Blog


2 października 2011

Odporność na wiele sposobów

Szczepionki stanowią ważny element ochrony przed chorobami i zakażeniami. Ich stosowanie pozwala, w wielu przypadkach, na uniknięcie antybiotykoterapii. Jednak obok szczepionek istnieją też inne metody pobudzania i wzmacniania układu odpornościowego organizmu. Szczepionki należą do najlepiej znanych i sprawdzonych preparatów farmaceutycznych, mimo to pojawia się wokół nich wiele mitów i nieporozumień.
26 września 2011

Awokado – maślany owoc

[success] Awokado powszechnie znane jako maślany owoc, pochodzi z tropikalnej Ameryki. Posiada wysoką zawartość tłuszczu, która nadaje mu charakterystyczną teksturę i czyni go doskonałym składnikiem sałatek […]
26 września 2011

Antybiotyk dla dziecka – tylko w ostateczności

Wynalezienie antybiotyków było jednym z największych osiągnięć medycyny. Są one niezwykle skutecznym lekiem w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych. Antybiotyki to związki chemiczne niszczące bakterie lub hamujące ich […]
26 września 2011

Prosty przepis na długie życie

[notice] Najnowsze badania, opublikowane w American Journal of Public Health , potwierdzają, że osoby, które prowadzą zdrowy styl życia rzadziej chorują i dłużej cieszą się życiem. […]
26 września 2011

Dietetyczne przyjęcie

Dieta to przemyślany i usystematyzowany sposób żywienia, który nie raz wymaga od nas pewnych wyrzeczeń. Jednakże świadomie zmieniając swoje menu, nie powinniśmy rezygnować z życia towarzyskiego, rodzinnych imprez czy przyjacielskich biesiad. Te dwa, wydawać by się mogło, odległe światy można z łatwością pogodzić.
19 września 2011

Kanapkowe pasty

Pasty do kanapek są świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Sprawdzają się idealnie na śniadanie, lunch, a także na przejęcie. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a zarazem smaczne i zdrowe. Co więcej, pasty nigdy się nie znudzą, ponieważ do ich przygotowania można użyć różnorodnych składników, dowolnie przyprawić i podać z wieloma produktami spożywczymi.
19 września 2011

Antynowotworowe działanie szafranu

Według najnowszych badań, przeprowadzonych na zwierzętach, szafran, będący powszechnie używaną przyprawą, wykazuje właściwości, które mają ogromne znaczenie w profilaktyce raka wątroby. W badaniu przeprowadzonym na szczurach, którym podawano szafran, zaobserwowano zahamowanie namnażania się komórek raka wątroby oraz ich obumieranie.
18 września 2011

Otyłe dzieci łatwiej łamią kości

Osteoporoza to choroba przewlekła polegająca na osłabieniu układu szkieletowego. Choroba ta nie dotyczy tylko i wyłącznie kobiet w okresie przekwitania, ale także mężczyzn, a nawet coraz częściej młodych ludzi. Schorzenie to charakteryzuje się upośledzoną gęstością kości, niską masą kostną, a to z kolei prowadzi do osłabienia i większej podatności na złamania.
18 września 2011

Dieta przyszłego taty

W prasie, w telewizji i Internecie dostępnych jest wiele informacji na temat zasad prawidłowego żywienia kobiet planujących ciążę, a przecież do poczęcia potomstwa potrzeba dwojga – zarówno kobiety, jak i mężczyzny. Ilość i rodzaj spożywanych pokarmów przekładają się bowiem bezpośrednio na jakość nasienia – sposób żywienia mężczyzny istotnie wpływa zatem na jego zdolność do poczęcia dziecka.
11 września 2011

5 powodów dla których warto jeść jabłka

Jabłka, oprócz doskonałego smaku i poręcznej wielkości, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Stanowią źródło składników odżywczych oraz związków aktywnych biologicznie, które wzmacniają m.in. nasz układ odpornościowy. Poniżej przedstawiamy 5 powodów, dla których warto sięgać po nie codziennie.
11 września 2011

