Blog


21 czerwca 2011

Kawa a cukrzyca

Dla większości ludzi filiżanka gorącej kawy jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia. Jednakże nie zdajemy sobie sprawy z tego jak negatywne skutki niesie za sobą nadmierne spożywanie kawy. Kofeina wpływa pobudzająco na pracę mięśnia sercowego, zaburza jego rytm i podnosi ciśnienie krwi, powoduje zatrzymywanie płynów w organizmie, prowadzi do zaburzeń hormonalnych i osłabienia funkcjonowania układu odpornościowego, prowadzi w późniejszym okresie do słabszej dyspozycji umysłowej.
21 czerwca 2011

Lodówka nocną porą

W dzień nie czujesz głodu lub starasz się uważać na to co jesz. Apetyt dopada Cię dopiero późnym wieczorem albo budzisz się w nocy i nie jesteś w stanie zasnąć, jeśli czegoś nie przekąsisz.
12 czerwca 2011

Proste sposoby na zdrowe serce

Utrzymanie serca w zdrowiu może prowadzić do dłuższego i bardziej satysfakcjonującego życia. Udowodniono, że dieta oraz odpowiednie ćwiczenia mają ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia danej osoby. „Dieta dla serca” ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych. Poniżej przedstawiono sześć wskazówek dietetycznych, które pomogą Ci zadbać o swoje serce.
12 czerwca 2011

Czy marynowany imbir jest zdrowy?

Marynowany korzeń imbiru to zdrowy dodatek stosowany powszechnie w japońskich restauracjach serwujących sushi. Imbir doskonale wspomaga trawienie pokarmów, ma również właściwości zwalczające przeziębienie. Uważa się, że korzeń imbiru pomaga walczyć z chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi w organizmie. Marynowanie imbiru nie pozbawia go korzystnych właściwości.
11 czerwca 2011

Ortoreksja – niezdrowa ochota na zdrowe jedzenie

Wybór zdrowej żywności czy dbałość o racjonalną dietę to cecha godna pochwały. Jednak nie dla wszystkich znaczy to samo. Są ludzie, dla których dbanie o zdrowie […]
11 czerwca 2011

Zbawienna moc soków

Świeże soki owocowe i warzywne są kluczem do doskonałej kondycji i zdrowia. Są „organiczną wodą” zawierającą w swoim składzie mnóstwo witamin, minerałów, aktywnych enzymów i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprzez ich regularne spożywanie można wykluczyć przyjmowanie syntetycznych preparatów witaminowych i mineralnych (suplementy diety).
6 czerwca 2011

Uchroń się przed zarażeniem – oto 8 porad, które pomogą Ci tego uniknąć

Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety. Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, a także fitozwiązków – substancji mających wpływ na zdrowie i samopoczucie. Ponadto poprawiają przemianę materii, pomagają w procesie trawienia oraz chronią przed rozwojem wielu chorób przewlekłych. Jednakże, aby w pełni cieszyć się właściwością odżywczą jarzyn i owoców, należy je ówcześnie odpowiednio przygotować, aby zapobiec zakażeniom i zatruciom pokarmowym.
6 czerwca 2011

Wyspani są szczuplejsi

Osoby, które chcą być szczuplejsze, powinny spać dłużej twierdzą amerykańscy naukowcy, którzy odkryli zależność pomiędzy długością snu, a masą ciała. Według badaczy, osoby które śpią krócej (tzn. mniej niż 6 godzin w ciągu nocy) mają częściej wyższy wskaźnik masy ciała.
6 czerwca 2011

Produkty wywołujące bóle głowy

Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą powodować bóle głowy i migreny. Co więcej, ich przyczyną mogą być również nawyki żywieniowe. Pośpiech, odwodnienie czy pomijanie posiłków także sprzyjają bólom głowy. Nie należy zapominać również o migrenie, mogącej wystąpić w wyniku braku witamin i składników mineralnych w organizmie.
6 czerwca 2011

Czy zajadasz swoje emocje?

