Przewodnik
23 lipca 2012
Znaczenie odpowiedniego nawodnienia organizmu nie podlega dyskusji, dlatego też starajmy się popijać wodę przez cały dzień. Jednak w jadłospisie warto także uwzględnić żywność charakteryzującą się wysoką zawartością wody, np. ogórki i truskawki.
Do you like it?0
23 lipca 2012
Czy naprawdę potrzebujesz 8 szklanek wody każdego dnia? Czy picie wody pomaga schudnąć? Czy rzeczywiście im więcej wody, tym lepiej? I dlaczego należy filtrować wodę z […]
Do you like it?0
23 lipca 2012
Wiele już napisano o ciemnych stronach żywności typu fast food, a jednak jej spożycie nie maleje. Porcje są duże, jedzenie jest wysokokaloryczne i ubogie w składniki odżywcze.
Do you like it?0
16 lipca 2012
>Maliny to owoce, które w dość łatwy sposób można uwzględnić w diecie, a tym samym dostarczyć organizmowi cennych składników fitochemicznych o udowodnionych w badaniach naukowych właściwościach prozdrowotnych.
Do you like it?0
16 lipca 2012
Z pewnością godny uwagi, a jednocześnie bardzo optymistyczny jest fakt, że w ciągu wieku znacząco zmniejszyła się ilość zgonów z powodu chorób zakaźnych, takich jak grypa, a także chorób nerek czy mózgu. Mało kto umiera dziś z powodu błonicy, zatruć pokarmowych czy gruźlicy.
Do you like it?0
16 lipca 2012
Optymalne funkcjonowanie naszego organizmu wymaga zapewnienia mu mnóstwa witamin i minerałów. Każda komórka naszego ciała, aby prawidłowo pracowała, musi być dobrze odżywiona. Jeżeli nie dostarczamy wystarczającej […]
Do you like it?0
9 lipca 2012
Stewia (Stevia rebaudiana) – roślina o wyjątkowo słodkich liściach – to w pełni naturalny słodzik, który może zastąpić wszystkie „złe” cukry siejące spustoszenie w naszym organizmie. Jest odporna na wysokie temperatury, zatem można stosować ją do pieczenia i gotowania. Pozostaje również stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach, może być długo przechowywana, nie ulega fermentacji.
Do you like it?0
9 lipca 2012
Zespół metaboliczny – inaczej syndrom X – to grupa wzajemnie powiązanych czynników zwiększających ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Jest on coraz częstszym problemem klinicznym i epidemiologicznym. Występuje u osób z otyłością brzuszną.
Do you like it?0
9 lipca 2012
Lato to najlepszy czas w roku na zmianę nawyków żywieniowych i włączenie do codziennego menu świeżych, naturalnych produktów, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i obfitują w niezbędne składniki pokarmowe. Poniżej przedstawiamy siedem przebojów lata, które warto uwzględnić w diecie.
Do you like it?0
5 lipca 2012
Dlaczego lepiej zapobiegać niż leczyć? Posłuchaj wywiadu z panią Jolantą, która wykonała test na opóźnioną alergię pokarmową. Jak mówi takie badanie jest bardzo potrzebne , ponieważ dowiedziała się co powinna zmienić w swojej diecie, żeby cieszyć się zdrowiem.
Do you like it?0
2 lipca 2012
Figowiec pospolity (inaczej drzewo figowe, figa pospolita), to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a obecnie występuje głównie w Turcji, […]
Do you like it?0
2 lipca 2012
Choroby zapalne jelit są coraz bardziej powszechne. Jak pokazały najnowsze badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature”, jedną z przyczyn tak wysokiej zachorowalności może być dieta oparta na produktach mlecznych, pod wpływem której zmienia się skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.
Do you like it?0
2 lipca 2012
Współczesny styl życia powoduje, że stres staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Choć tzw. „hormony stresowe” początkowo podnoszą wydolność fizyczną i umysłową, to w dłuższej perspektywie (permanentny stres) znacznie osłabiają organizm. Często, chcąc sobie poradzić z wyzwaniami codzienności, sięgamy po jedzenie.
Do you like it?0
25 czerwca 2012
Co jeść, a czego unikać w okresie menopauzy? Które produkty są szczególnie polecane w tym okresie? Jak pokonać uporczywe zaparcia? I dlaczego Azjatki łatwiej przechodzą menopauzę? […]
Do you like it?0
25 czerwca 2012
Jeśli próbujesz rzucić palenie, jedz więcej owoców i warzyw! Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo wykazały, że osoby, które spożywają dużo owoców i warzyw, łatwiej rezygnują z palenia.
Do you like it?0
25 czerwca 2012
Potas to kation występujący w organizmie w największych ilościach (oprócz sodu). Gromadzi się głównie w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, zwłaszcza w tkance mięśniowej. Pierwiastek ten ma właściwości zasadowe, jest niezwykle aktywny.
Do you like it?0
25 czerwca 2012
Czy zdarzyło Ci się wybrać jakiś produkt spożywczy z powodu zamieszczonych na etykiecie zapewnień o doskonałych właściwościach żywieniowych? Kierując się tego rodzaju hasłami, łatwo możesz się pomylić i podjąć – wbrew pozorom – niezbyt dobrą decyzję. Wszystko dlatego, że takie terminy jak odtłuszczony lub naturalny są często umieszczane na etykietach żywności, która wcale nie jest zdrowa.