Karmienie piersią a inteligencja dziecka

Najbardziej wszechstronne brytyjskie badanie dotyczące karmienia piersią wykazało, że ma ono wpływ na zdolność umysłową dziecka również w szkole średniej. Badanie przeprowadzone na 10,000 dzieci z obszaru Bristol w Wielkiej Brytanii dowiodło, że dzieci karmione piersią przez co najmniej pierwszy tydzień życia, osiągają lepsze wyniki w nauce niż dzieci, które od urodzenia były karmione butelką.
11 września 2011

Depresja sprzyja niewydolności nerek

Jak wykazały najnowsze badania depresja jest powiązana z wystąpieniem niewydolności nerek. Stwierdzono, że zaburzenie to poprzedza znaczne pogorszenie funkcjonowania nerek i wystąpienie ich przewlekłej niewydolności.
10 września 2011

Na czym polega fenomen komórek macierzystych?

Obecnie dzięki osiągnięciom nauki i medycyny coraz lepiej poznajemy i wykorzystujemy właściwości komórek macierzystych. Stanowią one swego rodzaju fenomen, gdyż charakteryzuje je zdolność do nieskończonej liczby podziałów oraz różnicowania się w inne, dowolne komórki, dając początek nowym tkankom i organom. Takie właściwości pozwalają na wykorzystanie ich w leczeniu wielu schorzeń, czasem ratują one ludzkie życie.
5 września 2011

Naturalne lekarstwa

Domowe metody leczenia, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są chętnie wykorzystywane w życiu codziennym w walce z różnymi mniejszymi dolegliwościami. Co ciekawe, okazuje się, że te naturalne lekarstwa zaliczane do medycyny niekonwencjonalnej uzyskały naukowe potwierdzenie skuteczności!
3 września 2011

Odkryto nowe właściwości witaminy C

Witamina C odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oczu – dowodzą najnowsze badania. Naukowcy z Oregon Health & Science University odkryli, że duże ilości tego związku, są niezbędne do utrzymania dobrej kondycji siatkówki oka. Co więcej, badacze podejrzewają, że witamina C jest niezbędna także w pracy mózgu.
3 września 2011

Zła informacja dla kawoszek

Najnowsze badania wykazały, że kawa i inne napoje zawierające kofeinę utrudniają kobietom zajście w ciążę. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w stanie Nevada (USA) podczas przeprowadzanych badań odkryli, że kofeina wpływa na pracę jajowodów transportujących jajeczka z jajników do macicy. Dzięki temu badaniu naukowcy odkryli, że kofeina utrudnia transport jajeczek wzdłuż jajowodów do macicy w celu zapłodnienia.
3 września 2011

Kilka słów o alergii natychmiastowej

Alergia to nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego występująca po zetknięciu z alergenem (czynnikiem alergizującym). Choroby alergiczne stanowią jeden z najistotniejszych problemów zdrowotnych zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych na całym świecie. Liczba osób dotkniętych alergią stale rośnie. Uważa się, że za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest przede wszystkim niewłaściwa dieta obfitująca w produkty wysoko przetworzone oraz zanieczyszczenie środowiskowa.
29 sierpnia 2011

Niezdrowa domowa spiżarnia

Do najbardziej niezdrowych produktów należy zaliczyć żywność bogatą w cukry proste, tłuszcze nasycone, oczyszczone ziarna zbóż i sód. Dlatego należy mądrze zaopatrzyć domową spiżarnię, tak aby jedzenie było zarówno smaczne jak i zdrowe.
28 sierpnia 2011

Zrezygnuj z napojów gazowanych

Jak donosi raport „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”, jedną z przyczyn raka trzustki jest częste spożywanie słodzonych napojów gazowanych. Nowotwór trzustki charakteryzuje się najniższym wskaźnikiem przeżycia wśród wszystkich nowotworów.
28 sierpnia 2011

Problemy ze słuchem objawem demencji

Demencja, inaczej otępienie jest chorobą, która znacznie obniża funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Wpływa na inteligencję, pamięć, osobowość, a także życie emocjonalne chorych. Może objawić się w powiązaniu z innymi chorobami, lecz często zdarza się tak, że stanowi główny, niezależny problem zdrowotny i ma charakter progresywny.
28 sierpnia 2011