„Zajadanie emocji” czy kompulsywne objadanie się to wg ekspertów jeden z głównych czynników przyczyniających się do występowania nadwagi i otyłości. Mechanizm ten polega na zjadaniu dużych ilości pożywienia, najczęściej produktów, które normalnie staramy się ograniczać lub eliminować z diety.
29 maja 2011

Kupuj zdrowo i niedrogo

Cena produktu spożywczego nie zawsze odpowiednio odzwierciedla jego wartość odżywczą. Produkty wysokowartościowe potrafią być znacznie tańsze od tych, które oprócz spustoszenia naszego portfela nie wnoszą żadnych korzyści zdrowotnych dla organizmu. Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu, aby móc dokonywać dobrych wyborów podczas codziennych zakupów.
29 maja 2011

Cała prawda o truskawkach

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają się na przełomie maja i czerwca, a pozostają z nami aż do lipca. Późniejsze odmiany mają owoce nawet do końca sierpnia, czy początku września. Swoje właściwości zawdzięczają dużej zawartości tzw. antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.
29 maja 2011

Uzależniony od fast foodów?

Według najnowszych wyników badań, opublikowanych w czasopiśmie FASEB (Journal of the Federation of American Societes for Experimental Biology) stosowanie wysokotłuszczowej i bogatej w cukry proste diety przez kobiety w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo narodzenia się potomstwa z uzależnieniem od żywności typu junk food.
29 maja 2011

Dieta dla oczu

AMD (age-related macular degeneration) – związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej – to choroba narządu wzroku prowadząca do trwałych zmian w siatkówce i naczyniówce, w wyniku których dochodzi do nieodwracalnej, całkowitej lub częściowej utraty wzroku.
21 maja 2011

Jak fruktoza sprzyja otyłości

Wyniki badań klinicznych jednoznacznie wskazują, że fruktoza, używana jako substancja słodząca żywności przetworzonej może stanowić jedną z przyczyn epidemii otyłości w Ameryce. Badacze z Oregon Health & Science University w swoim doświadczeniu wykazali, że fruktoza w przeciwieństwie do glukozy, wysyła inne sygnały do podwzgórza – obszaru mózgu, który jest odpowiedzialny za kontrolowanie masy ciała.
21 maja 2011

Piwo – nie dla każdego

Piwo należy do najstarszych i najczęściej spożywanych trunków na świecie. Wzmaga apetyt, pobudza pracę nerek, ale pite w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia wątroby, trzustki, a także do rozwoju nowotworów. Choć istnieją doniesienia o leczniczych właściwościach piwa, najnowsze badania pokazują, że nie wszyscy mogą je beztrosko spożywać.
21 maja 2011

7 głównych grzechów dietetycznych

Dietetycy przestrzegają przed pójściem na łatwiznę i uleganiu popularnym żywieniowym nieporozumieniom i mitom, które wprowadzają w błąd i wpływają na zły wybór konsumenta. Aby wyjaśnić sprawę, Samantha Heller i jej koledzy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków, podała 7 błędów, jakie prawdopodobnie popełniasz, nie zdając sobie nawet z tego sprawy.
21 maja 2011

Dieta wysokobiałkowa a zdrowie – kontrowersji ciąg dalszy

W odpowiedzi na liczne maile i duże zainteresowanie postanowiliśmy ponownie omówić kwestie wpływu diety wysokobiałkowej na zdrowie. Dziękujemy wszystkim za otrzymane komentarze, uwagi, refleksje na temat opublikowanego artykułu i jednocześnie zachęcamy do zapoznania się z poniższym tekstem.
16 maja 2011

Ryżem w alergie

Badania dowodzą, że lekceważona w krajach wysokorozwiniętych czarna odmiana ryżu, a jednocześnie stanowiąca główny produkt żywnościowy dla 1/3 ludności świata, może hamować rozwój zapalenia będącego przyczyną […]
16 maja 2011

Typ gruszka czy jabłko?

