzi do osłabienia i większej podatności na złamania.
18 września 2011

Dieta przyszłego taty

W prasie, w telewizji i Internecie dostępnych jest wiele informacji na temat zasad prawidłowego żywienia kobiet planujących ciążę, a przecież do poczęcia potomstwa potrzeba dwojga – zarówno kobiety, jak i mężczyzny. Ilość i rodzaj spożywanych pokarmów przekładają się bowiem bezpośrednio na jakość nasienia – sposób żywienia mężczyzny istotnie wpływa zatem na jego zdolność do poczęcia dziecka.
11 września 2011

5 powodów dla których warto jeść jabłka

Jabłka, oprócz doskonałego smaku i poręcznej wielkości, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Stanowią źródło składników odżywczych oraz związków aktywnych biologicznie, które wzmacniają m.in. nasz układ odpornościowy. Poniżej przedstawiamy 5 powodów, dla których warto sięgać po nie codziennie.
11 września 2011

Karmienie piersią a inteligencja dziecka

Najbardziej wszechstronne brytyjskie badanie dotyczące karmienia piersią wykazało, że ma ono wpływ na zdolność umysłową dziecka również w szkole średniej. Badanie przeprowadzone na 10,000 dzieci z obszaru Bristol w Wielkiej Brytanii dowiodło, że dzieci karmione piersią przez co najmniej pierwszy tydzień życia, osiągają lepsze wyniki w nauce niż dzieci, które od urodzenia były karmione butelką.
11 września 2011

Depresja sprzyja niewydolności nerek

Jak wykazały najnowsze badania depresja jest powiązana z wystąpieniem niewydolności nerek. Stwierdzono, że zaburzenie to poprzedza znaczne pogorszenie funkcjonowania nerek i wystąpienie ich przewlekłej niewydolności.
10 września 2011

Na czym polega fenomen komórek macierzystych?

Obecnie dzięki osiągnięciom nauki i medycyny coraz lepiej poznajemy i wykorzystujemy właściwości komórek macierzystych. Stanowią one swego rodzaju fenomen, gdyż charakteryzuje je zdolność do nieskończonej liczby podziałów oraz różnicowania się w inne, dowolne komórki, dając początek nowym tkankom i organom. Takie właściwości pozwalają na wykorzystanie ich w leczeniu wielu schorzeń, czasem ratują one ludzkie życie.
5 września 2011

Naturalne lekarstwa

Domowe metody leczenia, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są chętnie wykorzystywane w życiu codziennym w walce z różnymi mniejszymi dolegliwościami. Co ciekawe, okazuje się, że te naturalne lekarstwa zaliczane do medycyny niekonwencjonalnej uzyskały naukowe potwierdzenie skuteczności!
3 września 2011

Odkryto nowe właściwości witaminy C

Witamina C odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oczu – dowodzą najnowsze badania. Naukowcy z Oregon Health & Science University odkryli, że duże ilości tego związku, są niezbędne do utrzymania dobrej kondycji siatkówki oka. Co więcej, badacze podejrzewają, że witamina C jest niezbędna także w pracy mózgu.
3 września 2011

Zła informacja dla kawoszek

Najnowsze badania wykazały, że kawa i inne napoje zawierające kofeinę utrudniają kobietom zajście w ciążę. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w stanie Nevada (USA) podczas przeprowadzanych badań odkryli, że kofeina wpływa na pracę jajowodów transportujących jajeczka z jajników do macicy. Dzięki temu badaniu naukowcy odkryli, że kofeina utrudnia transport jajeczek wzdłuż jajowodów do macicy w celu zapłodnienia.