Zdrowie w czasach kryzysu

Negatywne emocje, takie jak niepokój i lęk są typowymi uczuciami, które pojawiają się w społeczeństwie w czasach kryzysu. Niepewna przyszłość, złożoność sytuacji ekonomicznej, krach na giełdzie to tylko niektóre czynniki, które potęgują negatywne nastawienie.
22 sierpnia 2011

Dieta detoksykująca

Każdego dnia organizm narażony jest na kontakt z toksynami pochodzącymi ze środowiska (z powietrza, wody i gleby). Część z nich powstaje w organizmie ludzkim w wyniku reakcji chemicznych np. rozpadu komórek tłuszczowych. Szybkie odchudzanie sprzyja uwalnianiu zdeponowanych w komórce tłuszczowej toksyn (nadmiernie rozwinięta tkanka tłuszczowa jest rodzajem wewnątrzustrojowego “śmietnika”).
22 sierpnia 2011

Witamina E chroni komórki mózgu

Udar mózgu (dawniej apopleksja) stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów w populacji polskiej. Jest to nagłe zaburzenie czynności mózgu powstałe w wyniku uszkodzenia naczyniowego. Proces wyłączenia niedokrwionej części mózgu trwa zaledwie kilka sekund.
20 sierpnia 2011

Szkodliwe napoje wyskokowe

Jeżeli zależy nam na obniżeniu ryzyka zachorowania na raka, to nie ma takiej ilości alkoholu, jaką można byłoby uznać za bezpieczną. Donoszą najnowsze badania naukowe, których wyniki nie spodobają się osobom, które lubią sięgać po napoje wyskokowe.
20 sierpnia 2011

Gdy puchną nogi…

Obrzęki nóg potocznie nazywane puchnięciem są nie tylko problemem kosmetycznym, ale głównie zdrowotnym. Z fizjologicznego punktu widzenia obrzęki powstają na skutek ucieczki płynów z komórek i naczyń do przestrzeni międzykomórkowych.
14 sierpnia 2011

Ciągle zmęczona? Zobacz co może być tego przyczyną

Zanim zaczniesz winić swój wielozadaniowy tryb życia, dowiedz się co może być głównym powodem niewyjaśnionego zmęczenia. Oczywiście, w niektórych przypadkach powodem zmęczenia jest niewystarczająca ilość dobrego snu.
14 sierpnia 2011

Dlaczego zdrowy posiłek nie syci?

Spożywając produkty, nie zaliczające się do zdrowej żywności, szybciej osiągamy uczucie zadowolenia niż kiedy jemy produkty, które uważamy za zdrowe – wykazują najnowsze badania.
14 sierpnia 2011

Otyłość a łuszczyca u dzieci

Według najnowszych badań, nadwaga i otyłość stanowią największe ryzyko rozwoju zmian łuszczycowych u dzieci. Ponadto dzieci, u których występuje stan zapalny skóry częściej mają podwyższony poziom cholesterolu we krwi, niezależnie od ich masy ciała. Jak podaje czasopismo naukowe Journal of Pediatrics, istnieje coraz więcej dowodów łączących czynniki ryzyka chorób serca z rozwojem łuszczycy.
14 sierpnia 2011

Słodkie przekąski

Suszone owoce stanowią bardzo dobrą przekąskę w przypadku, gdy nagle zaczyna brakować nam energii i czujemy się głodni. W miejsce zwykłego cukru, mogą posłużyć jako bardzo dobry dodatek do dosładzania różnego rodzaju potraw: płatków zbożowych, sałatek, koktajli czy różnego rodzaju wypieków. Dostarczają sporej dawki błonnika, składników mineralnych, w tym potasu, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Są także doskonałą przekąska podczas długich podróży.
8 sierpnia 2011

Żywność modyfikowana genetycznie – realne zagrożenie?

Temat żywności modyfikowanej genetycznie budzi wiele kontrowersji. Dzieje się tak dlatego, że przedmiotem manipulacji genetycznej stało się środowisko naturalne. Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, że problem GMO jest związany z naukową i ekonomiczną ekspansją kilku koncernów działających w obszarze agrobiznesu.