Do you like it?0
22 czerwca 2012
Wszystkim autorom nadesłanych odpowiedzi bardzo dziękujemy za udział w konkursie, a zwycięzcom gratulujemy!
Do you like it?0
20 czerwca 2012
Już za 3 dni – czyli 23.06 obchodzimy Dzień Taty. Z tego względu przygotowaliśmy dla Was mały konkurs! Wystarczy tylko odpowiedzieć na pytanie: Dlaczego aktywna profilaktyka […]
Do you like it?0
18 czerwca 2012
W warzywach występują prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne oraz związki aktywne biologicznie, które regulują metabolizm komórkowy. Jednym z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych warzyw w polskiej diecie jest marchewka, która wykazuje też liczne właściwości lecznicze.
Do you like it?0
18 czerwca 2012
Czy zdarzyło Ci się wybrać jakiś produkt spożywczy z powodu zamieszczonych na etykiecie zapewnień o doskonałych właściwościach żywieniowych? Kierując się tego rodzaju hasłami, łatwo możesz się pomylić i podjąć – wbrew pozorom – niezbyt dobrą decyzję. Wszystko dlatego, że takie terminy jak odtłuszczony lub naturalny są często umieszczane na etykietach żywności, która wcale nie jest zdrowa.
Do you like it?0
18 czerwca 2012
Mózg człowieka nieustannie się zmienia. Stale wytwarzane są nowe połączenia między komórkami nerwowymi – neuronami, zmienia się ilość i funkcjonowanie neuroprzekaźników, czyli substancji odpowiedzialnych za przewodzenie impulsów nerwowych.
Do you like it?0
11 czerwca 2012
Cukrzyca stała się epidemią. Według American Diabetes Association tylko w Ameryce 25 milionów ludzi cierpi z jej powodu, a aż 57 milionów jest w stanie przedcukrzycowym. Tymczasem wystarczyłoby tylko kilka zmian w trybie życia, by znacznie poprawić stan zdrowia.
Do you like it?0
11 czerwca 2012
Powszechnie wiadomo, że źródłami cukru w diecie są przede wszystkim słodycze, gazowane napoje, desery itp. Ale uwaga! Istnieje też wiele innych, mniej „oczywistych” produktów, które również dostarczają tego składnika pokarmowego.
Do you like it?0
11 czerwca 2012
Coraz więcej dzieci i nastolatków ma nadwagę, a tym samym coraz więcej młodych ludzi narażonych jest na choroby układu krążenia. Dwa przeprowadzone niedawno badania pokazały, że wczesne zagrożenia zdrowia – w tym ryzyko cukrzycy i chorób serca – dotyczą stale powiększającej się liczby otyłych nastolatków w USA.
Do you like it?0
4 czerwca 2012
Stan naszego zdrowia zależy przede wszystkim od tego, jak się odżywiamy. Jeśli jemy głównie mięso, produkty wysoko przetworzone, węglowodany proste, możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Aby być naprawdę zdrowym, potrzebujemy diety pełnej warzyw i owoców, które sprzyjają zachowaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.
Do you like it?0
4 czerwca 2012
Według danych opublikowanych 15 lutego 2012 roku, aż 4 do 5 milionów kobiet w Stanach Zjednoczonych cierpi z powodu niedokrwienia kończyn dolnych (choroba tętnic obwodowych, ang. peripheral artery disease, PAD). Niestety, odpowiednią diagnostyką jest objęta tylko niewielka ich część, a jeszcze mniejszy odsetek chorych pań korzysta z właściwego leczenia.
Do you like it?0
4 czerwca 2012
Rooibos (inaczej Redbush, czerwonokrzew afrykański) to potoczna nazwa rośliny Aspalathus linearis (aspalat prosty). Pochodzi z najdalszego południowo-zachodniego krańca afrykańskiego przylądka RPA, uprawia się go wyłącznie w górach Cederberg. Choć potocznie bywa nazywany herbatą, tak naprawdę jest on niezwykłą rośliną, z której przyrządza się napar o właściwościach prozdrowotnych.
Do you like it?0
28 maja 2012
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak duże ryzyko stwarzają obecne w naszym pożywieniu toksyny. Tymczasem eksperci twierdzą, że jesteśmy narażeni na dziesiątki, jeśli nie setki chemikaliów, a efekty wielokrotnej ekspozycji organizmu na nie mogą objawiać się przewlekłym stanem zapalnym, którego konsekwencjami są różnorodne choroby przewlekłe.
Do you like it?0
28 maja 2012
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po nocnym odpoczynku rezerwy energetyczne są bardzo niskie, dlatego też organizm, a przede wszystkim mózg, potrzebuje paliwa. Pożywne śniadanie pomaga przywrócić odpowiedni poziom cukru we krwi (wtedy, kiedy jest on najniższy) oraz zaopatruje organizm w węglowodany złożone, niezbędne do tego, aby zapewnić mu energię na najbliższe godziny.
Do you like it?0