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu rzucili nowe światło na zagadnienie, dlaczego część ludzi ma sylwetkę typu jabłko, a inni gruszki. Odkryli oni, że pewne białko bierze […]
15 maja 2011

Dieta przeciwbólowa

[info] Jeśli cierpisz na migreny, bóle menstruacyjne, skurcze mięśni czy artretyzm włącz do swojej diety produkty zmniejszające stan zapalny i działające przeciwbólowo. Być może okaże się, […]
15 maja 2011

Dieta w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca uznawana jest za jedną z najcięższych chorób skóry, z którą bezskutecznie zmaga się coraz więcej chorych. W przebiegu choroby dochodzi do przewlekłego, nawrotowego i nadmiernego namnażania się komórek skóry oraz ich rogowacenia.
11 maja 2011

VIMED wspiera Maję

Ostatnia niedziela była dla nas pełna emocji. Na zaproszenie Mai Sablewskiej nasze dietetetyczki i konsultantki odwiedzilły program X-Factor. A dziś przy porannej herbatce znalazłyśmy taki oto wpis na "Pudelku", to chyba oznacza, że jesteśmy w fanklubie:)
9 maja 2011

Porady jak ograniczyć cukier w diecie dziecka

Spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy może zaszkodzić wszystkim: od małych dzieci po ludzi w dojrzałym wieku. Przyzwyczajanie do słodkiego smaku od najmłodszych lat może doprowadzić w […]
9 maja 2011

Cynamon a cukrzyca

Badania prowadzone przez Departament Rolnictwa USA (USDA) sugerują, że rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z cynamonu, który zawiera związki przeciwutleniające, może pomóc w redukcji czynników ryzyka związanych z cukrzycą i chorobami serca.
9 maja 2011

Hamlet zabija raka

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze szwedzkich Uniwersytetów w Lund oraz w Gothenburgu wykazały, że w mleku kobiecym występuje pewien składnik, który może niszczyć komórki rakowe.
9 maja 2011

Dieta dla niejadka

Problem braku apetytu jest przypadłością martwiącą wielu rodziców. Na słaby apetyt dwulatków narzeka aż co 5 rodzic! Co zatem zrobić by pokonać ten kłopot? Najpierw należy zastanowić się czy brak apetytu u dziecka jest rzeczywistym problemem? Jeśli dziecko przybiera na wadze prawidłowo, nie boli go brzuszek, nie jest apatyczne, ma dobry humor i spokojnie śpi prawdopodobnie nie ma się czym martwić.
30 kwietnia 2011

Dr Dariusz Kaczorowski o najnowszym sposobie liposukcji

Dr Dariusz Kaczorowski przedstawia najnowocześniejszy zabieg odsysania tkanki tłuszczowej urządzeniem Body-Jet, które jest w swym działaniu delikatne i mało inwazyjne. Jest to tzw. liposukcja wodna, pozwalająca prowadzić zabieg z efektami lepszymi niż klasyczna liposukcja.
30 kwietnia 2011

6 porad na zachowanie pięknej skóry

Długie przebywanie na słońcu, nieprawidłowy styl życia, wysoki poziom stresu, zanieczyszczenie powietrza czy toksyny negatywnie wpływają na stan naszej skóry. Mimo, że nie jesteśmy w stanie w pełni zatrzymać procesu starzenia, możemy pomóc naszej skórze ładnie wyglądać wraz z upływem lat. Poniżej przedstawiamy 6 sposobów, dzięki którym Twoja skóra może zyskać naturalny blask i zdrowy koloryt.
30 kwietnia 2011

Przyśpiesz metabolizm

Kapsaicyna, substancja zawarta w ostrej papryczce nadająca jej smak, posiada udokumentowane działanie krótkotrwale zwiększające temperaturę ciała. Naukowcy z UCLA wynaleźli mniej ostrą substancje tego samego związku, która ma najprawdopodobniej to samo działanie, ale bez „palącego smaku”.